4 bit czyli ciasto z pysznymi warstwami


Witajcie w Nowym Roku. Bardzo dziękuje za wszystkie życzenia i wam życzę raz jeszcze wspaniałego Nowego Roku. A jak Nowy Rok to i pyszne ciacho być musi. Ciasto 3 Bit pewnie każdy zna i pewnie wiele razy go robił i to w różnych odsłonach. Ja mam propozycję na 4 Bitowca, czyli pyszne ciasto z pysznymi warstwami. Zawsze jak robię to ciasto, w ten lub inny sposób to zadziwia mnie fakt, jak szybko znika. Mimo, że jest duża blaszka to chętni są na to ciasto zawsze.
I potem tylko słyszę pytanie - kiedy znowu je zrobię. Tym razem propozycja na sylwestrową imprezkę, goście z pewnością będą zachwyceni takim ciastem, na powitanie nowego roku, urodziny czy imieniny. A jak podacie takie ciasto na wspaniałej desce to już będzie dopełnienie całości. Ja taką "swoją wymarzoną" deskę dostałam od Graciarnia. Zapraszam was także do odwiedzenia strony na fb, tam na bieżąco Pan Grzegorz zamieszcza zdjęcia swoich cudownych dzieł, które tworzy z wielką pasją. To jest naprawdę prawdziwy talent, tak jak pisałam już wcześniej, każda rzecz ma duszę, jest piękna i niepowtarzalna, ma to coś co zachwyca. Pan Grzegorz po prostu bierze kawałek drewna i dłubie, dłubie. Takie talenty trzeba wspierać i promować. 

No to ja teraz zapraszam na kawałeczek pysznego ciasta :-)


Składniki:

- 2 duże paczki herbatników (około 600 g)
- puszka kajmaku
- słoik dżemu porzeczkowego (u mnie domowy)
- 2 budynie waniliowe
- 100 g miękkiego masła plus łyżka do wysmarowania blaszki
- 500 ml mleka
- 100 g śmietany 30% plus 400 g na wierzch
- posypka na wierzch, może być starta czekolada

Wykonanie:

Przygotowujemy krem budyniowy - do garnka wlewamy 400 ml mleka a w pozostałych 100 rozpuszczamy dwa budynie. Mleko zagotowujemy i wlewamy pozostałe mleko z budyniami. Mieszamy, aż zgęstnieje i studzimy. Do misy miksera wkładamy miękkie masło i miksujemy, następnie dodajemy porcjami budyń, jak masa się już dobrze połączy to na koniec wlewamy 100 ml śmietany 30% i miksujemy jeszcze chwilkę. 
Potrzebujemy dużą prostokątną blaszkę (38x25) którą smarujemy masłem. Układamy na spód pierwszą warstwę herbatników. Smarujemy je gotową masą kajmakową (możemy także kupić mleko słodzone skondensowane w puszce i gotować je w garnku przez 3 godziny, aby zrobił się kajmak, ale myślę, że szybciej jest kupić gotowy kajmak w puszce). Układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie rozsmarowujemy krem budyniowy i znowu kolejną warstwę herbatników, na nią dżem porzeczkowy (ważne aby był to kwaśny dżem - porzeczkowy doskonale się tu sprawdza) i kolejną warstwę herbatników. Na koniec do misy miksera wlewamy 400 ml schłodzonej śmietany i ubijamy - możemy dodać cukru pudru, ale ciasto jest już tak słodkie, że ja nie daję. Ubitą śmietanę rozkładamy na herbatnikach, posypujemy posypka lub startą gorzką czekoladą. Ciasto musimy schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. 








