Babka ziemniaczana z szynką i pieczarkami
Uwielbiam babę ziemniaczaną, pamiętam jak moja babcia robiła nam taką w dużej blaszce i jedliśmy ją nawet przez 3 dni. A jak smakowała na drugi dzień taka odsmażana na patelni, tego smaku nie można zapomnieć. Oj długo jej nie robiłam, tak sobie właśnie o niej przypomniałam i upiekłam na obiad.
Pysznie wyszła i super smakowała podana z sałatką. Został jeszcze kawałek na jutro i jutro właśnie odsmażę ją na patelni.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1100 g surowych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- 150 g mąki pszennej
- 6 łyżek płatków orkiszowych (lub owianych)
- 300 g pieczarek
- 200 g szynki drobiowej
Wykonanie:
Pieczarki, szynkę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na łyżce oleju. Odkładamy do miski. Ziemniaki obieramy i miksujemy je (lub ścieramy na tarce) - ja ziemniaki zmiksowałam w moim Thermomixie (obr. 6 czas 15 sek). Następnie dodajemy rozbełtane jajka, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek, mąkę i płatki. Razem mieszamy i na koniec wrzucamy szynkę, pieczarki i cebulę. Formę do pieczenia smarujemy olejem i przekładamy masę ziemniaczaną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na godzinę i 10 minut. Ja najpierw piekłam 40 minut babę pod przykryciem, następnie 20 minut bez (grzanie góra-dół) i na sam koniec na 10 minut włączyłam funkcję termoobiegu. Upieczoną babę kroimy na kawałki, przekładamy na talerze i podajemy z sałatką (u mnie mix sałat z pomidorkiem, kukurydzą, papryką, szczypiorkiem i jogurtem) lub sosem.
U mnie robi się ją z boczkiem i słoninką :) Mam nawet z Litwy maszynkę specjalną do babek ziemniaczanych minimum pracy. A mimo to nie przepadam za tym daniem. Ale reszta rodziny uwielbia:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe wspomnienie, pyszna babka. Warto wracać do starych przepisów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Marzenko moja babcia tez przygotowała bardzo podobną- ale bym znowu zjadła, narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńpyszna babka, nie jadłam całe wieki.
OdpowiedzUsuńNie jadłam niestety nigdy takiej babki ziemniaczanej :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubina babka :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy babki ziemniaczanej, ale wygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiej babki ziemniaczanej nie jadłyśmy ale wierzymy, że musi mieć w sobie to coś :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam babkę ziemniaczaną, a bardzo dawno nie robiłam! pycha.
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy czegoś takiego nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej babki. Składniki mi się podobają, więc chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam, dawno nie robiłam i to mój błąd. Pozdrawiam Marzenko buziole
OdpowiedzUsuńFajne, że przypomniałaś o ziemniaczanej babce, bo dawno nie jadam ...ciekawe, czy mojej rodzince by posmakowała?
OdpowiedzUsuńBabkę pieczemy dość często, bo lubimy ją i na świeżo i w wersji odsmażanej - jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodawaliśmy pieczarek i czas to nadrobić:)
A ja nigdy takiej babki nie jadłam, ale brzmi ciekawie i chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńBabkę ziemniaczaną znam i uwielbiam, u mnie zawsze klasycznie z kiełbaską i cebulką i przyprawami
OdpowiedzUsuńW moim regionie ani w mojej rodzinie nie ma tradycji pieczenia takiej babki.
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam, musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńBoska :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, babka prezentuje się doskonale! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam babkę ziemniaczaną. Z pieczarkami jeszcze nie jadlam.
OdpowiedzUsuń