Bułeczki drożdżowe z ziemniakami
Kolejny weekend i kolejne wypiekanie na śniadanie. Tym razem piekłyśmy wspólnie bułeczki. Bardzo polubiłam te wspólne weekendy. I tym razem temat super. Dodatkiem do bułek były gotowane ziemniaki, sprawiły one, że bułki wyszły bardzo miękkie, puszyste w środku a na wierzchu wspaniale chrupiące. No i długo utrzymują świeżość. Ja piekłam bułki w piątek a dzisiaj zrobiłam powtórkę, bo tak nam smakowały. Koniecznie spróbujcie jakie są pyszne.
Zapraszam :-)
- 300 ml ciepłego mleka
- 30 g masła
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 175 g mąki żytniej typ 720
- 275 g mąki pszennej typ 500
- 140 g g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
- 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
- mak (u mnie sezam) do posypania bułek
Wykonanie:
Mąki razem z drożdżami wsypujemy do miski. Mleko podgrzewamy z masłem, dodajemy sól i wlewamy do ziemniaków, mieszamy razem ze sobą dokładnie, aby nie było grudek. Jak masa będzie letnia to dodajemy ją do mąk. Wyrabiamy ciasto, ja wyrobiłam mikserek z hakiem. Zostawiłam pod przykryciem na 2 godziny. Podczas wyrastania należy dwukrotnie wyjąć ciasto na blat i rozciągnąć na kształt kwadratu i składać w paczuszkę, pozostawić ponownie do wyrośnięcia.
Następnie ciasto lekko zagnieść i podzielić na 16 części - ja podzieliłam na 10 kulek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysypaną mąką. W każdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki tzw. przedziałek. Bułki przykryć i zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Bułki spryskać wodą i posypać makiem, ja posypałam sezamem. Piec bułki 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią, piekarnik podczas pieczenia spryskać wodą na początku. Upieczone bułki wystudzić na kratce.
Bułki lub omlety piekłam razem z:
- Marzenką
- Anetą
- Ewą
- Wiosenką
- Ewą
- Dorotką
- Sławkiem
- Iwoną
- Kingą
- Pauliną
Jakie zacne są Twoje bułeczki:-) Moja jakieś takie zamorki...
OdpowiedzUsuńZ takimi bułeczkami to jest śniadanie marzenie :D
OdpowiedzUsuńJak zwykle Marzenko, same pyszności u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńNie ma lepszych wypieków niż te domowe, bułeczek nigdy nie jadłam za to chlebek uwielbiam. :-)
OdpowiedzUsuńŚliczne Ci wyszły te bułeczki ! Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńPatrząc na moje bułki stwierdzam, że to był zdecydowanie nie mój dzień na pieczenie pieczywa.
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko za wspólny czas :)
Ziemniaki świetnie nadają się do wypieków :)
OdpowiedzUsuńPiękne i na pewno smaczne:) zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńładne i bardzo apetyczne. Nie dziwię się, że mieliście ochotę na powtórkę;)
OdpowiedzUsuńBułeczki wyszły znakomite, dzieki wielkie za fajną zabawę :-)
OdpowiedzUsuńTakie bułeczki to składnik idealnego śniadania na niedzielę ;)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak smakują takie bułeczki! Muszą być pyszne :*
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis - ziemniaki powodują, ze bułeczki pozostaną świeże na dłużej :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają :)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam, bardzo lubię takie domowe bułeczki :) rewelacja!!! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają i pewnie będę je za jakiś czas piekła a twoje wyszły super. Dzięki za wspólne kucharzenie.
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki. Aż poczułam ich zapach :)
OdpowiedzUsuńCiekawe bułeczki, na pewno są pyszne:)
OdpowiedzUsuńPycha bułeczki, idealne na jutrzejsze śniadanie.
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają BARDZO perfekcyjnie:) W piekarni takich nie znajdę!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko kochana
Tym razem tylko przyglądam się waszym przesmacznym wypiekom...cudowne bułeczki ;-)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, porywam jedną na jutrzejsze śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńziemniaczane bułeczki,,mm no to może być smaczne !
OdpowiedzUsuńCudne te bułeczki:)
OdpowiedzUsuńPorywam jedną:)
piękne te Twoje bułeczki:) pozdrawiam serdecznie,
OdpowiedzUsuńZ ziemniakami? ooo o takich jeszcze nie słyszałam
OdpowiedzUsuńWow, intrygujące :D
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo profesjonalnie! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki , uwielbiam z ziemniakami :)
OdpowiedzUsuńPysznie! Zdecydowanie dodanie ziemniaka przedłuża świeżość pieczywa.
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie lepsze niż z niejednej piekarni :)
ojojoj...akurat teraz hihihihi
OdpowiedzUsuńZrobię je na pewno, bo poszukiwałam właśnie podobnego przepisu! Super Marzenko Ci wyszły te bułeczki :)
OdpowiedzUsuń:) Robiłam ostatnio chleb z ziemniakami - jak te bułki wychodzą tak samo puszyste jak chleb to już drukuję przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietny i prosty przepis :D Zapisuję :D
OdpowiedzUsuńZiemniaczane są wyjątkowo pyszne!
OdpowiedzUsuńKiedyś Mama dodawała ugotowane ziemniaki do ciasta chlebowego aby poprawić jego strukturę. To działa:)
OdpowiedzUsuńTwoje bułeczki wyglądają bardzo apetycznie:)
Te bułki wyglądają genialnie. Muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki .Wypróbowałam Twój przepis .Dziękuje ☺
OdpowiedzUsuń