Konkurs na danie z Naturalnie Zdrowe



Jako, że za chwilkę mamy już grudzień i będzie to czas magiczny, ja wraz z Naturalnie Zdrowe mamy dla was konkurs. Bardzo serdecznie zapraszam wszystkich moich czytelników - i nie tylko ich - do udziału w konkursie, naprawdę warto. Każdy może wsiąść udział.

Zasady konkursu:

1) Tematem konkursu jest przepis na danie, gdzie jednym ze składników będzie wybrany produkt ze sklepu Naturalnie Zdrowe. Zajrzyjcie na stronę sklepu, wybierzcie produkt i przygotujcie pyszne danie. Może to być obiad, śniadanie lub kolacja, może to być deser, ciasto lub sałatka. Użyjcie swojej wyobraźni i bawcie się smakami. Możecie dodać przepisy już wcześniej publikowane, pamiętajcie tylko, aby były to wasze przepisy i zdjęcia. Zgłoszenia anonimowe proszę o podpisanie się, możecie podać także maila.

2) Konkurs trwa od dzisiaj tj. 23.11.2015 do 06.12.2015 roku, czyli dwa tygodnie. 

3) Przepis zamieście jako komentarz pod postem a  zdjęcie prześlijcie na mojego maila 
szkodzinska.marzena@gmail.com. Ze zdjęć utworzę galerię konkursową na fb. 

4) Sponsorem nagród jest Naturalnie Zdrowe.

5) Ze wszystkich przepisów wybierzemy 3 miejsca, które zostaną nagrodzone.

6) Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w ciągu tygodnia od zakończenia konkursu w osobnym poście na moim blogu. Osoby, które wygrają dostaną na maila kod do wykorzystania na zakupy w sklepie Naturalnie Zdrowe. 

7) Nagrody  zostaną wysłane tylko na terenie Polski.

9) Możecie wysłać dowolną ilość zgłoszeń.

A teraz część najważniejsza czyli nagrody:

I nagroda to bon na zakupy wart 100 zł plus darmowa wysyłka.

II i III nagroda to bon na zakupy wart 50 zł plus darmowa wysyłka.

Serdecznie zapraszam i czekam na Wasze pyszne zgłoszenia.



Komentarze

  1. Witam, czy na zdjęciu musi być umieszczony produkt ze sklepu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie musi, tylko ma być wymieniony w składnikach przepisu :-)

      Usuń
  2. Fajny konkurs! Jeśli czas pozwoli, chętnie wezmę udział ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, same pyszności tu u Ciebie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. super konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cześć Marzenko :)
    Nie mogłam się powstrzymać aby nie wziąć udziału w Twoim najnowszym konkursie :)

    Jako przepis zdecydowałam się zaprezentować zdrowe, beztłuszczowe ciasteczka z bakaliami, otrębami i płatkami, jako podstawowymi składnikami. Produkty od NATURALNIE ZDROWE wyjątkowo sprawdziłyby się w tym przepisie. Oto te, które wybrałam do ciasteczek: Jagody Goji, Płatki owsiane górskie, Płatki orkiszowe, Otręby owsiane, Mąka gryczana pełnoziarnista.

    Śniadaniowe ciasteczka beztłuszczowe
    Składniki na półtorej blachy średniej wielkości ciasteczek:

    75g płatków owsianych górskich od NATURALNIE ZDROWE
    75g płatków orkiszowych od NATURALNIE ZDROWE
    30g otrębów owsianych od NATURALNIE ZDROWE
    60g mąki gryczanej pełnoziarnistej od NATURALNIE ZDROWE
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru trzcinowego
    30g jagód goji od NATURALNIE ZDROWE
    30g suszonej żurawiny
    60g rodzynek
    40g orzechów macadamia lub innych
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    100ml rzadkiego jogurtu
    50ml płynnego miodu rzepakowego
    2 jaja

    Do miski wsypać sypkie składniki - płatki, otręby, mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodać bakalie - owoce goji, żurawinę, rodzynki, orzechy. Dołożyć składniki płynne - jogurt, miód, pastę waniliową, jaja.

    Wszystko dokładnie wymieszać łyżką - ewentualnie wyrobić ręką.

    Ciastka formować na desce czy stolnicy w następujący sposób:
    rozsmarować po niej grubą warstwę masy
    wycinać okrągłe kształty szklanką
    ostrożnie podwadzić łopatką i przekładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę
    na blasze dodatkowo rozpłaszczyć łopatką

    Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok 18-20 min. Po zdjęciu z blachy studzić na kratce.

    Wyjątkowo sprawdzają się jako prowiant drugośniadaniowy do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już patrzę na stronę, czy coś mam czy muszę kupić... ale czy zdążę? Mało czasu daliście...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu nie trzeba nic kupować tylko wybrać jakiś produkt ze sklepu. I tyle :-) zdążysz kochana :-) może być też jakiś przepis, który już masz :-)

      Usuń
    2. A ja już Marzenko zamówiłam parę rzeczy to poczekam aż przybędą i coś zapodam ;-)

      Usuń
  7. Na telefon mi strona nie pokazuje w ogóle produktów. Zobaczę rano na kompie...

    OdpowiedzUsuń
  8. Już wiem🌞 trzeba założyć konto.. Ignorancja lub zmęczenie że mnie wychodzi😅

    OdpowiedzUsuń
  9. Pieczone pierożki drożdżowe z serkiem wiejskim i jagodami goji

    Zdrowsza wersja pierogów. Nadziane przepysznych farszem z serka wiejskiego i jagód goji. Pieczone w piekarniku. Polecam!



