Pizza "Hrabiego"


Ale dzisiaj piękny dzień za oknem, brakuje tylko słoneczka. Wczoraj padało a wieczorem strasznie wiało, wiatr hulał mi po balkonie tańcząc pomiędzy szczebelkami. Zastanawiałam się co zrobić na obiad, Junior wymyślił pizzę. No to zrobiłam z kiełbasą i boczkiem, taką bogatą jak dla hrabiego, stąd taka nazwa.

Pieczona owsianka


Nie wiem dlaczego nie mam jeszcze na blogu pieczonej owsianki. Robię ją już od jakiegoś czasu, ale się jeszcze nie pojawiła. No to już teraz jest. Jeżeli lubicie owsiankę to koniecznie zróbcie ją w takiej wersji. Jest po prostu wspaniała. I możecie ją dowolnie modyfikować zmieniając dodatki, można dodać owoce, czekoladę, inne bakalie czy orzechy, możliwości naprawdę jest wiele.

Szwedzkie bułki kardamonowe


Jak zobaczyłam te buły w Wypiekaniu na śniadanie to w pierwszej chwili musiałam się zastanowić czy ja w ogóle dam radę je zrobić. Ciężki tydzień i pracowity weekend przede mną. Ale jak poczytałam przepis to sobie wyobraziłam ich smak, kardamon, cukier i maślany aromat, no nie to musi być pyszne. No to wczoraj wieczorem zarobiłam ciasto, a same bułki zawijałam i piekłam już koło 12 w nocy. Nie wyszły mi takie piękne i tak perfekcyjnie zawinięte, ale uwierzcie mi, że się starałam mimo, że same oczy mi się już zamykały ze zmęczenia.

Bagietki


Powiem wam, że siedzenie w domu, nawet chorowanie ma swoje pozytywne strony. Jest więcej czasu na gotowanie i wymyślanie przepisów. Te bagietki powstały jeszcze w grudniu jak dopadł mnie wirus, dopiero teraz je opisałam na blogu. Oj są po prostu wspaniałe, nic do nich już nie potrzeba, smakują rewelacyjnie same, takie świeże i mocno chrupiące. Po prostu bajka. Mój mąż jak wrócił z pracy to przed obiadem zjadł od razu całą i powiedział mi, że tak dobrych jeszcze nie jadł. Coś w tym jednak musi być bo mi one też szczególnie smakowały. Przypominały mi w smaku chleb pieczony przez moją babcię, bardzo dawno temu w piecu. Oj teraz będę je często robiła. Nie są trudne, wymagają tylko czasu, aby ciasto dobrze się napracowało i wyrosło. 

Granola migdałowa z suszonymi owocami


Jestem uzależniona, ale stwierdzam, że to pozytywne uzależnienie od granoli i owsianki. Muszę codziennie na śniadanie zjeść porcję tych pyszności. Z mlekiem, z kefirem, jogurtem smakuje wspaniale, a jakie to zdrowe i na długo syci. Jak zjem to rano o 6 to dopiero koło 12 jestem głodna i jem drugie śniadanie w pracy. Warto sobie taką granolę przygotować, schować do słoika i szybko rano zjeść coś pożywnego. Możecie także zabrać sobie jogurt i granolę do pracy. 

Pasztet z fasoli i kaszy jaglanej


Kolejny przepis z książki Jaglany Detoks Marka Zaremby z małymi modyfikacjami. Wyszedł pyszny i smakował wszystkim - mój Junior zjadł kawałek na kanapkę ze smakiem, więc można go wykorzystać na różne sposoby. Smakuje na zimno jak i na ciepło, można go zagrzać w piekarniku. Danie bez mięsa w zasadzie dla każdego. 

Chałka kolorowa


Będąc na feriach u moich rodziców zawsze sobie siedzimy wieczorami z mamą przy kominku, z kubkiem herbaty, oglądamy nasze ulubione filmy i czasami mamy ochotę na coś pysznego. Nie ważna jest pora, nawet jak jest późno. I tak pewnego dnia a właściwie to wieczoru zachciało nam się chałki.

Konkurs - karnawałowe słodkości


Kochani mam dla was wspólnie z firmą Brześć karnawałowy konkurs, pełen pysznych słodkości. Karnawał to bardzo radosny czas, pełen spotkań z przyjaciółmi, znajomymi czy rodziną. Z pewnością wtedy przygotowujecie coś pysznego, coś słodkiego. I dlatego mam dla was zadanie, bardzo łatwe i mam nadzieję przyjemne. 

