Ajerkoniak cynamonowy
Mam dla was jeszcze jedną świąteczną propozycję, taką typowo świąteczną. Ajerkoniak cynamonowy. Pyszny i bardzo aromatyczny, typowo babski umilacz. Chociaż chłopy także go uwielbiają. Taki ajerkoniak świetnie wpisuje się w miły wieczór, przy ubranej choince i świecach.
Taki ajerkoniak idealnie da nam chwilę wytchnienia przy świątecznych pichceniu dań, sprzątaniu. Jest pyszny zawsze i wszędzie. Ja zawsze ajerkoniak robiłam w moim Thermomix, ale tym razem dzięki pomocy Małgosi z Daylicooking powstał ajerkoniak robiony tradycyjnie. I wyszedł równie pyszny. Zdecydowanie polecam jako dodatek na świąteczny stół.
Taki ajerkoniak idealnie da nam chwilę wytchnienia przy świątecznych pichceniu dań, sprzątaniu. Jest pyszny zawsze i wszędzie. Ja zawsze ajerkoniak robiłam w moim Thermomix, ale tym razem dzięki pomocy Małgosi z Daylicooking powstał ajerkoniak robiony tradycyjnie. I wyszedł równie pyszny. Zdecydowanie polecam jako dodatek na świąteczny stół.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 6 żółtek
- 250 g cukru trzcinowego
- 300 ml wódki
- 400 ml mleka skondensowanego niesłodkiego
- 2 łyżeczki cynamonu - płaskie
Wykonanie:
Żółtka wbijamy do misy (potrzebujemy takiej, aby postawić ją na garnku z gotującą się wodą). Dodajemy cukier i ubijamy trzepaczką lub miksujemy mikserem. Jak już żółtka będą puszyste do miskę stawiamy na garnek z gotującą się wodą i mieszamy - teraz najlepiej trzepaczką. Żółtka powinny się lekko ocieplić - pamiętajmy, że musimy ciągle mieszać. Następnie dodajemy mleko skondensowane i dalej gotujemy na parze, aż mleko zrobi się ciepłe a cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Dodajemy cynamon i na koniec wlewamy wódkę. Jeszcze gotujemy chwilkę, całość prac gotowania na parze trwa około 10 minut. Ajerkoniak powinien być ciepły, prawie gorący. Musimy go obserwować mieszając, jest gotowy gdy lekko zgęstnieje. Przelewamy go wówczas do butelki i odstawiamy, aby wystygnął. Przechowujemy w lodówce.
Ciekawy przepis na swieta musze wyprubowac.
OdpowiedzUsuńCynamonowego jeszcze nie próbowałam :}
OdpowiedzUsuńCiekawe czy by mi taki ajerkoniak posmakował ;)
OdpowiedzUsuńCynamon to dla nas ale jak alkohol to dla mamy :D
OdpowiedzUsuńFajny przepis, moją mamę by ucieszył:)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja smakowa :)
Juz dziś składam życzenia wspaniałych pachnących świat i cudownego nastoju :)
OdpowiedzUsuńAch ten"babski umilacz"skosztowałabym z radością:)
OdpowiedzUsuńNajlepszy ajerkoniak robi sąsiad teściowej! Jest tak gęsty, ze zjadamy go łyżeczką :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna świąteczna odsłona :)
OdpowiedzUsuńAh ajerkoniak. Jeszcze na studiach uwielbiałam pic z koleżanka takie cudeńko ah było fajnie
OdpowiedzUsuńMyyy jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńNie wódź mnie na pokuszenie ;)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, ze zrobiłaś także buteleczkę dla mnie? ;))))
OdpowiedzUsuń...i dla mnie :-P
UsuńCiekawie to musiało smakować, nigdy takiego nie próbowałam... :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie : Klik Klik Klik
A cynamonowego to jeszcze nigdy nie piłam! :-)
OdpowiedzUsuńDomowy ajerkoniak! Jak ja dawno takiego nie piłam. W sumie z cynamonem jeszcze nigdy nie piłam. Ale mi smaku kochana narobiłaś :))) <3
OdpowiedzUsuńChętnie bym wypiła :)
OdpowiedzUsuńsuper propozycja :)
OdpowiedzUsuńNie pije alkoholu ze względów zdrowotnych - ale ten ajerkoniak z chęcią bym spróbowała. Obłędnie wygląda.
OdpowiedzUsuńCynamonowego jeszcze nie robiłam, ale domowy jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńWspaniały do świątecznych pogawędek przy choince czy kominku:)
OdpowiedzUsuńcudnego świątecznego tygodnia kochaniutka:)
Musi być przepyszny :)))
OdpowiedzUsuńCiekawy trunek!
OdpowiedzUsuńAjerkoniak z dodatkiem cynamonu - rewelacja! :D
OdpowiedzUsuńPosmakowałby mnie :D
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz, jaką miałabym ochotę wprosić się na kieliszeczek :D
OdpowiedzUsuńO kurde! Musi smakować genialnie, super pomysł :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńTen babski umilacz wodzi na pokuszenie :-)