    Składniki:

    Ciasto:
    200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    100 g mąki razowej
    10 g świeżych drożdży
    100 g jogurtu naturalnego
    100 ml letniego mleka
    szczypta soli
    1 łyżka ksylitolu

    Nadzienie:
    200 g serka wiejskiego
    4 łyżki jagód goji NATURALNIE ZDROWE

    Dodatkowo:
    1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania
    jogurt naturalny do podania
    skórka z pomarańczy do podania

    Przygotowanie:

    1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z ksylitolem oraz kilkoma łyżkami mąki. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta ( w razie konieczności podsypać mąką, lub dodać jeszcze trochę mleka) Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.

    2. Nadzienie: Serek wiejski wymieszać z jagodami goji.

    3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, a następnie cienko rozwałkować. Za pomocą okrągłej szklanki wykrawać krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zlepić jak pieroga. Pierożki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia. Napuszone posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180 st.C około 20 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Podawać z jogurtem naturalnym i skórką z pomarańczy. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kokosowo- daktylowe ciasteczka z komosy ryżowej

    Dietetyczne i zdrowe ciasteczka z komosy ryżowej. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Komosa ryżowa (quinoa) to roślina bogata w białko i witaminy, zatem ciasteczka są naprawdę zdrowe ;) Co ciekawe, nie zawiera ona glutenu ;) Polecam!

    Składniki:

    50 g płatków z komosy ryżowej NATURALNIE ZDROWE
    50 g mąki ryżowej
    50 g łuskanego słonecznika
    50 g wiórków kokosowych
    60 g wydrylowane daktyle
    1 łyżka ksylitolu
    1 łyżeczka oleju kokosowego
    2 obrane, dojrzałe banany
    4 łyżki wody
    starta skórka z ¼ pomarańczy

    Przygotowanie:

    Suche składniki wymieszać, dodać rozgniecionego banana, olej i wodę. Wszystko dobrze wymieszać. Z powstałej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć dłonią. Piec w 180sr.C około 20 minut do zarumienienia ( czas pieczenia zależy od wielkości i grubości waszych ciasteczek) Upieczone wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  11. Czekoladowa babeczka z lodami kokosowymi (z kalafiora!)
    Babeczka:
    30g mąki orkiszowej NATURALNE ZDROWIE
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka kakao
    Aromat waniliowy i/lub karmelowy
    2 łyżeczki stewii
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Odrobina wody lub mleka

    Lody kokosowe:
    100g mrożonego kalafiora
    15g odżywki białkowej kokosowej lub waniliowej
    20g wiórek kokosowych

    Przygotowanie:
    Jajko należy rozbełtać przy pomocy widelca. Dodajemy do niego mąkę, kakao, aromat, stewię, proszek oraz odrobinę wody by masa nie była za sucha. Przekładamy masę do kokilki i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach lub do suchego patyczka.
    Kalafior odstawiamy na kilka minut do rozmrożenia. Blenderujemy z odżywką białkową i odrobiną wody. Mieszamy z wiórkami i wkładamy do zamrażalnika na 10-15 minut.
    Podajemy z ciepłą babeczką.

    OdpowiedzUsuń
  12. Spód:
    180g mąki orkiszowej jasnej NATURALNE ZDROWIE
    2 żółtka
    80g jogurtu naturalnego
    30g masła lub margaryny
    2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu z NATURALNE ZDROWIE

    Na stolnicy wyrabiamy ciasto rękami. Nie może się ono kleić do rąk. Wałkujemy na cienko. Przekładamy na małą formę do tarty. Ugniatamy dłońmi boki. Nakłuwamy całość widelcem i pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach

    Mus czekoladowo-owsiany:
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
    4 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu z NATURALNE ZDROWIE
    70g płatków owsianych z NATURALNE ZDROWIE
    Całość zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż czekolada się roztopi, a masa będzie gęsta.

    Mus przekładamy na tartę. Całość pieczemy ok. 35 min. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Solony karmel:
    4 łyżki cukru trzcinowego
    1/4 szkl. wody
    1 łyżka masła
    8 łyżek śmietanki 30%
    1/2 łyżeczki soli himalajskiej z NATURALNE ZDROWIE
    Cukier podgrzewamy w rondelku na średnim ogniu. Nie mieszamy łyżką, a rondelkiem! Ma się roztopić i pływać po dnie. Dolewamy wodę (uwaga! pryska!) Gotujemy ok. 1 minutę na średnim ogniu. Dodajemy śmietankę, nadal gotujemy (ok. 4 minuty). Dodajemy masło i sól. Ściągamy z gazu gdy masło się roztopi. Polewamy gotową tartę.

    OdpowiedzUsuń
  13. Składniki na 14-15 trufli:
    100g daktyli NATURALNE ZDROWIE
    100g suszonych, wędzonych śliwek
    150g płatków owsianych z NATURALNE ZDROWIE
    50g otrębów żytnich NATURALNE ZDROWIE
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
    Kakao naturalne do obtoczenia

    Przygotowanie:
    Daktyle zalewamy woda na godzinę. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Z daktyli odlewamy wodę. Dodajemy roztopioną czekolade, śliwki, otręby i płatki owsiane. Calość blenderujemy. Formujemy kulki i obtaczamy w kakao. Odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej 4h.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nalewka z owoców goji na miodzie.
    (Nalewka wiecznej młodości.)

