Bułki drożdżowe z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Witajcie, jestem. W końcu siadłam i mam chwilkę czasu. Cały weekend gdzieś latam, a to zakupy - już świąteczne powoli, prezenty i inne ważne sprawy. Dzisiaj Mikołajki, więc czas spędzony wspólnie z rodzinką i gotowanie. Przygotowuje się do jaglanego detoksu, przeczytałam już książkę, zaopatrzyłam się w niezbędne składniki i dzisiaj szykowałam sobie dania, piekłam warzywa, gotowałam kaszę jaglaną i komosę ryżową, zrobiłam gar zupy pomidorowo-marchewkowej z kaszą jaglaną.
Tak więc nazbieram ciekawe i pyszne przepisy, którymi z pewnością się z wami podzielę. Podzielę się także moimi wrażeniami podczas detoksu. Będzie zdrowo, pysznie i kolorowo. A teraz zapraszam was na smakowite buły drożdżowe z pieczarkami i suszonymi pomidorami, które upiekłam wczoraj w ramach naszego Wypiekania na śniadanie. Buły są świetne, planuje takie zrobić również na święta, będą super smakowały z barszczykiem. Naprawdę warto je zrobić.
Tak więc nazbieram ciekawe i pyszne przepisy, którymi z pewnością się z wami podzielę. Podzielę się także moimi wrażeniami podczas detoksu. Będzie zdrowo, pysznie i kolorowo. A teraz zapraszam was na smakowite buły drożdżowe z pieczarkami i suszonymi pomidorami, które upiekłam wczoraj w ramach naszego Wypiekania na śniadanie. Buły są świetne, planuje takie zrobić również na święta, będą super smakowały z barszczykiem. Naprawdę warto je zrobić.
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 50 g mleka w proszku
- 200 ml wody
- 60 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 12 g świeżych drożdży plus łyżeczka cukru
farsz
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 100 g suszonych pomidorów (ja miałam z zalewy)
- rozbełtane jajko do posmarowania
- sezam biały i czarny do posypania (może być mak)
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru, odstawiamy na chwilkę. Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z mlekiem w proszku i solą. Dodajemy wodę z drożdżami i miękkie masło i wyrabiamy ciasto, ja wyrobiłam w mikserze z hakiem. Odstawiamy miskę i przykrywamy ściereczką, w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz - pieczarki kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę i wszystko razem jeszcze chwilkę smażymy. Dodajemy posiekane pomidory i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z ciasta formujemy 6 kulek i rozpłaszczamy je na placki, na środku każdego placka układamy farsz pieczarkowy i zlepiamy, formujemy bułki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy jeszcze ściereczką i pozwalamy im rosnąć jeszcze 40 minut. Następnie smarujemy buły rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Ja pod koniec pieczenia - dosłownie trzy minuty włączyłam funkcję termoobiegu. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno.
Bułki wypiekałam razem z:
- Izą
- Ewą
- Aliną
- Wiosenką
- Ewą
- Małgosią
- Martą
- Asią
- Sławkiem
Ale smakowicie nadziane:)
OdpowiedzUsuńSuper bułeczki, ale muszą pięknie pachnieć.
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie na kolację.
bardzo lubię takie nadziane bułeczki, często je robię, podoba mi się dodatek suszonych pomidorów :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają! Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńNadziane bułki zawsze nam się kojarzą z czymś słodkim a tutaj proszę... takie pyszności :D
OdpowiedzUsuńZwykle bułeczki robię na słodko, ale to też fajna alternatywa. Muszę spróbować, będzie kolacja jak znalazł.
OdpowiedzUsuńMiałam piec te bułki i stchórzyłam, ale może jeszcze je upiekę bo wyglądają na smaczne ;) :-)
OdpowiedzUsuńMniam ! Takie bułeczki na słono to super zamiennik dla nudnej kanapki do pracy :)
OdpowiedzUsuńKIedyś je piekłam... uwielbiam je ;D
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Niesamowicie apetyczne bułeczki :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie niespodzianki w środku :D
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. Do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólny weekend :)
OdpowiedzUsuńJedna bułeczka a tyle dobroci - super!
OdpowiedzUsuńAle fajnie nadziane :):)
OdpowiedzUsuńO widzisz ... siostra zamieszkująca ciepłą latem Italię, często podaje mi suszone pomidory, a ponieważ brak mi pomysłów co z nich robić - chętnie wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńSame bułeczki już fenomenalne, a jeszcze ten farsz! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy dodatek do wigilijnych potraw :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię wszelkie bułki na słono :) jest to doskonale śniadanie w locie :)
OdpowiedzUsuńa o tym detoksie jaglanym słyszałam, tak więc bardzo jestem ciekawa opinii i czekam na przepisy, bo wszelkie zdrowe pomysły u mnie mile widziane :)
Świetny pomysł, żeby podać je jako dodatek do barszczu :)
OdpowiedzUsuńTakie bułeczki uwielbiam. DO tej pory jadłam tylko z pieczarkowo- cebulowym farszem Z pomidorami suszonymi są z pewnością pyszne :) Wyglądają cudownie i bardzo apetycznie :))
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńAle fajne bułeczki! Genialna sprawa. Mam w domu cały wór suszonych pomidorów. Z przyjemnością "poświęcę" więc kilka i "zaryzykuję" wykonanie tego przepisu. Przecież ostatecznie może mi nie smakować ;) W co szczerze wątpię :)
OdpowiedzUsuńWspaniale nadziane :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł z tymi bułami do barszczyku na Święta! Dzięki Kochana za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńsuper bułeczki! i jaka niespodzianka w środku. A wyglądają jak z piekarni!
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki, najlepsze na drugie śniadanie do pracy :)
OdpowiedzUsuńMarzą mi się takie wytrawne bułeczki prosto z piekarnika... może podrzucisz mi jedną? ;)
OdpowiedzUsuńMoje smaki.Pycha! Tylko w ilości pieczarek to chyba chochlik się zakradł i zjadł jedno zero ? Pozdrawiam,zabieram przepis.
OdpowiedzUsuńEwa Skórzak (msewka)
Tak ma być 300 g. Dzięki Ewuś. Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńO do barszczu by mi takie pasowały :)
OdpowiedzUsuńco daje dodatek mleka w proszku bo zapomniałam dodac?
OdpowiedzUsuńOdrobinę spulchnia bułki. Ale jak zapomniałaś to nic się takiego nie stanie :-)
UsuńTaka bułeczka "załatwia" sprawę kanapki :-) Rano wystarczy wsadzić ze 2 do torebki i pyszna przekąska w pracy gotowa!
OdpowiedzUsuń