Bułki pysznie nadziane
Tak mi zasmakowały bułeczki, które piekłam na Wypiekanie na śniadanie, że postanowiłam zrobić je ponownie tylko z innym farszem. Dodałam do środka jeszcze łososia. Powiem wam, że wyszły pyszne. Myślę, że jeszcze nie raz je zrobię. Bułki można nadziać dowolnie, zarówno na wytrawnie jak i na słodko. Bułeczki podałam z kubkiem domowego barszczu. Buły zrobiłam od razu z dwóch porcji i połowę zamroziłam już na Wigilię.
Będą smakowały świetnie z barszczykiem przy rodzinnym stole. Zostawiam was z przepisem a sama uciekam do kuchni, wiele pracy przede mną, pasztet, ryba, ubieranie choinki i sprzątanie. Ale wiecie co lubię ten czas, ten magiczny czas świąt. Miłej soboty kochani :-)
Będą smakowały świetnie z barszczykiem przy rodzinnym stole. Zostawiam was z przepisem a sama uciekam do kuchni, wiele pracy przede mną, pasztet, ryba, ubieranie choinki i sprzątanie. Ale wiecie co lubię ten czas, ten magiczny czas świąt. Miłej soboty kochani :-)
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 50 g mleka w proszku
- 200 ml wody
- 60 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 12 g świeżych drożdży plus łyżeczka cukru
farsz
- 30 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- puszka łososia (od Graal)
- 100 g suszonych pomidorów (ja miałam z zalewy)
- rozbełtane jajko do posmarowania
- sezam biały i czarny do posypania (może być mak)
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru, odstawiamy na chwilkę. Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z mlekiem w proszku i solą. Dodajemy wodę z drożdżami i miękkie masło i wyrabiamy ciasto, ja wyrobiłam w mikserze z hakiem. Odstawiamy miskę i przykrywamy ściereczką, w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz - pieczarki kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę i wszystko razem jeszcze chwilkę smażymy. Dodajemy posiekane pomidory, łososia i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z ciasta formujemy 12 kulek i rozpłaszczamy je na placki, na środku każdego placka układamy farsz pieczarkowy i zlepiamy, formujemy bułki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy jeszcze ściereczką i pozwalamy im rosnąć jeszcze 40 minut. Następnie smarujemy buły rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Ja pod koniec pieczenia - dosłownie trzy minuty włączyłam funkcję termoobiegu. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno.
Pysznie nadziane i pysznie upieczone:) pachną nawet z fotki:)
OdpowiedzUsuńBardzo ubolewam nad brakiem piekarnika na studiach! A to moje smaki, bo kocham łososia, sezam i pieczarki :D! www.brekkieisserved.blogspot.com
OdpowiedzUsuńCiekawe, ciekawe.:-)
OdpowiedzUsuńMaruda
Bułeczki wyglądają przepysznie, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńBułeczki pysznie wyglądają i nadzienie brzmi pysznie. Szkoda tylko, że nie mogę podejrzeć, jak wyglądają w środku :{
OdpowiedzUsuńTak jak zawsze lubimy wszystko co na słodko tak teraz taką bułę z łososiem byśmy chętnie zjadły :)
OdpowiedzUsuńMniami, chociaz ja bym je nadziala czyms slodkim :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie buły! Częstuję się jedną ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy farsz :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Super bułeczki. Mniam ... i ten farsz w środku, bomba.
OdpowiedzUsuńpiękne bułeczki Marzenko:)
OdpowiedzUsuńBułeczki pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają:)
OdpowiedzUsuńmniam mniam
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie : http://eskucinska.tumblr.com/
Ale bym zjadła... zwłaszcza z tym łososiem. :D A też mam taką puszeczkę. :-)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze nigdy nie słodkich drożdżówek :P
OdpowiedzUsuńPysznie przypieczone Ci wyszły ;)
Porywam jedną bułeczkę bo tak pysznie wyglądają, że nie mogę się powstrzymać ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńpodrzuciłabyś kilka :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na farsz :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe nadzienie :)
OdpowiedzUsuńJakie okrąglutkie :) Super pomysł na nadzienie :)
OdpowiedzUsuń