    "Spożywanie jagód goji opóźnia procesy starzenia, oczyszcza krew, wzmacnia oczy, mięśnie i kości (hamuje osteoporozę), poprawia potencję, wzmacnia organizm, działa przeciwnowotworowo.
    Nalewkę zaleca się spożywać w dawce 25-30 ml na czczo, około 30 minut przed pierwszym posiłkiem, bezpośrednio po przebudzeniu.
    Można również dodawać 5-10ml do herbaty."

    40g suszonych owoców goji
    1 litr wódki (40%)
    miód

    Owoce goji umieścić w butelce (użyłam plastikowej o pojemności 1,5 litra) i zalać wódką.
    (Jagody wchłoną prawie cały alkohol.)
    Odstawić minimum na 2 miesiące.
    Co jakiś czas wstrząsnąć butelką.
    (Czym dłużej stoi tym lepiej.)
    Po tym czasie wymacerowane jagody goji odcedzić i dobrze odcisnąć.
    Gotową nalewkę wymieszać z miodem (do smaku, użyć ok 3 łyżek) i przelać do butelek.

    Diana Rusiłowicz
    jdiana@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasteczka z ciecierzycy
    Składniki:

    1 szklanka ciecierzycy NATURALNIE ZDROWE
    2 szklanki mleka kokosowego
    4 łyżki karobu (lub kakao)
    4 łyżki mąki ryżowej NATURALNIE ZDROWE
    2 łyżki mąki z ciecierzycy NATURALNIE ZDROWE
    2 łyżki masła orzechowego (z kawałkami orzechów)
    3 łyżki ksylitolu (lub więcej wedle upodobań) NATURALNIE ZDROWE
    1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    Sposób przygotowania:

    Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie. Zostawić na noc. Następnego dnia wodę wylać, ciecierzycę przepłukać, zalać mlekiem kokosowym z 1 szklanką wody, ugotować do miękkości.

    Ciecierzycę odcedzić, zostawić do ostygnięcia. Zblendować, dodać karob, mąki, masło, proszek i ksylitol.

    Formować kulki, które rozpłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po wierzchu powtykać kawałeczki gorzkiej czekolady. Piec 15 minut w 180 stopniach.

    cotakpachnie@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę ruszyć głową i cos wymyśleć :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kokosowo - amarantusowy tort z kiwi

    Składniki:

    Biszkopt (śr: 18 cm)
    -4 małe jajka
    -90g ksylitolu NATURALNIE ZDROWE
    -50g mąki ryżowej NATURALNIE ZDROWE
    -40g mąki amarantusowej NATURALNIE ZDROWE
    -40g skrobi kukurydzianej
    -szczypta proszku do pieczenia

    Krem ryżowo-kokosowy
    -1 szkl. ryżu białego
    -2 szkl. napoju migdałowego (lub mleka)
    -1 szkl. mleka kokosowego
    -1 szkl. wody
    -ksylitol NATURALNIE ZDROWE

    Krem kokosowy
    -ok 150g śmietanki kokosowej
    -ksylitol NATURALNIE ZDROWE

    Dodatkowo
    -ekspandowany amarantus (do ozdoby)
    -kilka ciasteczek amarantusowych
    -woda+ cytryna+ksylitol (do nasączenia blatów)
    -3 dojrzałe kiwi

    BISZKOPT
    Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę
    (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i
    miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym
    żółtku (po każdym chwilę miksując). Mąki wymieszać z proszkiem do
    pieczenia i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać
    delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do
    pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy (boki formy nie powinny być
    niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około 30
    minut w temperaturze 150’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło
    przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek
    piekarnika.
    Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w
    formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt nie
    opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy
    nożem, dopiero po wystudzeniu. Podzielić na 3 blaty, każdy odrobinę
    nasączyć.

    KREM RYŻOWO-KOKOSOWY
    Ryż wsypać do garnka, zalać wodą i napojem migdałowym. Gotować do
    miękkości i do wchłonięcia większości płynów, teraz można dolać
    mleko kokosowe i ksylitol. Zagotować i zostawić pod przykryciem (już nie
    gotować). Gdy masa przestygnie wszystko zblendować (jeśli jest zbyt
    gęsta dodać odpowiednią ilość wody).

    KREM ZE ŚMIETANY KOKOSOWEJ
    Puszkę mleka kokosowego (400g) schładzamy w lodówce najlepiej kilka dni.
    Powstałą stałą część miksujemy z ksylitolem do uzyskania
    przybliżonej konsystencji standardowej ubitej śmietany.

    Pierwszy blat umieścić w obręczy tortownicy i skropić wodą z cytryną
    i ksylitolem. Na nasączony blat delikatnie nałożyć warstwę kremu
    ryżowego, następnie ułożyć pokrojone w grube plastry kiwi i je
    docisnąć. Następnie na kolejny blat nałożyć cienką warstwę kremu, i
    tą stroną nałożyć na dół z kiwi. Docisnąć całość. Następnie
    powtórzyć czynności w tej samej kolejności. Całość pokryć
    śmietaną kokosową, obsypać amarantusem i odpowiednio udekorować
    wierzch.

