Sos paprykowy
Bardzo lubię robić i smakować różne sosy. Ten paprykowy dostałam do spróbowania od mojej mamy, która zrobiła kilka słoiczków na zimę. Ja zrobiłam go także, ale nie zamykałam go w słoiki a zamroziłam w pojemnikach.
Taki sos świetnie pasuje do makaronu, na kanapki, do warzyw czy zapiekanek. W zasadzie można go dodać do wielu dań. Ja dodałam jeszcze do smaku papryczkę chili, ponieważ zdecydowanie wolę ostrzejsze smaki, ale nie jest to konieczne. Ilość papryczki chili, jaką macie dodać zależy od waszych smaków, ja dodałam całą.
Taki sos świetnie pasuje do makaronu, na kanapki, do warzyw czy zapiekanek. W zasadzie można go dodać do wielu dań. Ja dodałam jeszcze do smaku papryczkę chili, ponieważ zdecydowanie wolę ostrzejsze smaki, ale nie jest to konieczne. Ilość papryczki chili, jaką macie dodać zależy od waszych smaków, ja dodałam całą.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1,5 kg papryki czerwonej
- pół kg cebuli
- 1 łyżka soli
- pół szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- pół szklanki octu
- 500 g ketchupu
- papryczka chili (opcjonalnie)
Wykonanie:
Paprykę i cebulę kroimy na kawałki. Zasypujemy solą i mieszamy, odstawiamy na 3 godziny. Następnie zlewamy sok, który puściła papryka do garnka i dodajemy cukier, olej i ocet oraz ketchup i papryczkę chili. Mieszamy i zalewamy paprykę. Gotujemy 30 minut, miksujemy blenderem. Ja ze zrobionym sosem przygotowałam spaghetti a resztę sosu przelałam do pojemników i zamroziłam. Możemy ten sos przelać do słoików i pasteryzować 20 minut od zagotowania. Bardzo fajnie pasuje do warzyw i wędlin.
Świetna alternatywa dla sosu pomidorowego :)
OdpowiedzUsuńWystarczy wyjąć z zamrażarki, dodać mięso, ryż i pyszny obiad gotowy:)
OdpowiedzUsuńPaprykowy sos do słoiczków? Świetny pomysł. Ale ten z zamrożeniem również. Chętnie zrobię, bo robię tylko domowe sosy :)
OdpowiedzUsuńDoskonały,będzie trochę lata zimą:)
OdpowiedzUsuńJaki ładny kolorek :)
OdpowiedzUsuńŚwietny sos, ja też lubię takie dodatki i je chętnie przyrządzam
OdpowiedzUsuńFajnie mieć taki sos w zamrażarce, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSuper sosik, ja również bardzo lubię sosy :-)
OdpowiedzUsuńMoc witaminy C
OdpowiedzUsuńAż zapachniało :) A próbowałaś w thermomixie ? Mus być genialny
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na ten sos :) muszę zrobić taki do słoiczków :)
OdpowiedzUsuńPaprykowego nigdy nie robiłam, ale paprykę czerwoną uwielbiam to i sos bym zjadła. :-)
OdpowiedzUsuńPewnie super rozgrzewa zimą :D Ja do tej pory robiłam jedynie paprykę konserwową na zimę, koniecznie muszę wypróbować Twój przepis na sos :D
OdpowiedzUsuńnie spotkałam się jeszcze z zamrażaniem sosów ale chyba będę musiała to sprawdzić, chociaż miejsca w zamrażarce z reguły mam mniej niż w spiżarni a nie chciałabym włączać starej, wielkiej zamrażarki.
OdpowiedzUsuńPrzepis na pewno wypróbuję i dam znać co mi z tego wyszło.
Pozdrawiam serdecznie :)
Patrycja
www.sszzansa.bloog.pl
Świetny pomysł, nie wpadłabym na to ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym na przykład gołąbki z takim sosem...
OdpowiedzUsuńMusi by6ć pyszny! Zapisuję!!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie gotowe sosiki wyjmować ze spiżarni:)
OdpowiedzUsuńzapisuję do wypróbowania, ale to już w przyszłym roku:)
Jak jedwabiście wyszedł – dobrze przetarty :} Taki bym w słoiki zawekowała :)
OdpowiedzUsuńSos paprykowy, o takim jeszcze nie słyszałam trzeba wypróbować
OdpowiedzUsuńszkoda, że papryka już mocno zdrożała, ale na przyszły rok przepis będzie jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńFajna baza do wielu potraw :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł z tym zamrażaniem sosu :) Świetny przepis Marzenko :)
OdpowiedzUsuńO tak, nasza mamusia robi takie w słoiczkach :) Pyszności zwłaszcza z kaszą gryczaną: )
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki sosik do spaghetti :) Pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńPyszny, wyrazisty - rewelacja! my też zamykamy w słoiczkach:)
OdpowiedzUsuńA u mnie dziś pasta kanapkowa paprykowa hehe :) uwielbiam wszystko co paprykowe :D
OdpowiedzUsuńmusi być smakowity :) trzeba korzystać,póki jeszcze sezon na paprykę trwa :)
OdpowiedzUsuńTakiego sosu nie znam :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj taki sos do gołąbków, jest idealny, polecam!
OdpowiedzUsuńSosiki tez bardzo lubię i zdecydowanie bardziej bliskie jest mi mrożenie niż wekowanie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na sos do mięsa :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuń