Piernikowe biszkopty


Oj jakie te biszkopty są pyszne i aromatyczne. Bardzo dziękuje Sosna za ten przepis. Biszkopty są po prostu wspaniałe. Zrobiłam od razu z dwóch porcji i zniknęły bardzo szybko. Polecam wam te ciacha, zróbcie je na święta. Super sprawdzą się do deserów czy jako spód do ciast. Przechowujemy je w zamkniętym pojemniczku i radzę je głęboko schować bo inaczej po prostu się ulatniają jak mgła. Możemy je upiec i podarować jako prezent, z pewnością będą smakować.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 90 g miękkiego masła
- 125 g mąki pszennej
- 100 ml miodu - u mnie akacjowy od Miody Polskie
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g cukru trzcinowego
- 1 jajko

- cukier trzcinowy do posypania ciasteczek

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon i przyprawę do piernika. W misie miksera zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodać jajko i ponownie miksować. Cały czas miksując dodać miód, skórkę z pomarańczy i na koniec dodawać stopniowo mąkę. Ciasto jest dość luźne. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, można formować kulki, ale jest to dość trudne ze względu na konsystencję ciasta, ja po prostu nakładałam ciasto łyżeczką na blaszkę i je lekko rozpłaszczyłam. Posypałam cukrem trzcinowym. Biszkopty pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 15-20 minut, aż się lekko zarumienią. Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i biszkopty układamy na kratkę, aby wystygły i wtedy lekko stwardnieją. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku. 







Komentarze

  1. Cudownie aromatyczne muszą być takie biszkopciki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś tak czułam, że to przepis sosnowy ;) Tak kusicie tymi biszkoptami, też muszę się za nie zabrać w końcu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogłabym przestać podjadać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bosko :)kurcze co tu zrobić, żeby tak w boczki nie szło ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne , lekkie i aromatyczne :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet na fotce widać jak są kruche i delikatne a do tego pierniczkowe, czyli sama rozkosz:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba upiekę takie pyszne biszkopciki piernikowe. Będa idealne do herbatki:)
    ściskam i milutkiego nowego tygodnia kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  8. też się przymierzam do tego przepisu Sosny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kusząca propozycja, ale musiałabym zrobić je tuż przed świętami bo inaczej szybko by zniknęły.

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Wpadaj Gabrysiu jeszcze zostały może z trzy sztuki :-)

      Usuń
  11. I pierniczki lubię i biszkopty więc takie cudo jak najbardziej bym zjadła! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. No i miałam ustalone jakie ciasteczka upiekę i co musiałaś Marzenko się chwalić tymi pysznościami?
    uwielbiam planować- zawsze mi plany diabli biorą:D

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne świąteczne słodkości Marzenko :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie w Twojej kuchni i pachnie piernikiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie wątpię, że były przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajne te biszkopty. Świąteczne zapachy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Spisuję! Zrobię przy okazji.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają tak niepozornie, a z pewnością kryją cudowny smak ^^

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajna zamiana z tradycyjnymi piernikami ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Teraz jeszcze Ty nimi kusisz... Mam ochotę je upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie dość, że Sosna nimi kusił to teraz jeszcze Ty! Chyba nie pozostaje mi nic innego jak w końcu je zrobić! :P

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam te Twoje ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Muszą smakować wyśmienicie. Do pochrupania przy kawie w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.