    OdpowiedzUsuń
  18. Orkiszowo-żytnie drożdżowe bułeczki „szachownica”

    Składniki:

    Bułeczki „białe” z jagodami
    -150g mąki orkiszowej typ 700 NATURALNIE ZDROWE
    -70g mąki żytniej razowej NATURALNIE ZDROWE
    - 3,5g suchych drożdży INSTAFERM
    -100ml napoju migdałowego (lub mleka)
    -30g oleju kokosowego NATURALNIE ZDROWE
    -40g cukru trzcinowego
    -1 jajko
    -szczypta soli
    -jagody (mogą być mrożone)

    Bułeczki „czarne” z malinami
    -150g mąki orkiszowej typ 700 NATURALNIE ZDROWE
    -70g mąki żytniej razowej NATURALNIE ZDROWE
    - 3,5g suchych drożdży INSTAFERM
    -ok 2g węgla aptecznego (u nas 11 kapsułek po 200mg)
    -100ml napoju migdałowego (lub mleka)
    -30g oleju kokosowego NATURALNIE ZDROWE
    -40g cukru trzcinowego
    -1 jajko
    -szczypta soli
    -maliny

    Napój, olej i cukier roztopić razem. Mąki, drożdże, sól (i węgiel w
    czarnej części) dokładnie razem wymieszać. Do suchych składników
    dodać rozbełtane jajko oraz roztwór z napoju, oleju i cukru. Dokładnie
    wymieszać ciasto drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do
    wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie podzielić je
    na kilka porcji. Każdą porcję rozpłaszczyć na dłoni i wypełnić
    jagodami lub paroma malinami. Zalepić brzegi tworząc kulkę i ułożyć
    ją lepioną częścią na wybranej blaszce wyłożonej papierem do
    pieczenia. Odstawić bułeczki do ponownego wyrośnięcia. Każdą
    posmarować białkiem. Piec w 200’C ok 20 minut.

    OdpowiedzUsuń
  19. DYNIOWY WEGAŃSKI MAKOWIEC

    Składniki (1 duży lub dwa średnie):

    Ciasto drożdżowe z dynią
    -300g mąki orkiszowej typ 700 NATURALNIE ZDROWE
    -150g mąki żytniej razowej NATURALNIE ZDROWE
    -10g suchych drożdży INSTAFERM
    -płaska łyżeczka kurkumy
    -250ml napoju roślinnego
    -50g oleju kokosowego NATURALNIE ZDROWE
    -100g cukru trzcinowego
    -200g gęstego puree z pieczonej dyni

    Masa makowa
    -200g mielonego suchego maku
    -300g wody
    -200g napoju roślinnego (np. sojowe, ryżowe lub migdałowe)
    -1 jabłko starte na tarce o dużych oczkach lub pokrojone w kosteczkę
    -2 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego NATURALNIE ZDROWE
    -5 łyżek ksylitolu NATURALNIE ZDROWE
    -50g daktyli NATURALNIE ZDROWE
    -50g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)
    -50g żurawiny/rodzynek itp. NATURALNIE ZDROWE
    -50g orzechów włoskich

    Polewa
    -40g gorzkiej czekolady
    -2 łyżeczki oleju kokosowego NATURALNIE ZDROWE
    -kieliszek napoju roślinnego

    MASA MAKOWA
    Mak oraz daktyle zalać wodą i napojem roślinnym. Gotować kilka minut
    ciągle mieszając i pozostawić do momentu aż daktyle mocno zmiękną.
    Dodać ksylitol i siemię lniane. Wszystko zblendować (zwracając uwagę,
    aby nie zrobić tego za mocno) i trzymać na ogniu do zagotowania. Dodać
    starte jabłko i pozostałe rozdrobnione bakalie. Zostawić do
    ostygnięcia, dodać posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać.

    CIASTO DROŻDŻOWE
    Napój, olej i cukier roztopić razem. Dodać puree z dyni i razem
    zblendować na gładko. Mąki, drożdże i kurkumę dokładnie razem
    wymieszać. Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać
    ciasto drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
    (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie wyrobić je z odrobiną
    mąki orkiszowej.

    Ciasto rozwałkować w formę prostokąta (można podzielić całość na
    dwie części i zrobić dwa mniejsze makowce) nakładać masę makową
    pozostawiając jeden brzeg „suchy” (ten koniec musi znaleźć się pod
    roladą). Strucle zawinąć i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w
    180’C ok godziny.

    POLEWA CZEKOLADOWA
    Gorzką czekoladę wraz z resztą składników rozpuścić nad parą
    systematycznie mieszając. Jeśli zacznie tężeć należy podgrzać osobno
    jeszcze trochę napoju roślinnego i strumieniem gorący płyn wlewać do
    czekolady ciągle mieszając.

    Wystudzony makowiec polać czekoladą (lub lukrem) i ozdobić orzechami.

    OdpowiedzUsuń
  20. Domowe pieguski z bakaliami

    Bardzo kruche, grubiutkie ciasteczka.. domowe pieguski z dużą ilością ciekawych bakalii.
    Poziom słodkości wybierasz sama :-)

    Ilość ciasteczek: 22 sztuki o średnicy 4 cm.

    Składniki:
    • 100 g margaryny lub masła
    • łyżka miodu*
    • 2 żółtka
    • 150 g mąki
    • po pół płaskiej łyżeczki sody i proszku do pieczenia

    **Bakalie:
    2 łyżki – żurawiny, rodzynek, jagód goi, pestek dyni, nasion chia
    3 łyżki – pestek słonecznika, łuskanego sezamu

    *Po dodaniu jednej łyżki miodu ciasteczka będą lekko słodkie. Dwie łyżki – średnio słodkie. Trzy łyżki i więcej – bardzo słodkie i twardsze.

    **Możesz zamienić dowolny składnik na inny (suszone daktyle, morele, brzoskwinie), lub całkiem go pominąć.

    Wszystkie składniki z wyjątkiem bakalii umieść w misce. Masło możesz wkroić po kawałku, by było Ci łatwiej wyrobić ciasto. Wyrabiaj ręką przez kilka minut, aż powstanie Ci jednolita masa. Ciasto powinno być zbite (nie luźne).

    Dodaj wszystkie wybrane przez siebie bakalie i ponownie wyrabiaj, by dobrze wymieszały się z ciastem.

    Uformowaną kulę zawiń w folię i umieść w lodówce przynajmniej na jedną godzinę. Ja ciasto przygotowałam sobie wieczorem a ciasteczka piekłam dopiero następnego dnia rano.

    Przygotuj blachę. Wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewaj do 160 stopni – najlepiej z termoobiegiem.

    Kulę wyłóż na blat i odrywaj kawałki ciasta. Formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszczaj środkiem dłoni na blacie i układaj na blaszce.

    Czas pieczenia: 20 minut do zarumienienia.
    Ciasteczka po wypieczeniu są bardzo kruche.
    Podawaj je dopiero po wystudzeniu.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  22. Chleb z otrębami
    Składniki:
    - 3 jajka (białko ubić pianę )
    - 0,5 kg twarogu chudego
    - 1 szkl otrębów pszennych
    - 1 szkl otrębów owsianych #NaturalnieZdrowe
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - przyprawy, bakalie, pestki, zioła

    Wykonanie:
    Otręby zmielić blenderem. Wymieszać składniki tj.ser, otręby, proszek, żółtka i pozostałe przyprawy. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać wszystko drewniana łyżką.
    Piec 1 godz w temp 160-180 'C
    angelika.kasiak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam, przesyłam przepis na pralinki kokosowe

    Składniki
    (na 20 sztuk)

    - 35 g amarantusa ekspandowanego,
    - 15 daktyli suszonych (ok. 75g) od NATURALNIE ZDROWE
    - łyżeczka kakao (ok. 5g),

    do obtoczenia pralinek
    - 2 łyżki wiórków kokosowych (ok. 10g).

    Sposób przygotowania
    1. Daktyle zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min.
    2. Daktyle miksujemy.
    3. Mieszamy daktyle z amarantusem i kakao.
    4. Formujemy kuleczki, obtaczamy w wiórkach kokosowych i umieszczamy w papilotkach.


    Pozdrawiam
    Karolina Łajdecka (trojkolorowatecza@gmail.com)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo fajny konkurs Pani Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja zapraszam na malinowy pudding z chia.

    2 łyżki nasion chia naturalnie zdrowe
    1/2 szklanki mleka kokosowego lub zwykłego
    szklanka malin ( u mnie mrożone)
    łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu do posłodzenia malin

    dodatkowo:
    wafle kukurydziane
    jabłko
    suszona miechunka do podgryzania

    Nasiona wieczorem zalewam mlekiem, mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia maliny miksuję z cukrem trzcinowym. Do słoiczka przelewam pudding z chia, na wierzch wykładam maliny. Gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Hinduskie ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i olejem kokosowym z Naturalnie Zdrowe .


    Składniki :

    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka kardamonu
    1 łyżeczka mielonych goździków
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka kakao gorzkiego
    2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej ja użyłam od Skworcu
    200 g startej marchewki na drobnych oczkach
    1/2 szklanki posiekanych orzechów pistacjowych
    1/2 szklanki posiekanych migdałów
    1/2 szklanki orzechów nerkowca
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    230 g mąki
    100 g miękkiego oleju kokosowego z Naturalnie zdrowe

    Krem :

    500 g kwaśnej śmietany
    250 g serka mascarpone
    3 łyżki cytrynek w miodzie
    2 cukry waniliowe
    4 łyżki cukru pudru
    4 śmietany fix

    Blaszka 24/24

    Wykonanie :

    Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel , następnie ciągle mieszając dodawać : olej kokosowy , startą marchewkę , kardamon , goździki , kakao , orzechy , skórkę z pomarańczy , migdały i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia .
    Blaszkę o wymiarach 24/24 lub keksówkę , wyłożyć papierem do pieczenia .Przełożyć ciasto .
    Piec w temperaturze 180 stopni około 35/40 minut do suchego patyczka .

    Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , następnie ciągle mieszając dodawać śmietanę fix. Krem przełożyć na zimne ciasto . Na wierzch zetrzeć czekoladę . Odstawić na kilka godzin do lodówki Udekorować marcepanowymi marchewkami .

    OdpowiedzUsuń
  28. Chleb na kaszy jaglanej z mąką orkiszową
    Jak Naturalnie Zdrowe , to naturalnie zdrowe!
    Podaje Wam mój dietetyczny chleb!

    Składniki na tradycyjną foremkę do chleba
    2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    2/3 szklanki mąki orkiszowej razowej typ 2000 Naturalnie Zdrowe
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    100g mąki kokosowej Naturalnie Zdrowe
    1 szklanka startej na malych oczkach dyni
    szczypta o mielonegkminu rzymskiego
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta kurkumy
    1/2 szklanki oliwy z oliwekl ub oleju kokosowego
    szczypta soli himalajskiej
    pestki słonecznika Naturalnie Zdrowe
    łyżka miodu
    1/2 szklanki mleka roślinnego jeśli masa bedzie zbyt sucha
    Wykonanie
    Kasze jaglaną musisz ugotować wcześniej.Dynię zetrzyj i odłóż do miseczki lekko posoloną, puści nadmiar wody, wtedy ją odciśnij. Do miski dodaj wszystkie składniki sypkie i wymieszaj, następnie dodaj dynię i zmiksuj ręcznym robotem.Jeśli masa jest zbyt sucha- dolej trochę mleka roślinnego.Jeśli zbyt rzadka- dodaj mąki!Wyłóż do keksówki wyscielonej papierem do pieczenia.Posyp słonecznikiem.Piekarnik nagrzej do 190 stopni i piecz pół godziny ,a następnie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz następne pół godziny. Sprawdz patyczkiem czy upieczone. Smacznego !