Torcik dla babci


No i tydzień urlopu za mną. Jejku jak ten wolny czas szybko zleciał. Ale bawiłam się super, wypoczęłam , poleniuchowałam. Miałam także małą imprezkę, taką rodzinną, więc nazwę ją wielką rodzinną imprezą z okazji 80 urodzin mojej babci. Odbyła się ona w lokalu i bardzo się cieszyłam, że spotkałam się z całą rodzinką i tą bliższą i tą dalszą. Babcia do końca nic nie wiedziała, to miała być taka niespodzianka, która się bardzo udała a babcia płacząc była bardzo zaskoczona i szczęśliwa.

Babka ziemniaczana z szynką i pieczarkami



Uwielbiam babę ziemniaczaną, pamiętam jak moja babcia robiła nam taką w dużej blaszce i jedliśmy ją nawet przez 3 dni. A jak smakowała na drugi dzień taka odsmażana na patelni, tego smaku nie można zapomnieć. Oj długo jej nie robiłam, tak sobie właśnie o niej przypomniałam i upiekłam na obiad.

Rogaliki drożdżowe z kajmakiem



Kajmak jest bez wątpienia moją wielką miłością. Mogłabym go jeść i jeść, ale pozwalam sobie na niego tylko czasami. Bardzo lubię go dodawać do słodkości jakie robię w domu. Pyszny do naleśników, placków, babeczek czy tarty. Ja dzisiaj upiekłam z nim rogaliki. Przepis zapisałam w zeszycie już dosyć dawno a pochodzi od Ewy Wachowicz. Rogaliki są pyszne, dodałam do nich kajmak z solą morską, co sprawiło, że smak jest bardzo charakterystyczny, próbowaliście już połączenia słodkiego kajmaku z solą. Zestawienie idealne.

Klopsiki z kaszą jaglaną i warzywami





Bardzo dbam o to, aby moja dieta była zdrowa, pełna smaku i wartościowych składników. Chcę się odżywiać zdrowo i moja rodzina także. My jesteśmy jeszcze w miarę młodzi, ale co mają powiedzieć ludzie w starszym wieku. Czy zastanawialiście się, jak odżywiają się seniorzy i jak powinni się odżywiać. Czy my jako wnuki a nasi rodzice jako dzieci powinniśmy się tym zainteresować, zadbać o ich dietę i pomóc im w prawidłowym odżywianiu na co dzień. Ja uważam, że w przypadku każdego, czy do w młodszym wieku czy starszym, powinniśmy zadbać o nasze zdrowie poprzez prawidłowe odżywianie. Często seniorzy nie mają wiedzy, nie mają wystarczającej ilości pieniążków, aby zadbać o siebie. Wydają dużo w aptekach, mają niewielkie emerytury i często po prostu ich nie stać na lepszej jakości jedzenie. Czy to znaczy, że nie mogą się dobrze i zdrowo odżywiać.

Krem jaglany


Czasami mam taki dzień, że mam ochotę na coś słodkiego, sama nie wiem na co, coś za mną chodzi. Szukam wtedy po szafkach i szukam, jest czekolada, są ciastka, cukierki, ale nie, nie o to chodzi. I wymyślam. Lubię zdrowe słodkości, a ten deser jest mega zdrowy.

Koktajl owocowy z syropem daktylowym



Kolejna propozycja na pyszny i zdrowy koktajl. Idealny na drugie śniadanie. Ostatnio co jakiś czas robię sobie takie koktajle i zabieram je ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Zdecydowanie lepiej mi dodają energii niż kawa pita w południe. Dostarczają także potrzebnym nam teraz witamin.

Klopsiki z kaszą jaglaną


Dzisiaj mam dla was propozycję kotletów z kaszą jaglaną. Dodałam do nich także brokuł i cukinię. Wyszły znakomite, bardzo soczyste i zdrowe. Takie kotleciki można podać z ryżem, ziemniakami, surówką, super smakują również jako dodatek na kanapki. Taka mała odmiana od tradycyjnych kotletów. Koniecznie je spróbujcie.

Pączki z twarogiem


Takie małe przyjemności, takie małe pączusie. Przepis na nie wygrzebałam z czeluści maminego zeszytu, lekko go zmieniłam dodając więcej twarogu. Bardzo lubię takie małe pączusie, takie normalne z marmoladą też lubię, ale te są takie urocze. Pyszne, z wierzchu chrupiące i słodkie od cukru pudru a w środku puszyste. Po usmażeniu musiałam je schować, bo zjedlibyśmy wieczorem wszystkie a tak będą na jutro do kawki. Już niedługo tłusty czwartek, więc zostawiam wam przepis.

