4 bit czyli ciasto z pysznymi warstwami
Witajcie w Nowym Roku. Bardzo dziękuje za wszystkie życzenia i wam życzę raz jeszcze wspaniałego Nowego Roku. A jak Nowy Rok to i pyszne ciacho być musi. Ciasto 3 Bit pewnie każdy zna i pewnie wiele razy go robił i to w różnych odsłonach. Ja mam propozycję na 4 Bitowca, czyli pyszne ciasto z pysznymi warstwami. Zawsze jak robię to ciasto, w ten lub inny sposób to zadziwia mnie fakt, jak szybko znika. Mimo, że jest duża blaszka to chętni są na to ciasto zawsze.
I potem tylko słyszę pytanie - kiedy znowu je zrobię. Tym razem propozycja na sylwestrową imprezkę, goście z pewnością będą zachwyceni takim ciastem, na powitanie nowego roku, urodziny czy imieniny. A jak podacie takie ciasto na wspaniałej desce to już będzie dopełnienie całości. Ja taką "swoją wymarzoną" deskę dostałam od Graciarnia. Zapraszam was także do odwiedzenia strony na fb, tam na bieżąco Pan Grzegorz zamieszcza zdjęcia swoich cudownych dzieł, które tworzy z wielką pasją. To jest naprawdę prawdziwy talent, tak jak pisałam już wcześniej, każda rzecz ma duszę, jest piękna i niepowtarzalna, ma to coś co zachwyca. Pan Grzegorz po prostu bierze kawałek drewna i dłubie, dłubie. Takie talenty trzeba wspierać i promować.
I potem tylko słyszę pytanie - kiedy znowu je zrobię. Tym razem propozycja na sylwestrową imprezkę, goście z pewnością będą zachwyceni takim ciastem, na powitanie nowego roku, urodziny czy imieniny. A jak podacie takie ciasto na wspaniałej desce to już będzie dopełnienie całości. Ja taką "swoją wymarzoną" deskę dostałam od Graciarnia. Zapraszam was także do odwiedzenia strony na fb, tam na bieżąco Pan Grzegorz zamieszcza zdjęcia swoich cudownych dzieł, które tworzy z wielką pasją. To jest naprawdę prawdziwy talent, tak jak pisałam już wcześniej, każda rzecz ma duszę, jest piękna i niepowtarzalna, ma to coś co zachwyca. Pan Grzegorz po prostu bierze kawałek drewna i dłubie, dłubie. Takie talenty trzeba wspierać i promować.
No to ja teraz zapraszam na kawałeczek pysznego ciasta :-)
Składniki:
- 2 duże paczki herbatników (około 600 g)
- puszka kajmaku
- słoik dżemu porzeczkowego (u mnie domowy)
- 2 budynie waniliowe
- 100 g miękkiego masła plus łyżka do wysmarowania blaszki
- 500 ml mleka
- 100 g śmietany 30% plus 400 g na wierzch
- posypka na wierzch, może być starta czekolada
Wykonanie:
Przygotowujemy krem budyniowy - do garnka wlewamy 400 ml mleka a w pozostałych 100 rozpuszczamy dwa budynie. Mleko zagotowujemy i wlewamy pozostałe mleko z budyniami. Mieszamy, aż zgęstnieje i studzimy. Do misy miksera wkładamy miękkie masło i miksujemy, następnie dodajemy porcjami budyń, jak masa się już dobrze połączy to na koniec wlewamy 100 ml śmietany 30% i miksujemy jeszcze chwilkę.
Potrzebujemy dużą prostokątną blaszkę (38x25) którą smarujemy masłem. Układamy na spód pierwszą warstwę herbatników. Smarujemy je gotową masą kajmakową (możemy także kupić mleko słodzone skondensowane w puszce i gotować je w garnku przez 3 godziny, aby zrobił się kajmak, ale myślę, że szybciej jest kupić gotowy kajmak w puszce). Układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie rozsmarowujemy krem budyniowy i znowu kolejną warstwę herbatników, na nią dżem porzeczkowy (ważne aby był to kwaśny dżem - porzeczkowy doskonale się tu sprawdza) i kolejną warstwę herbatników. Na koniec do misy miksera wlewamy 400 ml schłodzonej śmietany i ubijamy - możemy dodać cukru pudru, ale ciasto jest już tak słodkie, że ja nie daję. Ubitą śmietanę rozkładamy na herbatnikach, posypujemy posypka lub startą gorzką czekoladą. Ciasto musimy schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Bardzo lubię takie ciasta bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńMy również. Są pyszne :-)
UsuńTeż miałam w planie je robić,bardzo lubię to ciacho:)Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! Z chęcią bym go podjadła ;)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana :-)
UsuńCiasto świetne na karnawał, efektowne, a dość proste :)
OdpowiedzUsuńMusi być fantastyczny w smaku. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny :-)
UsuńŚwietny przepis! Wygląda znakomicie, przez takie cudeńka znów nie dotrzymam noworocznych postanowień :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Aguś. Oj tam oj tam :-)
Usuńuwielbiam takie ciasta. dzięki:)
OdpowiedzUsuńA na nowy rok przesyłam usciski, całusy i nalepsze zyczenia! :**********
Pyyyyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuń3 bita robię trochę inaczej i bez dżemu, ale Twoja wersja wygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńW końcu muszę to ciasto upiec. Kiedy tylko go widzę, zawsze mam na niego smaka :)
OdpowiedzUsuńSzczęścia i radości w Nowym Roku, Marzenko :)
Koniecznie Krysiu :-)
UsuńCoś pysznego takie ciacho, a i deseczka niczego sobie ;) :-)
OdpowiedzUsuńMam w planie takie właśnie na niedzielne urodzinowe popołudnie. Jednak bez dżemu zrobię po raz pierwszy. Normalnie czytasz mi w myślach:-)Marzenko wszystkiego dobrego na ten Nowy Rok, mnóstwa inspiracji i spełnienia planów:-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :-)
UsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńDużo słyszałam o tym cieście, ale jeszcze ani nie robiłam ani nie jadłam
OdpowiedzUsuńOj to musisz koniecznie spróbować :-)
Usuńz dżemem jeszcze nie próbowałam,na pewno smaczne !
OdpowiedzUsuńPyszne. Spróbuj Ewuś :-)
UsuńPyszne ciasto u mnie też podobne było na Sylwestra
OdpowiedzUsuńPiękne warstwy Ci wyszły, takie równe. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńO proszę dodanie dżemu porzeczkowego i zupełnie zmienia się smak i wygląd ciasta.
OdpowiedzUsuńMuszę taki eksperyment zrobić.
Z czarnej porzeczki, czy czerwonej. Pozdrawiam
UsuńA to już obojętnie. Ja daje jaki mam akurat pod ręką. Raz z czarnej a raz z czerwonej 😃
UsuńCiasto prezentuje się jak z najlepszej cukierni :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
Usuń3 bit znam i bardzo lubię to może pora na małą odmianę :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny, polecam :-)
UsuńTakiego ciasta nigdy nie odmówię :-)
OdpowiedzUsuń3 bit bardzo lubimy ale takie ciasto musi smakować jeszcze lepiej :D
OdpowiedzUsuńJest pyszne dziewczyny :-)
UsuńWow jakie wypasione ciasto i bardzo słodkie :)
OdpowiedzUsuńDodanie dżemu porzeczkowego to bardzo fajny pomysł. Do tej pory 3 bita robiłam tylko w wersji klasycznej;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie z dżemem 😃
UsuńPrzeapetyczne te warstwy :)
OdpowiedzUsuńAsiu oj pyszne kochana :-)
UsuńOd Nowego Roku jestem "na diecie" :D a tutaj takie słodkości kuszą :D
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńPyszne mleczno-śmietankowe ciacho! Rzekłabym nawet: Wypasione :) bo w moim przypadku dałam mleko Wypasione i śmietanke też Wypasioną - wyszło wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńWolę tradycyjnego 3 Bitą,bez dżemu!
OdpowiedzUsuńDla każdego coś pysznego :-)
UsuńPychota!
OdpowiedzUsuńDziękuje Basiu :-)
UsuńPyszności
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńBardzo lubię 3 Bit:)
OdpowiedzUsuńPorywam kawałeczek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńSmacznego :-)
UsuńDziś zrobiłam w końcu to ciacho i jest pyszne ☺☺☺
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
UsuńDziś zrobiłam w końcu to ciacho i jest pyszne ☺☺☺
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest tak pyszne, że nie mogłam wytrzymać całej nocy i późnym wieczorem ukroiłam sobie kawałek na spróbowanie ☺☺☺ więcej takich przepisów bez pieczenia, po proszę ☺☺☺
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i dziękuje :-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasta bez pieczenia! :)))
OdpowiedzUsuń3 Bita robię często i jest pycha a teraz dzięki tobie (pomysł na święta) powstanie 4 BIT... Już się nie mogę doczekać :) no chyba, że przetestuję wcześniej :D :P Oby! :P
Super. Pozdrawiam :-)
Usuńtwoje ciasta to po prostu dzieła sztuki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńBardzo lubię 3 Bit, Twój w innej wersji wygląda i pewnie smakuje nieziemsko. :-)
OdpowiedzUsuńJest bardzo pyszny Aniu :-)
UsuńFajny pomysł z tą czwartą warstwą :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńAle superowe ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńWspaniale się prezentuje
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńNiestety przepis moim zdaniem jest niedokładny. Te 100ml śmietanki dodane do budyniu sprawia, ze budyń jest zbyt rzadki. Zgodnie z przepisem nie dodałam też cukru ani do ubitej śmietanki ani do budyniu i niestety ciasto wyszło bez wyrazu.
OdpowiedzUsuńKażdy ma inny smak i dla nas to ciasto jest rewelacyjne 😃 Robiłam je wiele razy i moi czytelnicy także i zawsze wychodzi. Nie wiem dlaczego wyszedł ci rzadki budyń. Mi wychodzi gęsty krem. Pozdrawiam serdecznie :-)
Usuń