    OdpowiedzUsuń
  29. Głównym składnikiem mojej propozycji zdrowego posiłku jest kasza jaglana. Danie można potraktować jak deser lub zdrowe śniadanie ze względu na brak cukru, bardzo pożywne i zdrowe składniki.

    ZAPIEKANA KASZA JAGLANA Z TWAROGIEM

    POTRZEBUJESZ:

    Szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (chłodnej) Naturalne Zdrowie
    4 jaj
    250 g twarogu - najlepiej półtłustego
    2 - 3 łyżek mleka
    1 - 2 dojrzałych bananów
    1 niedużego jabłka - możesz zrezygnować lub zastąpić je innym owocem.
    Garści żurawiny Naturalne zdrowie

    Formy wysmarowanej tłuszczem np. do tarty (możesz użyć naczynia żaroodpornego).

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    W misce roztrzep jaja. Dodaj twaróg, kaszę, żurawinę, mleko (jeżeli chcesz, aby całość była słodsza wrzuć do środka rozgniecionego banana)
    Całość przelej do formy. Jabłko i banana pokrój w plastry/półplastry i ułóż dekoracyjnie na wierzchu.


    POSYPKI:

    Nie są obowiązkowe, ale uwierz na słowo, że całość nabiera jeszcze lepszego aromatu!

    cynamon + wiórki
    cynamon + płatki migdałów/ posiekane całe migdały
    cynamon + posiekane orzechy

    Moje proporcje: 1,5 - 2 łyżeczki cynamonu + 2 - 3 łyżki innego dodatku

    Piecz w 180' 40 - 45 minut (do delikatnego zarumienienia).

    Przepis można zobaczyć również na moim blogu:
    http://porkaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  30. Hallo!
    Mam przepis na wyjątkowo energetyczne i praktyczne batoniki dla WAS :)
    z zastosowaniem jagód goji:

    składniki na 20 batoników:
    80g daktyli suszonych,
    20g moreli suszonych,
    50g suszonych jagód goji ----> NATURALNIE ZDROWIE,
    150g suszonych śliwek,
    skórka starta z 2 limonek,
    sok z 2 limonek,
    2 Łyżki miodu,
    szczypta soli,
    0,5 łyżeczki cynamonu,
    3-5 Łyżek mąki owsianej (zmielić płatki owsiane na pył),
    50g orzechów włoskich- posiekanych,
    może być potrzebny sok z jeszcze jednej limonki, ew. cytryny
    8 opłatków 100x145 mm „Oblaten”

    sposób przygotowania:

    Umieścić w malakserze daktyle, morele, jagody goji, śliwki, miód, skórki z limonek oraz ich sok, dorzucić sol oraz cynamon i wszystko razem dokładnie zmiksować na w miarę jednolity gęsty krem.

    Wrzucić 3 Łyżki mąki owsianej, dokładnie zmiksować, jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka dorzucić stopniowo więcej mąki, jeśli będzie zbyt zwarta należy dodać więcej soku z limonek.
    Konsystencja powinna się nie rozpływać, ale też dać się dość łatwo rozsmarować.

    Wrzucić posiekane orzechy włoskie i jeszcze raz krótko zmiksować pulsacyjnie 1-2 razy.

    Formę o wymiarach 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Na dnie formy wyłożyć 4 opłatki, rozsmarować na nich masę z malaksera, przykryć pozostałymi 4 opłatkami, przykryć całość papierem do pieczenia i obciążyć (w końcu przepisy Okrasy się przydały ;)- żartuję, wszystkie bezmięsne były barrrdzo smaczne :)- pozdrawiam Panie Karolu ;D ).

    Obciążone pozostawić w suchym miejscu na 12 godzin do wzmocnienia.

    Po 12 godzinach można pokroić batoniki za pomocą ostrego noża (3x10cm) i zawinąć w papier śniadaniowy.

    Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku w lodówce, do 7 dni.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  31. Tarta z kremem jaglanym bez pieczenia

    Składniki: (na formę ok 23-25 cm)
    Spód:
    2 szkl migdałów/orzechów itp.*
    1/2 szkl daktyli
    1 łyżka płynnego miodu (u mnie akacjowy)
    szczypta soli morskiej
    *u mnie 1 szkl orzechów i 1 szkl mieszanki płatków migdałów, wiórek kokosowych i pestek słonecznika

    Masa jaglana:
    3 szklanki mleka
    1/2 szklanki kaszy jaglanej
    1/4 szklanki brązowego cukru
    3 łyżki oleju/2 łyżki masła
    1-2 łyżki kakao
    słoik wiśni drylowanych
    garść płatków migdałów

    1. Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie na ok 30 minut.
    2. W rondelku zagotować mleko, dodać kaszę, cukier, olej/masło i kakao. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
    3. W międzyczasie migdały/orzechy zmiksować w malakserze na "mokry piasek", dodać namoczone daktyle, miód i szczyptę soli, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby, gdyby masa była za gęsta można dodać 1-2 łyżki wody. Tak przygotowanym "ciastem" wylepić wyłożoną papierem do pieczenia formę na tartę i odstawić do lodówki.
    4. Kiedy masa jaglana zgęstnieje a kasza będzie mięciutka, zmiksować całość dokładnie ręcznym blenderem. Od razu wylać na przygotowany spód, udekorować wiśniami i płatkami migdałów. Odstawić do wystudzenia.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej - bez mąki i cukru