Chleb pszenny z dodatkiem twarogu i jogurtu



Ten chleb robiłam już kilka razy. Jest po prostu pyszny i dość łatwy do zrobienia. Chrupiący z wierzchu a mięciutki w środku. Koniecznie spróbujcie go zrobić. Przepis jest od Asi. Super smakuje również następnego dnia. Smakowity z samym masłem, dżemem lub z wędliną.

Pizza warzywna na cieniutkim spodzie


Bardzo lubię pizzę, bardzo na cienkim spodzie. I powiem wam, że raczej wolę taką wersję wegetariańską niż mięsną. Moje chłopaki za to wolą z mięsem, więc jak robię to różne warianty, tak aby każdy był zadowolony. Do pizzy wegetariańskiej możecie użyć składników, które lubicie, może to być cukinia, pomidor, pieczarki, cebula, fasola, groszek, kukurydza, papryka, rukola, burak, ziemniak, por czy jeszcze coś innego.

Ciasto z makiem i kremem budyniowym



Przepis i zdjęcia znalazłam ostatnio w zakamarkach mojego komputera, gdzieś się zawieruszył. A że ciasto było pyszne i warto je zrobić, to je publikuje. Pierwszy raz upiekłam to ciasto na rocznicę ślubu moich rodziców, i od tamtej pory piekłam je już wiele razy. Super się sprawdza na różnego rodzaju spotkaniach ze znajomymi lub rodziną. 

Warzywo - recenzja książki



W tym roku pod choinką znalazłam same fajne prezenty, między innymi kilka książek kulinarnych. Tak sobie pomyślałam, że z chęcią się z wami podzielę recenzją. Bardzo lubię odwiedzać księgarnię, oglądać książki kulinarne i zanim jakąś kupię to sobie stoję i ją oglądam, studiuję, myślę i zastanawiam się czy wykorzystam z niej jeden przepis czy kilka a może i wszystkie.

Wieprzowina z warzywami


Czasami trzeba zjeść konkretny obiad, a taka jest właśnie ta wieprzowina z warzywami. Przepis znalazłam w książce Tomka Jakubiaka "Jakubiak Lokalnie". Tak ja wam pisałam wcześniej bardzo lubią oglądać programy z Tomkiem i podoba mi się jego podejście do kuchni, do gotowania i jego przepisy. Taką wieprzowinę z warzywami możecie podać na obiad samą, z bagietką, z ziemniakami czy ryżem.

Buły drożdżowe z dynią i powidłami


Uwielbiam robić słodkości drożdżowe. Mogę je piec niemal codziennie. Pamiętam, że jako mała dziewczynka nie lubiłam drożdżówek, ale smaki się zmieniają z wiekiem. Dzisiaj wzięło mnie na wypiekanie bułek. No i powstały takie słodkie zawijaski z powidłami, a w cieście jest pyszna dynia Hokkaido. Ciasto wyszło pulchniutkie i ma ładny kolor i świetny smak.

Zupa marchewkowo-pomidorowa z kaszą jaglaną


Mniam jaka ta zupa jest pyszna. Po prostu mogłabym ją jeść codziennie. Jak wiecie - pisałam o tym już wcześniej że byłam kilka dni na jaglanym detoksie. Kaszę jaglaną dodawałam do wielu dań, jadłam warzywa i inne produkty dozwolone, nie myślcie sobie, że jak jaglany detoks to jadłam tylko kaszę jaglaną.

Racuchy drożdżowe


No i mamy początek weekendu i wspólne pieczenie Ciasta na niedzielę, tym razem wszyscy wspólnie robimy racuchy drożdżowe. Ja je bardzo lubię i robię od czasu do czasu, mistrzynią w ich robieniu jest moja teściowa, która zresztą też mnie nauczyła je robić.

Kasza jaglana z malinami i karmelizowanymi jabłkami


Kasza jaglana na dobre zagościła w mojej kuchni. Bardzo ją lubię i dość często jem na śniadanie. Kasza jaglana świetnie działa na mój układ trawienny i jest bardzo zdrowa. Polecam ją wam jako zdrowy posiłek na początek dnia. Jedząc kaszę nie tylko jaglaną będziemy mieli dużo energii i nasze brzuszki będą się dobrze czuły.

