Zupa krem z pieczonej dyni i papryki
Ostatnio bardzo mi smakują zupy kremy. Pyszne, aromatyczne i lekkie, a jednocześnie bardzo syte. Z dyni hokkaido, którą dostałam od Danusi (dziękuje kochana) zrobiłam pyszną zupę. Upiekłam ją w piekarniku razem z papryką. To połączenie smakowe wyszło genialne. Zdecydowanie wam polecam połączenie tych dwóch warzyw. Do zupy możecie dodać grzanki lub groszek ptysiowy, pieczoną bagietkę lub zjeść ją po prostu polaną oliwą. Po prostu pycha. Zupa świetnie rozgrzewa w chłodne dni i syci.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 kg dyni hokkaido
- 1 papryka czerwona (duża)
- 2 ziemniaki
- marchewka
- pietruszka
- papryczka chili
- łyżka sosu sojowego
- 2 gałązki selera naciowego
- kawałek pora
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie:
Dynię kroimy na kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą i posypujemy solą. Obok dyni układamy naszą paprykę. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Do garnka wlewamy pół litra wody i wkładamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, por, ziemniaki i pokrojony seler naciowy, wrzucamy także papryczkę chili - ilość już zależy od waszych upodobań smakowych. Gotujemy - w tym samym czasie co piecze się nasza dynia. Następnie dynię wyciągamy z piekarnika, paprykę wkładamy na chwilę do woreczka, który szczelnie zamykamy. Dynię obieramy ze skórki i wkładamy do naszych warzyw, które już zdejmujemy z ognia. Następnie obieramy paprykę ze skórki - powinna zejść bez problemu. Dokładamy ją do warzyw. Miksujemy blenderem na krem. Przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym. Przekładamy do miseczek, polewamy odrobiną oliwy i posypujemy pieprzem, możemy podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Ale kolorek i smaczna zupka :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie. Akurat mam w domu dynię :)
OdpowiedzUsuńJest pysznie, polecam :-)
UsuńPyszna i lekka :) coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym talerz tej pięknej i pyszne zupki. Mniam ...
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
UsuńJa także bardzo lubię zupy kremy, ale takiej jak dotąd nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńGdyby zabrać seler naciowy to byłaby to dla mnie zupa idealna! Z chęcią wypróbuję to połącznenie :)
OdpowiedzUsuńAniu seler naciowy nadaje zupie takiego aromatu :-) ale jak nie lubisz to oczywiście precz !!!
UsuńNie robiłam zupy z dyni. A szkoda. Twoja zupa kusi i składnikami i wyglądem i całym przepisem. Chętnie zjadłabym taką miseczkę pysznej kremowej zupy :)
OdpowiedzUsuńKrysiu ja tak szczerze mówiąc zalety zupy z dyni odkryłam może ze dwa lata temu. Polecam bo jest naprawdę pyszna :-)
UsuńWygląda przepysznie i tak pewno smakuje :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNo nie wierzę, a własnie dzisiaj szukałam przepisu na krem z dyni! :-)
OdpowiedzUsuńA zrobiłaś ???
UsuńTa zupka musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńJa też ostatnio jadłabym tylko zupki kremy! :) Są najlepsze, a jakże mało roboty przy nich!
OdpowiedzUsuńOj tak szybko i smacznie :-)
UsuńPyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńRozgrzewająca:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńMarzenko uwielbiam taką zupkę :-)
OdpowiedzUsuńostatnio właśnie 'chodzi' za mną zupa z dyni :)
OdpowiedzUsuńEwuś no to nic innego ci nie pozostaje jak tylko ją zrobić :-)
Usuńmmm pysznie wygląda. Ja w zasadzie raz tylko jadłam taką zupę kremowa u znajomej i bardzo mi smakowała
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam, pyszna jest :))
OdpowiedzUsuńBardzo, ja ją uwielbiam :-)
UsuńUwielbiam wszelakie zupy kremy :)) MIłego dnia :))
OdpowiedzUsuńZupa krem z dyni i to jeszcze pieczonej jest boska :D Z każdym dodatkiem smakuje wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńPotwierdzam dziewczyny :-)
UsuńZjadłabym z wielkim apetytem:)))Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek zupki, pyszna :) Pozzdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje Aguś :-)
UsuńPyszna zupka, na pewno rozgrzewa i syci :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co dyniowe, a hokkaido szczególnie, jest taka słodka sama w sobie, że mogę jeść ją upieczoną bez żadnych dodatków :)
OdpowiedzUsuńZupy dyniowej w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, na pewno wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :-)
Usuńtakiej jeszcze nie jadłam, ale ma piękny kolorek :)
OdpowiedzUsuńteż lubię kremy- dzieciaki nic nie wyciągają i wszystkie warzywka zjedzone:D
OdpowiedzUsuńTwoja pysznie i pięknie wygląda:)
dynia już odeszła w zapomnienie, bo przygotowania do Świąt trwają, na blogach pełno śledzi, kapusty;) a ty proszę - pyszna zupa dyniowa z papryką... akurat mam jeszcze dynie;)
OdpowiedzUsuńKolorek świetny, musi być pyszna
OdpowiedzUsuńPyszną zupkę zrobiłaś :) Z pieczonych warzyw smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuńapetyczna zupka :) dynię i paprykę łaczyłam ze sobą do tej pory tylko w sosach, w zupie natomiast nie.
OdpowiedzUsuńGęsta i sycąca- Tak lubię!!!
OdpowiedzUsuń