    SKŁADNIKI: (forma keksowa ok 33x12 cm)
    20 dag kaszy gryczanej niepalonej
    2/3 łyżeczki soli do gotowania kaszy
    2 jajka + jedno białko
    150 g czekolady gorzkiej*
    2 łyżki miodu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki otrębów (u mnie owsiane ale mogą być też gryczane, żytnie)
    1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 płaska łyżeczka sody

    *u mnie deserowa bo taką miałam ale może być nawet mleczna - ale wtedy będzie mniej zdrowo ;)

    1. Kaszę ugotować na miękko. Lekko przestudzić.
    2. Białka oddzielić od żółtek, czekoladę rozpuścić.
    3. Do kaszy dodać wszystkie składniki oprócz białek i całość dokładnie zblendować blenderem ręcznym lub w malakserze.
    4. Białka ubić, dodać do zblendowanej masy i dokładnie wymieszać łyżką.
    5. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia ok 35-40 minut w 180*C.

    OdpowiedzUsuń
  33. Zielona kostka jarmużowo-kokosowa (bez cukru i laktozy)

    Składniki (keksówka: 24x11 cm):

    Zielone ciasto
    -100g świeżego jarmużu (bez łodyg)
    -30g oleju kokosowego NATURALNIE ZDROWE
    -2 łyżki soku z cytryny
    -80g ksylitolu NATURALNIE ZDROWE
    -2 jajka
    -110g mąki orkiszowej NATURALNIE ZDROWE
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -szczypta soli

    Kokosowe nadzienie
    -400ml schłodzonego mleka kokosowego (lekko gęstego)
    -100g wiórków kokosowych
    -ksylitol według preferencji
    -4 łyżeczki agaru + 1/3 szkl. wody

    Polewa
    -ok 150-200g dobrej jakości czekolady deserowej (u nas be cukru białego)
    -kilka truskawek (do dekoracji)

    ZIELONE CIASTO
    Olej, sok z cytryny i jarmuż zblendować na gładką masę.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać ksylitol i żółtka. Dodać masę jarmużową i połączyć wszystko delikatnie mieszając. Mąki i proszek do pieczenia przesiać partiami do zielonej masy ostrożnie mieszając ciasto. Ciasto przelać do formy. Piec w 200’C ok 40 minut, najlepiej sprawdzać wilgotność patyczkiem. Po wystudzeniu przeciąć aby powstały dwa blaty.

    KOKOSOWE NADZIENIE
    Mleczko kokosowe, wiórki i substancje słodzącą dokładnie zmiksować mikserem, pozostawić na 15-20 minut do napęcznienia. Agar namoczyć w 1/3 szkl. wody ok 5 minut. Następnie podgrzać w garnuszku i gdy zacznie się gotować wlać strumieniem do masy kokosowej jednocześnie cały czas miksując całość. Gdy używamy żelatyny również namoczyć ją w 1/2 szkl. wody ok 5 minut. Podgrzać i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Wlać do masy kokosowej jak przy agarze.

    Pierwszy blat umieścić w keksówce, wylać na niego masę gdy zacznie tężeć, następnie przykryć drugim blatem. Wszystko umieścić w zamrażarce na ok 4 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z zamrażarki i jeśli jest to możliwe ostrym nożem podzielić je na kostki, najlepiej jednak odczekać od 30minut do 1 godziny.

    Kostki oblać gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Znów wszystko umieścić w lodówce do zastygnięcia czekolady.

    Uwaga: Zamrożenie sprawi, że nadzienie nie będzie się wyciskać pod naporem noża a gdy trochę się odmrozi jest wystarczająco puszyste. Dodatkowo czekolada szybko zastygnie a kostki na długo zachowają kształt.

    OdpowiedzUsuń
  34. Waniliowy „sernik” jaglany z figami na gryczanym spodzie (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański)

    Składniki (śr: 18 cm):

    Spód
    -30g płatków gryczanych NATURALNIE ZDROWE
    -80g mąki gryczanej NATURALNIE ZDROWE
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżki oleju kokosowego NATURALNIE ZDROWE
    - ¼ szkl. ciepłego napoju migdałowego
    - 90g słodu ryżowego

    Masa jaglana
    -1 szkl. kaszy jaglanej NATURALNIE ZDROWE
    -2 i ½ szkl. napoju roślinnego (u nas ryżowe, może być inne roślinne lub mleko)
    - ½ szkl. ksylitolu NATURALNIE ZDROWE
    -2-3 łyżeczki pasty waniliowej
    -dodatkowy napój roślinny do rozrzedzenia masy po ugotowaniu (ok ½ szkl)

    Dodatkowo ewentualnie
    -figi
    -cukier trzcinowy

    SPÓD
    Wszystkie suche składniki wymieszać. W napoju roślinnym roztopić olej kokosowy i słód. Połączyć suche składniki z mokrymi. Jeśli ciasto jest zbyt suche dolać jeszcze trochę napoju do uzyskania ciasta gęstego ale lepkiego. Wstawić je do lodówki na 15 minut. Tortownicę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia wylepić ciastem (można pomagać sobie mokrymi rękoma). Spód piec 15 minut w 200’C.
    (Na zdjęciu spód jest grubszy, jednak w takiej ilości wyszedł zbyt twardy, dlatego składniki zostały odpowiednio zmniejszone)