Komentarze

  1. Bardzo lubię takie ciasta bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też miałam w planie je robić,bardzo lubię to ciacho:)Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto! Z chęcią bym go podjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto świetne na karnawał, efektowne, a dość proste :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być fantastyczny w smaku. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis! Wygląda znakomicie, przez takie cudeńka znów nie dotrzymam noworocznych postanowień :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie ciasta. dzięki:)
    A na nowy rok przesyłam usciski, całusy i nalepsze zyczenia! :**********

    OdpowiedzUsuń
  8. 3 bita robię trochę inaczej i bez dżemu, ale Twoja wersja wygląda bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. W końcu muszę to ciasto upiec. Kiedy tylko go widzę, zawsze mam na niego smaka :)
    Szczęścia i radości w Nowym Roku, Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś pysznego takie ciacho, a i deseczka niczego sobie ;) :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam w planie takie właśnie na niedzielne urodzinowe popołudnie. Jednak bez dżemu zrobię po raz pierwszy. Normalnie czytasz mi w myślach:-)Marzenko wszystkiego dobrego na ten Nowy Rok, mnóstwa inspiracji i spełnienia planów:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dużo słyszałam o tym cieście, ale jeszcze ani nie robiłam ani nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  13. z dżemem jeszcze nie próbowałam,na pewno smaczne !

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne ciasto u mnie też podobne było na Sylwestra

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne warstwy Ci wyszły, takie równe. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O proszę dodanie dżemu porzeczkowego i zupełnie zmienia się smak i wygląd ciasta.
    Muszę taki eksperyment zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czarnej porzeczki, czy czerwonej. Pozdrawiam

      Usuń
    2. A to już obojętnie. Ja daje jaki mam akurat pod ręką. Raz z czarnej a raz z czerwonej 😃

      Usuń
  17. Ciasto prezentuje się jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  18. 3 bit znam i bardzo lubię to może pora na małą odmianę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takiego ciasta nigdy nie odmówię :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. 3 bit bardzo lubimy ale takie ciasto musi smakować jeszcze lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Wow jakie wypasione ciasto i bardzo słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dodanie dżemu porzeczkowego to bardzo fajny pomysł. Do tej pory 3 bita robiłam tylko w wersji klasycznej;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Od Nowego Roku jestem "na diecie" :D a tutaj takie słodkości kuszą :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszne mleczno-śmietankowe ciacho! Rzekłabym nawet: Wypasione :) bo w moim przypadku dałam mleko Wypasione i śmietanke też Wypasioną - wyszło wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Wolę tradycyjnego 3 Bitą,bez dżemu!

    OdpowiedzUsuń
  26. Porywam kawałeczek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Dziś zrobiłam w końcu to ciacho i jest pyszne ☺☺☺

    OdpowiedzUsuń
  28. Dziś zrobiłam w końcu to ciacho i jest pyszne ☺☺☺

    OdpowiedzUsuń
  29. To ciasto jest tak pyszne, że nie mogłam wytrzymać całej nocy i późnym wieczorem ukroiłam sobie kawałek na spróbowanie ☺☺☺ więcej takich przepisów bez pieczenia, po proszę ☺☺☺

    OdpowiedzUsuń
  30. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  31. Moje ulubione ciasta bez pieczenia! :)))
    3 Bita robię często i jest pycha a teraz dzięki tobie (pomysł na święta) powstanie 4 BIT... Już się nie mogę doczekać :) no chyba, że przetestuję wcześniej :D :P Oby! :P

    OdpowiedzUsuń
  32. twoje ciasta to po prostu dzieła sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Bardzo lubię 3 Bit, Twój w innej wersji wygląda i pewnie smakuje nieziemsko. :-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Ale superowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Niestety przepis moim zdaniem jest niedokładny. Te 100ml śmietanki dodane do budyniu sprawia, ze budyń jest zbyt rzadki. Zgodnie z przepisem nie dodałam też cukru ani do ubitej śmietanki ani do budyniu i niestety ciasto wyszło bez wyrazu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma inny smak i dla nas to ciasto jest rewelacyjne 😃 Robiłam je wiele razy i moi czytelnicy także i zawsze wychodzi. Nie wiem dlaczego wyszedł ci rzadki budyń. Mi wychodzi gęsty krem. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.