Ajerkoniak cynamonowy


Mam dla was jeszcze jedną świąteczną propozycję, taką typowo świąteczną. Ajerkoniak cynamonowy.  Pyszny i bardzo aromatyczny, typowo babski umilacz. Chociaż chłopy także go uwielbiają. Taki ajerkoniak świetnie wpisuje się w miły wieczór, przy ubranej choince i świecach.
Taki ajerkoniak idealnie da nam chwilę wytchnienia przy świątecznych pichceniu dań, sprzątaniu. Jest pyszny zawsze i wszędzie. Ja zawsze ajerkoniak robiłam w moim Thermomix, ale tym razem dzięki pomocy Małgosi z Daylicooking powstał ajerkoniak robiony tradycyjnie. I wyszedł równie pyszny. Zdecydowanie polecam jako dodatek na świąteczny stół. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 6 żółtek
- 250 g cukru trzcinowego
- 300 ml wódki
- 400 ml mleka skondensowanego niesłodkiego
- 2 łyżeczki cynamonu - płaskie

Wykonanie:

Żółtka wbijamy do misy (potrzebujemy takiej, aby postawić ją na garnku z gotującą się wodą). Dodajemy cukier i ubijamy trzepaczką lub miksujemy mikserem. Jak już żółtka będą puszyste do miskę stawiamy na garnek z gotującą się wodą i mieszamy - teraz najlepiej trzepaczką. Żółtka powinny się lekko ocieplić - pamiętajmy, że musimy ciągle mieszać. Następnie dodajemy mleko skondensowane i dalej gotujemy na parze, aż mleko zrobi się ciepłe a cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Dodajemy cynamon i na koniec wlewamy wódkę. Jeszcze gotujemy chwilkę, całość prac gotowania na parze trwa około 10 minut. Ajerkoniak powinien być ciepły, prawie gorący. Musimy go obserwować mieszając, jest gotowy gdy lekko zgęstnieje. Przelewamy go wówczas do butelki i odstawiamy, aby wystygnął. Przechowujemy w lodówce. 







Komentarze

  1. Ciekawy przepis na swieta musze wyprubowac.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cynamonowego jeszcze nie próbowałam :}

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe czy by mi taki ajerkoniak posmakował ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cynamon to dla nas ale jak alkohol to dla mamy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis, moją mamę by ucieszył:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności :)
    Ciekawa propozycja smakowa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Juz dziś składam życzenia wspaniałych pachnących świat i cudownego nastoju :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach ten"babski umilacz"skosztowałabym z radością:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepszy ajerkoniak robi sąsiad teściowej! Jest tak gęsty, ze zjadamy go łyżeczką :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszna świąteczna odsłona :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ah ajerkoniak. Jeszcze na studiach uwielbiałam pic z koleżanka takie cudeńko ah było fajnie

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wódź mnie na pokuszenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. mam nadzieję, ze zrobiłaś także buteleczkę dla mnie? ;))))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawie to musiało smakować, nigdy takiego nie próbowałam... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda apetycznie

    zapraszam do mnie : Klik Klik Klik

    OdpowiedzUsuń
  16. A cynamonowego to jeszcze nigdy nie piłam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Domowy ajerkoniak! Jak ja dawno takiego nie piłam. W sumie z cynamonem jeszcze nigdy nie piłam. Ale mi smaku kochana narobiłaś :))) <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie pije alkoholu ze względów zdrowotnych - ale ten ajerkoniak z chęcią bym spróbowała. Obłędnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  19. Cynamonowego jeszcze nie robiłam, ale domowy jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniały do świątecznych pogawędek przy choince czy kominku:)
    cudnego świątecznego tygodnia kochaniutka:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ajerkoniak z dodatkiem cynamonu - rewelacja! :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Nawet nie wiesz, jaką miałabym ochotę wprosić się na kieliszeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  23. O kurde! Musi smakować genialnie, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

  24. Ten babski umilacz wodzi na pokuszenie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.