    MASA JAGLANA
    Kaszę jaglaną przesypać to miseczki i kilkakrotnie zalać wodą i przecedzać przez sitko. Następnie powtórzyć tą czynność jeszcze kilka razy wodą gorącą, po to aby pozbyć się goryczki. Napój roślinny zagotować. Wsypać przepłukaną kaszę i gotować do wchłonięcia płynów. Pod koniec dodać ksylitol oraz pastę waniliową (można spróbować i ewentualnie dodać więcej ksylitolu). Gdy kasza już będzie miękka a płynów jeszcze trochę zostało, przykryć garnek i zostawić na 15-20 minut, kasza wpije resztę mleka i będzie jeszcze bardziej miękka. Gdy tak się stanie, odkryć garnek i poczekać aż odparuje. Następnie dolać dodatkowe pół szklanki płynu i całość zmiksować ręcznym blenderem na gładką masę.

    W tym czasie spód powinien już się upiec (jeśli wybrzuszył się na środku to po prostu go przyklepać łyżka :P). Nakładać na spód masę i wyrównać górę. Piec całość w 180’C przez 3o minut. W tym czasie pokroić figi. Po wyjęciu jagielnika z piekarnika ułożyć figi i posypać je obficie cukrem trzcinowym. Ponownie włożyć całość do piekarnika i piec jeszcze 10 minut. Po tym czasie jagielnik całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.

    OdpowiedzUsuń
  35. Babeczki z ciecierzycy bez mąki

    Składniki (ok 15sztuk):

    Babeczki
    -3 szklanki ugotowanej ciecierzycy NATURALNIE ZDROWE (około 2 szklanki suchej)
    -2 jajka
    -2 dojrzałe banany (najlepiej już czarne)
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -4 łyżki ksylitolu NATURALNIE ZDROWE
    -250 g jogurtu sojowego
    -4 łyżki kakao/karobu
    -dodatki: cynamon, przyprawa do piernika

    Krem
    -2 awokado
    -2 banany
    -ksylitol NATURALNIE ZDROWE
    -duża garść świeżego szpinaku

    Ciecierzycę namoczyć na 24 godz. następnie gotować w świeżej wodzie przez godzinę.
    3 szklanki ugotowanej już ciecierzycy zblendować z resztą składników. Masę nakładać do foremek (ok. ¾ wysokości), piec w 200‘C około 35 minut.

    Składniki na krem dokładnie zblendować, nakładać do szprycy i dekorować muffiny.

    OdpowiedzUsuń
  36. Jak tak patrzę na przepisy zgłoszone do konkursu, to myślę, że nie mam szans, na wygraną, ale i tak podzielę się przepisem na moje ostatnie odkrycie - BEZGLUTENOWY CHLEBEK BANANOWY
    Składniki:
    3 dojrzałe banany
    2 szklanki mąki kokosowej Naturalnie Zdrowe
    2 jajka
    1/2 szklanki ksylitolu Naturalnie Zdrowe
    2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju kokosowego Naturalnie Zdrowe
    1/2 szklanki mleka kokosowego
    szczypta cynamonu
    cukier puder do posypania

    Przygotowanie:
    Chlebek przygotowuje się bajecznie łatwo, jak muffinki. Banany obieramy i blendujemy. Składniki dzielimy na dwie frakcje: suchą i mokrą. W sporej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek, ksylitol, cynamon. W drugiej misce łączymy jajka z olejem kokosowym, mlekiem kokosowym i bananami. Mieszaninę mokrą wlewamy do suchych składników, mieszamy krótko mikserem. Ciasto wlewamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180' C około 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

    Chlebek wykorzystałam do zrobienia tostów francuskich, niestety nie posiadam ich zdjęcia, bo moja rodzina, brzydko mówiąc, zeżarła na pniu. Ale zdjęcie chlebka wysyłam oczywiście na maila :)

    Kasia Załuska
    katarzyna.zaluska123@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  37. Moja propozycja to zdrowe, czekoladowo-cynamonowe, jaglane naleśniki – sakiewki z pieczoną w wanilii gruszką.
    Naleśniki:
    – 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Naturalnie Zdrowe
    – 0,5 szklanki dobrego kakao
    – 4 łyżki mąki kukurydzianej
    – 2 jajka
    – 2 szklanki mleka
    – szczypta soli
    – łyżeczka cynamonu
    – 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
    Ostudzoną kaszę jaglaną miksujemy w blenderze z wszystkimi składnikami na gładką masę. Masa powinna być bardzo gładka i mieć konsystencję śmietany. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i nalewać ciasto. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Przed smażeniem kolejnych naleśników nie trzeba dodatkowo smarować patelni olejem.

    Pieczone w wanilii gruszki:
    – 12 dojrzałych gruszek
    – sok z 3 cytryn
    – 3 laski wanilii
    – 8 łyżek cukru
    Gruszki obrać zostawiając ogonek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem i piec pod przykryciem około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.

    Na każdy usmażony naleśnik położyć ciepłą, upieczoną gruszkę. Naleśnik złożyć w sakiewkę, związek kawałkiem skórki z pomarańczy lub cytryny. Obok naleśnikowej sakiewki ułożyć pieczone gruszki. Posypać cukrem pudrem lub polać domową polewą czekoladową.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.

    Serdecznie pozdrawiam
    Aneta

    Ps. zdjęcie naleśników przesyłam na maila

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.