Ciasteczka z kardamonem i nerkowcami



Mam dla was dzisiaj pyszne ciasteczka do kawy lub herbaty, na drugie śniadanie do szkoły lub pracy, na zdrowy deser. Ciasteczka, które znalazłam w książce Beaty Pawlikowskiej z serii Szczęśliwe Garnki - kulinarna książka z przepisami na Ciastka, od Wydawnictwa Edipresse Książki. Jest to jedna z kilku książek z tej serii z przepisami kulinarnymi. Bardzo fajna propozycja na zdrowe słodkości. Mnie bardzo zainteresowały te ciastka i planuje spróbować zrobić jeszcze kilka.

Grzanki z rukolą, pieczarkami i jajkiem


Dzień wolny, pospałam. Mogłam również przygotować mojej rodzince pyszne śniadanie, które zjedliśmy wspólnie. Za oknem mróz i od rana pada śnieg, pada i pada i już całkiem sporo go napadało. W końcu jest zima, cieszy mnie mróz bo wymrozi wszystkie zarazki. Ja już doszłam do siebie całkowicie, wirus został pokonany i wróciła energia. Więc pół dnia dzisiaj siedziałam w kuchni i gotowałam. Lubię tak spędzać czas. Teraz odpoczywam zajadając ptasie mleczko - mój nałóg - i popijając kawkę z pianką. Miłego wieczorku.

Bułeczki pszenno-razowe


Bardzo lubię domowe pieczywo. Nic tak nie smakuje jak świeża bułka czy chleb, upieczone we własnej kuchni. No i ten cudowny zapach. Taka buła i świeże masełko, dżem czy miód i nic więcej nie chcę. Koniecznie spróbujcie tych bułeczek, są pyszne.

Pasta fasolowa z ćwikłą i chrzanem


Bardzo lubię różne smarowidła na kanapki, zwłaszcza z fasoli. Najczęściej dodaje do niej suszone pomidory i zioła. Tym razem zrobiłam z ćwikłą, którą dostałam w prezencie - domowy wyrób. Dodałam parę składników dla zaostrzenia smaku i tak powstała smakowita pasta. Idealna na śniadanie lub posiłek w pracy, świetnie smakuje z chlebkami chrupkimi. Sprawdzi się także na imprezowe przekąski w karnawale. 

Karpatka z kremem czekoladowym


Brrr jak się zimno zrobiło, mróz daje o sobie znać. Ale w sumie wolę taką pogodę niż deszcze i pluchę. Od razu się zdecydowanie lepiej czuję.  Świeci słoneczko, można się ciepło ubrać, założyć czapę, szalik i ciepłe rękawice i spacerować. No i ciepłe buty bo mi zawsze najbardziej marzną stopy. Ale bardzo przyjemnie tak spacerować. Wirusy chyba już pokonane, czosnek zadziałał i sok z kwiatu czarnego bzu, mam nadzieję, że za kilka dni nie będę miała powtórki.

Spaghetti z sosem serowym i szynką



Bardzo lubię makaron i zazwyczaj robię go z sosem z pomidorów. Ale raz na jakiś czas odchodzę od przyzwyczajeń i przygotowuje sos z serka mascarpone. Na różne sposoby, zmieniają się dodatki a główny składnik - mascarpone pozostaje bez zmian. Takie danie jest pyszne i bardzo syte, naprawdę wystarczy mała porcja, aby zaspokoić największy nawet głód.

Jakubiak lokalnie recenzja książki



Jestem wielką fanką Tomka Jakubiaka, jego kuchni i pomysłów. Uwielbiam oglądać jego programy kulinarne i widzieć ile pasji i uśmiechu wkłada w każde przygotowane danie. Jak dowiedziałam się, że wydaje książkę to oczywiste dla mnie było to, że muszę ją mieć. Książka jest po prostu świetna i mogę ją wam polecić z całego serca. Wspaniałe przepisy dla każdego, super pomysły i pyszne zdjęcia.

4 bit czyli ciasto z pysznymi warstwami


Witajcie w Nowym Roku. Bardzo dziękuje za wszystkie życzenia i wam życzę raz jeszcze wspaniałego Nowego Roku. A jak Nowy Rok to i pyszne ciacho być musi. Ciasto 3 Bit pewnie każdy zna i pewnie wiele razy go robił i to w różnych odsłonach. Ja mam propozycję na 4 Bitowca, czyli pyszne ciasto z pysznymi warstwami. Zawsze jak robię to ciasto, w ten lub inny sposób to zadziwia mnie fakt, jak szybko znika. Mimo, że jest duża blaszka to chętni są na to ciasto zawsze.