Ciasto marchewkowe z kremem
Mam dla was dzisiaj pyszną propozycję na świąteczne ciasto. Ciasto marchewkowe, które smakuje rewelacyjnie i ma delikatny posmak piernikowy. Przełożone pysznym kremem i kajmakiem. Zdecydowanie udana kompozycja smakowa.
Zrobiłam to ciasto testowo i zrobię ponownie właśnie na święta. Wykorzystałam przepis na ciasto z dynią, które już robiłam. Pomyślałam sobie, że skoro wyszło takie pyszne z dynią to z marchewką będzie równie pyszne.
I powiem wam, że smakuje wspaniale.
Zapraszam :-)
Składniki:
Składniki:
- 300 g marchewki (surowej i obranej)
- 3 jajka
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 225 ml oleju
- 150 g pokrojonych drobno ananasów z puszki
- 70 g wiórków kokosowych
- 70 g orzechów laskowych
- 300 g mąki pszennej typ 500
- łyżeczka przyprawy do piernika
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
dodatkowo
- 400 g śmietany 30 %
- 250 g serka mascarpone
- łyżka cukru pudru
- cynamon do posypania (ok 1 łyżeczki)
- masa krówkowa o smaku advocata (od Helio)
Wykonanie:
Jajka wbić do misy miksera i ubić je z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę, dodać powoli wlewając olej oraz startą na małych oczkach marchewkę. Wrzucić wiórki kokosowe, posiekane orzechy i pokrojone w małą kostkę ananasy, dalej ubijać mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodawać łyżką mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i cynamonem. Formę prostokątną wysmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni - wylać ciasto do blaszki i piec 60 minut do suchego patyczka. Ciasto wystudzić.
Przygotować krem - do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietaną i ubijamy, dodajemy na koniec cukier puder i serek mascarpone, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, na jednej rozsmarowujemy masę krówkową i połowę kremu i przykrywamy drugą częścią ciasta, resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i posypujemy cynamonem. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego.
Wygląda bardzo smacznie! ;-)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
Dawno nie jadłam,a je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa też miałam długą przerwę :-)
UsuńMarzenko ciasto wygląda przepysznie i z pewnością też tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo ciekawie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńA marchewka to moje ulubione warzywo ;)
Aniu moje też a ciacho obłędne w smaku :-)
UsuńMarchewkowe, sernik, jabłecznik to moje trzy ulubione więc sama rozumiesz że chętnie bym zjadła kawałek. :P
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, pysznie wyglada
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie piekłam ciasta marchewkowego:) Twoje kochana wygląda wspaniale! Zrobię według twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i życzę cudnego dnia
Polecam kochana :-) ja takie zrobię ponownie na święta. Miłego wieczorku :-)
UsuńPięknie się prezentuje i te kolory cudne
OdpowiedzUsuńw tym roku jeszcze nie piekłam:) Piękne wyszło, taki ładny marchewkowy ma kolor!
OdpowiedzUsuńdawno nie piekłam marchewkowego, ale mi smaku narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńTo czas zrobić :-) szybko się je robi i szybko znika :-)
Usuńjedne z moich ulubionych ciast! mogę chyba sama zjeść całą blachę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe :) Zaraz u Ciebie będę!
OdpowiedzUsuńRobiłyśmy już nie raz ciasto marchewkowe ale jeszcze nigdy go kremem nie przekładałyśmy, extra pomysł :)
OdpowiedzUsuńNo to koniecznie musicie spróbować :-)
UsuńMarchewkowego nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńmarchewkowe jest pyszne samo w sobie, a co dopiero z takimi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym ze dwa kawałki! :)
OdpowiedzUsuńMatryno to wpadaj :-) kawkę też zrobię :-)
UsuńZdrowe słodycze to jest to ! :)
OdpowiedzUsuńJak ładnie widać marchewkę :)
OdpowiedzUsuńTaki krem idealnie pasuje do tego ciasta, pyszota:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńMarcheweczka aż "zagląda" z tego kawałeczka do nas i zachęca do upieczenia ;D :)
OdpowiedzUsuńTeż miałam zamiar upiec ciasto marchewkowe, ale czekam na wenę do tarcia marchwi :) Twoje wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho Marzenko :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńMusi być pyszne. Super i jeszcze ten krem. Pychotka.
OdpowiedzUsuńLubię ciasto marchewkowe, takie z kremem najlepsze!
OdpowiedzUsuńMnie osobiście najlepiej z marchewką smakuje piernik. Twoje takie na bogato :)
OdpowiedzUsuńA piernika z marchewką jeszcze Elu nie jadłam :-)
UsuńPięknie wygląda, jedno z moich ulubionych ciast ;)
OdpowiedzUsuńFajne takie ciasta bo można w nich przemycić dzieciom marchewkę :) ostatnio jak piekłam to nawet jej nie wyczuły :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto! Zjadłabym kawałek!
OdpowiedzUsuńWpadaj Aniu :-)
UsuńMmmm, kocham marchewkowe! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Marchewkowe ciasta są pyszne. Twoje wygląda fantastycznie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię marchewkowce!
OdpowiedzUsuńJa też :-) marchewka dodaje super słodyczy :-)
UsuńŚwietnie wyszło :)
OdpowiedzUsuńTo jedno z najlepszych ciast:) Musze spróbować zrobić do niego krem bo taka wersja wydaje mi się jeszcze lepsza.
OdpowiedzUsuńWprost uwielbiam marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńA upiekę sobie takie! Świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmacznego kochana :-)
UsuńCiasta marchewkowe lubię pod każdą postacią Marzenko:) Twoje wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńWszystko co z kajmakiem musi być pyszne :D
OdpowiedzUsuńJadłem kiedyś takie ciasto. Jedynym minusem było to, że dostałem tylko jeden kawałek. Aż do teraz czuję jego smak. Wspaniałe.
OdpowiedzUsuńMaruda
Prawda, że pyszne :-)
UsuńPyszności, uwielbiam ciasto marchewkowe :D
OdpowiedzUsuńSuper, że dodałaś ten krem. Niech coś się dzieje! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś takie samo ciasto, tylko, że bez dodatku masy kajmakowej :). Smakowało wyśmienicie ;).
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie. :) Ja robię ciasto marchewkowe trochę inaczej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTaki kawałek ciasta to bym porwała! :-)
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe - zawsze !!! ::)
OdpowiedzUsuńKolejny pprzepis do zakładki. Bardzo smaczne
OdpowiedzUsuń