Zupa krem z pieczonej dyni i papryki


Ostatnio bardzo mi smakują zupy kremy. Pyszne, aromatyczne i lekkie, a jednocześnie bardzo syte. Z dyni hokkaido, którą dostałam od Danusi (dziękuje kochana) zrobiłam pyszną zupę. Upiekłam ją w piekarniku razem z papryką. To połączenie smakowe wyszło genialne. Zdecydowanie wam polecam połączenie tych dwóch warzyw. Do zupy możecie dodać grzanki lub groszek ptysiowy, pieczoną bagietkę lub zjeść ją po prostu polaną oliwą. Po prostu pycha. Zupa świetnie rozgrzewa w chłodne dni i syci. 


Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 kg dyni hokkaido
- 1 papryka czerwona (duża)
- 2 ziemniaki
- marchewka
- pietruszka
- papryczka chili
- łyżka sosu sojowego
- 2 gałązki selera naciowego
- kawałek pora
- sól, pieprz
- oliwa

Wykonanie:

Dynię kroimy na kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą i posypujemy solą. Obok dyni układamy naszą paprykę. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Do garnka wlewamy pół litra wody i wkładamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, por, ziemniaki i pokrojony seler naciowy, wrzucamy także papryczkę chili - ilość już zależy od waszych upodobań smakowych. Gotujemy - w tym samym czasie co piecze się nasza dynia. Następnie dynię wyciągamy z piekarnika, paprykę wkładamy na chwilę do woreczka, który szczelnie zamykamy. Dynię obieramy ze skórki i wkładamy do naszych warzyw, które już zdejmujemy z ognia. Następnie obieramy paprykę ze skórki - powinna zejść bez problemu. Dokładamy ją do warzyw. Miksujemy blenderem na krem. Przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym. Przekładamy do miseczek, polewamy odrobiną oliwy i posypujemy pieprzem, możemy podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.







Zimowy obiad wege

Komentarze

  1. Brzmi pysznie. Akurat mam w domu dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym talerz tej pięknej i pyszne zupki. Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja także bardzo lubię zupy kremy, ale takiej jak dotąd nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdyby zabrać seler naciowy to byłaby to dla mnie zupa idealna! Z chęcią wypróbuję to połącznenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu seler naciowy nadaje zupie takiego aromatu :-) ale jak nie lubisz to oczywiście precz !!!

      Usuń
  5. Nie robiłam zupy z dyni. A szkoda. Twoja zupa kusi i składnikami i wyglądem i całym przepisem. Chętnie zjadłabym taką miseczkę pysznej kremowej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu ja tak szczerze mówiąc zalety zupy z dyni odkryłam może ze dwa lata temu. Polecam bo jest naprawdę pyszna :-)

      Usuń
  6. Wygląda przepysznie i tak pewno smakuje :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No nie wierzę, a własnie dzisiaj szukałam przepisu na krem z dyni! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też ostatnio jadłabym tylko zupki kremy! :) Są najlepsze, a jakże mało roboty przy nich!

    OdpowiedzUsuń
  9. ostatnio właśnie 'chodzi' za mną zupa z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuś no to nic innego ci nie pozostaje jak tylko ją zrobić :-)

      Usuń
  10. mmm pysznie wygląda. Ja w zasadzie raz tylko jadłam taką zupę kremowa u znajomej i bardzo mi smakowała

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedyś jadłam, pyszna jest :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam wszelakie zupy kremy :)) MIłego dnia :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Zupa krem z dyni i to jeszcze pieczonej jest boska :D Z każdym dodatkiem smakuje wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Zjadłabym z wielkim apetytem:)))Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny kolorek zupki, pyszna :) Pozzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszna zupka, na pewno rozgrzewa i syci :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam wszystko co dyniowe, a hokkaido szczególnie, jest taka słodka sama w sobie, że mogę jeść ją upieczoną bez żadnych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zupy dyniowej w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, na pewno wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  19. takiej jeszcze nie jadłam, ale ma piękny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  20. też lubię kremy- dzieciaki nic nie wyciągają i wszystkie warzywka zjedzone:D
    Twoja pysznie i pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  21. dynia już odeszła w zapomnienie, bo przygotowania do Świąt trwają, na blogach pełno śledzi, kapusty;) a ty proszę - pyszna zupa dyniowa z papryką... akurat mam jeszcze dynie;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszną zupkę zrobiłaś :) Z pieczonych warzyw smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  23. apetyczna zupka :) dynię i paprykę łaczyłam ze sobą do tej pory tylko w sosach, w zupie natomiast nie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.