Pasztet drobiowy
No to jeszcze tak na koniec tych świątecznych smakołyków pasztet drobiowy. Nie wyobrażam sobie świąt bez pasztetu. Mój tato robi z różnych rodzajów mięsa, miesza wszystko ze sobą a ja robię drobiowy i mamy różne smaki.
Taki pasztecik robi się naprawdę szybko i jest lekki i nie jest tłusty, a wychodzi wspaniały w smaku i nie jest suchy. Zdecydowanie polecam wam ten przepis, robię go już od kilku lat.
Taki pasztecik robi się naprawdę szybko i jest lekki i nie jest tłusty, a wychodzi wspaniały w smaku i nie jest suchy. Zdecydowanie polecam wam ten przepis, robię go już od kilku lat.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 kg filetu z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżka oleju
- szczypta kurkumy
- 3 ząbki czosnku
- mała cukinia
- 1 marchewka
- połowa papryki czerwonej
- kawałek pora
- 1 ziemniak
- 1 bułka pszenna
- sól, pieprz
- 1 lub 1/2 małej łyżeczki koncentratu chili (od Proeco)
- 1 jajko
Wykonanie:
Mięsko kroimy na kawałki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, suszoną bazylią i mieszamy. Odstawiamy na godzinkę. Następnie podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Cukinię, marchewkę, paprykę, por i ziemniaka kroimy na kawałki i gotujemy w garnku, zalewamy szklanką wody, gotujemy do miękkości. Następnie warzywa odsączamy i przekładamy do mięsa, wywar z warzyw zostawiamy. Do mięsa dodajemy dwie łyżki wywaru i miksujemy wszystko blenderem. Bułkę pszenną moczymy w wywarze i przekładamy ją do masy, dodajemy do smaku sól, pieprz oraz pastę chili. Ilość zależy od naszych upodobań smakowych. Dodajemy jajko i wszystko razem mieszamy. Blaszkę - keksówkę (40 cm) smarujemy olejem i przekładamy masę, pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach przez godzinę. Studzimy. Następnie wykładamy z blaszki i przechowujemy w lodówce. Możemy zamrozić.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTaki drobiowy pasztet jest smacznym daniem świątecznym. Wspaniały przepis, Marzenko. Ja też nie kupuje gotowych pasztetów :)
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :klik klik klik
U mnie jest mieszany, wołowina,wieprzowina, drób-taki nam najbardziej smakuje na święta. Ale drobiowy zrobię po świętach:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny na święta. Uwielbiam właśnie takie pasztety są delikatne.
OdpowiedzUsuńPasztet domowy na święta koniecznie, u mnie z odrobiną wątróbki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
U nas nigdy nie robiło się pasztetów ale ten wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe pasztety, a Twój Marzenko wygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńPycha, wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńMniam! Również uwielbiam pasztety, jednak babcia nigdy nie robiła tych drobiowych. Muszę ją namówić, bo ten wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńPasztecik wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńale u nas robi sie go na Wielkanoc- teraz to karp na okrągło :D
Taki domowy pasztet jest najlepszy. Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńKupnych nie wezmę do ust. Nikt nie wie, co oni w nich mielą. A może lepiej, że nie wiemy :(
uwielbiam domowe pasztety :)
OdpowiedzUsuńOjej jak drobiowy to bym z chęcią zjadła!
OdpowiedzUsuńJestem pasztetofanem, Twój wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, musi być przepyszny
OdpowiedzUsuńUwielbiam pasztety domowej roboty:)
OdpowiedzUsuńściskam świątecznie kochana:)
Bardzo apetyczny pasztecik :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam pasztetu, a ten wygląda bardzo smacznie, więc obiecuję, że w niedługim czasie pokuszę się o Twój przepis i przyrządzę - dam znać - pozdrawiam :-)
Domowy pasztet drobiowy jest najlepszy i mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńTaki pasztet to ja rozumiem :) Pyszny, domowy, bez żadnych chemicznych dodatków i z mięsem, a nie zmielonymi resztkami. Super przepis! :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pasztet. Idealny na Święta. :-)
OdpowiedzUsuń