Pierogi z kapustą i kiełbasą
Tak mi się spodobało ciasto na pierogi z dodatkiem ziemniaków, że zrobiłam je ponownie. Tym razem z innym farszem, z kapustą i kiełbasą. Powiem wam, że są pyszne i zrobię takie jeszcze na święta. Farsz przygotowałam sobie dzień wcześniej, więc nie było zbyt dużo pracy.
Weekend tak jakoś szybko mi minął, nawet nie wiem kiedy, co prawda spędziłam go dość pracowicie i nie miałam czasu na leniuchowanie, ale odpoczynek w kuchni działa na mnie jak pobyt w spa. Polecam wam takie pierożki.
Weekend tak jakoś szybko mi minął, nawet nie wiem kiedy, co prawda spędziłam go dość pracowicie i nie miałam czasu na leniuchowanie, ale odpoczynek w kuchni działa na mnie jak pobyt w spa. Polecam wam takie pierożki.
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 500 g mączystych ziemniaków (np. bryza)
- 2-2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
farsz
- 300 g kiszonej kapusty
- połowa główki kapusty świeżej
- 350 g pieczarek
- 3 Kiełbasy od Dziedzica (użyłam od Hańderek)
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz
- 1/8 łyżeczki chili (opcjonalnie)
- łyżka oleju
- 2 łyżeczki przyprawy do bigosu
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 śliwki suszone
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować i ubić jeszcze gorące tłuczkiem, aby nie było grudek. Wystudzić. Dodać na początku 2 szklanki mąki i rozbełtane jajka, wyrobić ciasto i w razie potrzeby dodać jeszcze mąkę. Ciasto musi dać się ładnie wałkować. Ja dałam dwie szklanki mąki i potem przy rozwałkowywaniu ciasta podsypywałam go mąką. Dzielimy ciasto na części, każdą z nich wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
Farsz - kapustę świeżą drobno szatkujemy, przekładamy do garnka. Zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem 25 minut. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na patelni z łyżką oleju, wrzucamy do kapusty. Dodajemy poszatkowaną drobno kiszoną kapustę, przyprawę do bigosu oraz suszone śliwki. Dusimy pod przykryciem około godziny co jakiś czas mieszając. Na koniec kiełbasę kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy na patelni, dodajemy do bigosu, doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie chili oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos ma mieć zdecydowany, mocny smak. Gotujemy jeszcze kilka minut, tym razem bez przykrycia, musimy odparować nadmiar sosu, musimy włączyć większy gaz i mieszać, aż bigos odparuje. Studzimy farsz. Ja farsz przygotowałam sobie wieczorem a pierogi następnego dnia.
Fajnie się prezentują pierożki w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńCiekawy farsz. Fajne ciasto na pierogi to i efekt murowany. Pyszne i kuszą ze zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPodsmażone pierożki z pysznym farszem, mniam:)
OdpowiedzUsuńNa pewno są przepyszne, ciekawe nadzienie Marzenko :)
OdpowiedzUsuńPięknie się złocą na talerzu:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne pierożki i ten farsz mmmm :) Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńPyszne z kapustką :)
OdpowiedzUsuńWow, z kiełbasą jeszcze nie jadłem :D
OdpowiedzUsuńCiekawe pierożki :) Fantastyczne podane!
OdpowiedzUsuńależ wypasione nadzienie! tyle pysznych smaków!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają i z pewnością takimi są :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńNo to miałaś pyszny obiad! Ja też lepiłam ruskie w sobotę :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszne domowe pierogi :)
OdpowiedzUsuńJesteśmy pod wrażeniem:) znęcasz się Marzenko - pierogi jak marzenie ale nie u nas..... ale wybaczamy:)
OdpowiedzUsuńPycha,uwielbiam pierogi.
OdpowiedzUsuńO mniam takie przypieczone są najlepsze <3 A farsz bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńOj, znam osobę, która byłaby takimi pierożkami wprost zachwycona :) Muszę kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Nigdy nie jadłam z kiełbasą. :D Ale pierogi to uwielbiam, pyszności!
OdpowiedzUsuńMarzenko to ja się wpraszam na pierożki:D
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
Z kiełbaasą? :D Chyba muszą być ciekawe w smaku ;)
OdpowiedzUsuńwww.kuchnialukasza.pl
Takich pierogów jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńCiekawy i niebanalny przepis :)
ciekawy farsz, pierogi pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny bigosowy farsz! Ja poproszę porcyjkę z boczkiem :)
OdpowiedzUsuńCiekawy farsz i takich nie jadłam
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować przepis na ciasto :D Twoje pierogi wyglądają zawsze bardzo apetycznie i kusząco :D
OdpowiedzUsuńZjadłabym takiego pierożka :)
OdpowiedzUsuńAa, pierogi !!! Każda ilość i o każdej porze. Pal licho wagę, diety i jakieś tam centymetry. Uwielbiam!!! Jak to dobrze, że już niedługo święta :) Przepraszam, ale kradnę przepis.
OdpowiedzUsuńod jakiegoś czasu chodza za mną pierogi i to właśnie z kapustą :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń100 lat nie jadłam pierogów, a Ty je tak jeszcze pięknie przyrumieniłaś - bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńz kapustą nawet lubię,ale z dodatkiem kiełbaski to nie próbowałam
OdpowiedzUsuńkapusta i kielbasa nie jadlam jeszcze, ciekawa sprawa, wiem za to, ze ruskie z kielbasa i szczypiorkiem sa przepyszne!!! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na pierogi. Jak widać wyszły bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie! Kocham pierogi i mogłabym je jeść codziennie!
OdpowiedzUsuńTakich nigdy nie jadłam, a dodatek kiełbasy bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńJa osobiście uwielbiam pierogi z mięsem <3
OdpowiedzUsuńNie znałam takiego połączenia. Musi być ciekawe! :-)
OdpowiedzUsuń