Piernikowe biszkopty
Oj jakie te biszkopty są pyszne i aromatyczne. Bardzo dziękuje Sosna za ten przepis. Biszkopty są po prostu wspaniałe. Zrobiłam od razu z dwóch porcji i zniknęły bardzo szybko. Polecam wam te ciacha, zróbcie je na święta. Super sprawdzą się do deserów czy jako spód do ciast. Przechowujemy je w zamkniętym pojemniczku i radzę je głęboko schować bo inaczej po prostu się ulatniają jak mgła. Możemy je upiec i podarować jako prezent, z pewnością będą smakować.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 90 g miękkiego masła
- 125 g mąki pszennej
- 100 ml miodu - u mnie akacjowy od Miody Polskie
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- cukier trzcinowy do posypania ciasteczek
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon i przyprawę do piernika. W misie miksera zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodać jajko i ponownie miksować. Cały czas miksując dodać miód, skórkę z pomarańczy i na koniec dodawać stopniowo mąkę. Ciasto jest dość luźne. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, można formować kulki, ale jest to dość trudne ze względu na konsystencję ciasta, ja po prostu nakładałam ciasto łyżeczką na blaszkę i je lekko rozpłaszczyłam. Posypałam cukrem trzcinowym. Biszkopty pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 15-20 minut, aż się lekko zarumienią. Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i biszkopty układamy na kratkę, aby wystygły i wtedy lekko stwardnieją. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Cudownie aromatyczne muszą być takie biszkopciki :)
OdpowiedzUsuńCoś tak czułam, że to przepis sosnowy ;) Tak kusicie tymi biszkoptami, też muszę się za nie zabrać w końcu ;)
OdpowiedzUsuńNo koniecznie, są boskie :-)
UsuńNie mogłabym przestać podjadać:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko :)kurcze co tu zrobić, żeby tak w boczki nie szło ;)
OdpowiedzUsuńR-E-W-E-L-A-C-J-A!
OdpowiedzUsuńKochana są wspaniałe :-)
UsuńPyszne , lekkie i aromatyczne :) pycha :)
OdpowiedzUsuńNawet na fotce widać jak są kruche i delikatne a do tego pierniczkowe, czyli sama rozkosz:)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki :-)
UsuńChyba upiekę takie pyszne biszkopciki piernikowe. Będa idealne do herbatki:)
OdpowiedzUsuńściskam i milutkiego nowego tygodnia kochana:)
też się przymierzam do tego przepisu Sosny :)
OdpowiedzUsuńZrób są naprawdę świetne :-)
UsuńKusząca propozycja, ale musiałabym zrobić je tuż przed świętami bo inaczej szybko by zniknęły.
OdpowiedzUsuńSuper Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńale kusisz tymi biszkoptami :)
OdpowiedzUsuńWpadaj Gabrysiu jeszcze zostały może z trzy sztuki :-)
UsuńI pierniczki lubię i biszkopty więc takie cudo jak najbardziej bym zjadła! :-)
OdpowiedzUsuńidealne do herbatki :)
OdpowiedzUsuńOj tak zdecydowanie :-)
UsuńNo i miałam ustalone jakie ciasteczka upiekę i co musiałaś Marzenko się chwalić tymi pysznościami?
OdpowiedzUsuńuwielbiam planować- zawsze mi plany diabli biorą:D
Pyszne świąteczne słodkości Marzenko :-)
OdpowiedzUsuńPysznie w Twojej kuchni i pachnie piernikiem! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńNie wątpię, że były przepyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te biszkopty. Świąteczne zapachy :)
OdpowiedzUsuńSpisuję! Zrobię przy okazji.
OdpowiedzUsuńPolecam bo są pyszne :-)
UsuńWyglądają tak niepozornie, a z pewnością kryją cudowny smak ^^
OdpowiedzUsuńPyszne i aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńFajna zamiana z tradycyjnymi piernikami ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne :0
OdpowiedzUsuńTeraz jeszcze Ty nimi kusisz... Mam ochotę je upiec :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :-)
UsuńNie dość, że Sosna nimi kusił to teraz jeszcze Ty! Chyba nie pozostaje mi nic innego jak w końcu je zrobić! :P
OdpowiedzUsuńBo one są po prostu wspaniałe :-)
UsuńCudne! Muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńŚliczne ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te Twoje ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńMuszą smakować wyśmienicie. Do pochrupania przy kawie w sam raz :)
OdpowiedzUsuń