Chałka kolorowa
Będąc na feriach u moich rodziców zawsze sobie siedzimy wieczorami z mamą przy kominku, z kubkiem herbaty, oglądamy nasze ulubione filmy i czasami mamy ochotę na coś pysznego. Nie ważna jest pora, nawet jak jest późno. I tak pewnego dnia a właściwie to wieczoru zachciało nam się chałki.
Poszperałyśmy w przepisach i znalazłyśmy chałkę kolorową. Co prawda w jeden części miał być kolor zielony, ale nie miałyśmy barwnika to dałyśmy kakao. Chałka bardzo wyrosła w cieple bijącym od kominka i już po dwóch godzinach była gotowa. Ach jak smakowała z dżemem wiśniowym, pyszności. To co skusicie się na kawałek.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 50 g roztopionego masła
- łyżka kakao
- 1,5 łyżki maku
- szczypta soli
- rozbełtane jajko do posmarowania chałki
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, wsypujemy cukier, szczyptę soli i rozbełtane jajka. W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże i mieszamy, dodajemy do mąki. Na koniec wlewamy roztopione masło i mieszamy ciasto. Dzielimy je na trzy części, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak a trzecia zostaje bez dodatków. Wyrabiamy każdą z części chwilkę, aż składniki się dobrze połączą. Każdą część formujemy w długi wałek i zaplatamy chałkę. Potrzebna jest nam duża blaszka taka z piekarnika, wykładamy ją papierem do pieczenia i układamy na niej chałkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5. Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku grzanie góra-dół w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, aż się zarumieni. Studzimy na kratce. Podajemy samą, z masłem lub ulubionym dżemem.
Drożdżowe ciasta to nasze ulubione:) tez lubimy przy nich troszkę pokombinować. Dodanie kolorów jest dobrym pomysłem. Chałka wygląda super!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Dziękuje bardzo i również pozdrawiam :-)
UsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno była pyszna, chałka nie może być niedobra :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak chałka na śniadanie, kakao, trochę konfitury i można miło zacząć dzień:)
OdpowiedzUsuńOj tak niewiele czasami trzeba :-)
UsuńZnakomicie się prezentuje, na śniadanko mmm pyszna :) Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńChałkę moja mama piecze dość, często, mi nie wychodzi heh. No ale chałka dwukolorowa super
OdpowiedzUsuńA czemu ci nie wychodzi ?
UsuńJak tylko ją zobaczyłam-MUSIAŁAM wejść po przepis ;)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda , musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Asiu, oj pyszna bardzo :-)
UsuńJak ja dawno nie jadłam chałki! :-) Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńChałka, szklanka kakao i cudowne śniadanko.
OdpowiedzUsuńWzorowa. Chyba się na nią skuszę :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :-)
Usuńtaka domowa chałka to jest coś! :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Widzę też masz swoją chałkę,smacznego kochana.
OdpowiedzUsuńI wzajemnie :-)
Usuńtaka świeżutka z kubkiem mleka smakuje doskonale! bardzo podoba się mnie pomysł z różnymi kolorami ciasta:)
OdpowiedzUsuńMniamniuśna ;) zjadłabym sobie kawałeczek, albo dwa..
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na taką dwukolorową :D Nie dość, że extra wygląda to jeszcze super smakuje :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak. Można połączyć ulubione smaki :-)
UsuńMi pewnie i tak by nie wyszła :)
OdpowiedzUsuńświeża chałka i kawa zbożowa- mniam :D
OdpowiedzUsuńTeż tak mam, że wieczorami czasem najdzie mnie ochota na coś pysznego i każdy się dziwi, że tak od razu chce mi się to przygotowywać :D Twoja chałka wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że nie jestem sama z takimi zachciewajkami :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńJa poproszę kawałeczek nawet o tej porze się skuszę :-)
OdpowiedzUsuńZnalazłam ci pytanie na insta, s chaleczka juz na blogu. Spisuje przepis. Zrobię na dniach. Caluski kochana
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosła :) Pysznie!
OdpowiedzUsuńJaka piękna <3
OdpowiedzUsuńChałka jest bardzo apetyczna. Jak dla mnie idealna ze szklanką mleka :))
OdpowiedzUsuńChałka bardzo ją lubiłam jako małe dziecko.
OdpowiedzUsuńPachnie niesamowicie :)
Nigdy nie robiłam chałki, czas najwyższy. Twoja jest przepiękna i bardzo oryginalna ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam ja ostatni raz w tamtym roku ;) Czas to powtórzyć bo jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńSuper! Podoba mi się ta chałka :)
OdpowiedzUsuńJadłabym !
OdpowiedzUsuńNajlepsze co może być do kubka gorącego kakao :-)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta drożdżowe :)
OdpowiedzUsuń