Śledzie w zalewie
Dzisiaj mam dla was świetny przepis na śledziki. Koniecznie je zróbcie na święta, są po prostu genialne w smaku. Przepis dostałam od mojego taty, a on od znajomej a ona nie wiem skąd. Ale wiem jedno, takie przepisy, które przechodzą z rąk do rąk są sprawdzone.
Ja właśnie zrobiłam porcję i tak się zastanawiam czy dotrwają w ogóle do wigilii. Czy nie będę musiała dorobić. Ale powiem wam, że robi się je naprawdę błyskawicznie.
Ja właśnie zrobiłam porcję i tak się zastanawiam czy dotrwają w ogóle do wigilii. Czy nie będę musiała dorobić. Ale powiem wam, że robi się je naprawdę błyskawicznie.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 kg świeżych filetów śledziowych
- 4 cebule
- świeżo zmielony pieprz
zalewa
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanka octu jabłkowego
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżka soli himalajskiej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżki ketchupu
- 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
- kilka ziarenek pieprzu
- 3 liście laurowe
Wykonanie:
Do garnka wrzucamy wszystkie składniki na zalewę i zagotowujemy. Cebulę kroimy na grube piórka, śledzie kroimy na kawałki. W garnku układamy warstwę śledzi, na to cebulę, na to świeżo zmielony pieprz, znowu śledzie, cebulę i pieprz i tak, aż skończą nam się składniki. Zalewamy to wszystko gorącą zalewą i zagotowujemy ponownie, gotujemy dosłownie 4 minuty. Studzimy i przekładamy do pojemnika, przechowujemy w lodówce.
Świetna przystawka na wigilię :)
OdpowiedzUsuńNa Wigilię śledzie obowiązkowo:)
OdpowiedzUsuńNigdy ich nie lubiłem, ale chyba skusiłbym się na tą wersję :D
OdpowiedzUsuńśledzie w takim wydaniu są pyszne;)
OdpowiedzUsuńJeśli znajdę gdzieś świeże śledzie to zrobię, brzmi pysznie !
OdpowiedzUsuńuwielbiam te sledzie
OdpowiedzUsuńNie jadłam chyba z rok śledzi! Ale bym spróbowała. <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie pod każdą postacią, z dodatkiem pomidorów najbardziej :) pozdrowionka
OdpowiedzUsuńJa za śledzikami zawsze
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób na śledzie, chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńDla pewności, te śledzie to surowe filety, a nie solone?
Tak Aguś świeże surowe filety :-)
Usuńja kupuje zielone
UsuńPostanowiłyśmy, że w tym roku damy szansę śledziom :D
OdpowiedzUsuńNie miałam dużo do czynienia z takimi śledziami i chętnie bym och spróbowała.
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko, chyba mnie skusiłaś!
OdpowiedzUsuńPyszny przepis
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Super śledziki. Kuszące na święta do zrobienia.
OdpowiedzUsuńfajny przepis :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam śledzie w każdej postaci :-)
OdpowiedzUsuńmniam!!!!
OdpowiedzUsuńŚledzie są beeeeeeeeee :)) Buziole
OdpowiedzUsuńNie przepadam a śledzikami, ale na Twoje z chęcią się skuszę :)
OdpowiedzUsuńŚledziki prezentują się wyśmienicie! Nie znam tego przepisu, ale zapisuję i kiedyś skorzystam na pewno :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wyglądają! Pycha!
OdpowiedzUsuńBędą wspaniałe na wigilijny stół:)
OdpowiedzUsuńściskam kochana cieplutko
Lubię śledzie pod każdą postacią. Świetny przepis
OdpowiedzUsuńFantastyczne zestawienie smaków :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie i właśnie mam zamiar zrobić na święta. Bo one muszą być. Twoja wersja podoba mi się. Zjadłabym chętnie. Nawet teraz :) Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, chyba się skuszę!
OdpowiedzUsuńŚledzie jem bardzo rzadko, ale przepis mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis... z surowych filetów jeszcze nie robiłam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKocham śledzie! W mojej lodowce ten przepis raczej do świąt nie dotrwa, ale zaryzykuję :)
OdpowiedzUsuńTo dziś bym zjadła...
OdpowiedzUsuń