Chleb pszenny z dodatkiem twarogu i jogurtu
Ten chleb robiłam już kilka razy. Jest po prostu pyszny i dość łatwy do zrobienia. Chrupiący z wierzchu a mięciutki w środku. Koniecznie spróbujcie go zrobić. Przepis jest od Asi. Super smakuje również następnego dnia. Smakowity z samym masłem, dżemem lub z wędliną.
Dodatek twarogu i jogurtu dodaje mu niepowtarzalnego smaku. Nie ma nic lepszego jak taki domowy chlebek.
Dodatek twarogu i jogurtu dodaje mu niepowtarzalnego smaku. Nie ma nic lepszego jak taki domowy chlebek.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 350 g mąki pszennej typ 500 (od Kłos-Pol)
- 150 g mąki pszennej typ 1850 (od Kłos-Pol)
- 2 łyżeczki drożdży suchych (9 g)
- 180 g twarogu (u mnie półtłusty)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 150 g ciepłego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki płaskie soli
- odrobina mąki do posypania
Wykonanie:
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy drożdże, cukier oraz sól. Następnie wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni), roztopione i przestudzone masło, jogurt naturalny. Na koniec dodajemy poruszony w placach twaróg. Wyrabiamy ciasto najlepiej rękami i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę. U mnie stało troszku dłużej bo 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto zbić pięścią i jeszcze wyrobić zagniatając je do środka. Uformować ładny i zgrabny bochenek, ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić jeszcze na godzinę. Ponacinać ostrym nożem i posypać lekko mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 40-45 minut do zarumienienia, grzanie góra-dół. Studzić na kratce.
Porządny bochen chleba. Imponujący. Podoba mi się Twój przepis, więc chętnie taki upiekę :)
OdpowiedzUsuńPiękny bochen Ci się upiekł :-)
OdpowiedzUsuńNie widziałam takiego chlebka nigdzie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda.
Mąki od Kłos-pol są bardzo dobre również je testowałam.
Pięknie Ci wyszedł, zjadłabym chyba z połowę na jeden raz:)
OdpowiedzUsuńponieważ chleb piekę sama, to każdy przepis czytam z zaciekawieniem;) A tu jeszcze zdjęcia kusza takim pięknym bochenkiem!
OdpowiedzUsuńO chlebie z dodatkiem twarogu jeszcze nie słyszałam, ale musi być pyszny, bo wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńJaki przepiękny! Twoje chleby mnie zawsze powalają, jak kiedyś się na dobre rozkręcę z pieczeniem to na pewno skorzystam z Twoich przepisów ;)
OdpowiedzUsuńMarzenko
OdpowiedzUsuńchlebek jest wyjątkowo kuszący - pięknie wyrośnięty, pięknie upieczony:)
Też go widziałam ale jeszcze nie piekłam i czas to nadrobić:)
Pozdrawiamy ciepluteńko:)
Ale wyrośnięty! Mega! :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie !! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam patrzeć na te Twoje chlebki ;)
Każdy domowy chleb jest pyszny. Ja właśnie robię tak zwany chleb z garnka. Mam pytanie w jakim programie zrobiłaś swoje logo???
OdpowiedzUsuńMarzenko chlebuś po prostu marzenie :-)
OdpowiedzUsuńNO! i to jest porządny bochen chleba :) ależ mam smaka na taką świeżą piętkę....miodzio ;)
OdpowiedzUsuńna pewno jest wilgotny w środku- super wyszedł :)
OdpowiedzUsuńPo prostu posmarować masełkiem <3
OdpowiedzUsuńChleb wygląda wspaniale.Bardzo ciekawi mnie ten dodatek twarogu;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny chleb! Z twarogiem! Nawet nigdy nie jadłam takiego :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyrośnięty , musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńNie przekroiłaś,nie ładnie...Piękny.
OdpowiedzUsuńpiękne te chlebki ci wychodzą :)
OdpowiedzUsuńRobię chleby sama od dawna,ale nigdy nie robiłam z serem :) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Na pyszne śniadanie idealny :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrósł, musi smakować pysznie!
OdpowiedzUsuńAleż on imponująco wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa dużo nie chcę, tylko jedną piętusię :)Buziole
OdpowiedzUsuńPorządnie wyrośnięty i wypieczony chlebek :))) Jeśli smakuje, tak jak wygląda to już go uwielbiam :)))
OdpowiedzUsuńCo za cudo :) Na samą myśl robię się głodna.
OdpowiedzUsuńNo piękny bochenek chleba :)
OdpowiedzUsuńSolidny i na pewno BARDZO smakowity chlebek!!!
OdpowiedzUsuńcudownego weekendu kochana
Marzenko wypróbuję, choć zdecydowanie wolimy ( ostatnio) chleby na zakwasie
OdpowiedzUsuńDodatek twarogu i maślanki jest bardzo intrygujący :)
chlebek wspaniały,a jak długo się piecze bez grzałki góra-dół
OdpowiedzUsuńDrogi anonimie. Nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie - grzanie góra-dół to standartowe pieczenie w piekarniku. Nie próbowałam go piec inaczej :-)
UsuńAleż wspaniały chleb. Mega wyrośnięty.
OdpowiedzUsuńCo za bochen! Świetny ;) Z pewnością twaróg wzbogacił go smakowo ;)
OdpowiedzUsuńMarzenko, na pewno wypróbuje, chlebek wygląda smacznie, a i jest nie trudny do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńAle masz Marzenko dobrą rękę do tych wypieków. Pięknie Ci rosną te chlebki :)
OdpowiedzUsuńwspaniały bochen :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, Kochana, że chlebek ci smakuje i wychodzi bez przeszkód :) Ja ostatnio wzbogaciłam swoją wersję o rodzynki - też było smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie na samo wyobrażenie, jak taki chleb musi pachnąc i smakować! :-)
OdpowiedzUsuńWygląda tak, że zastanawiam się dlaczego jeszcze nie otworzyłaś piekarni?!
OdpowiedzUsuńSmak chleba nie powala na kolana. Jest ciężki i zbity, niestety nie do powtórzenia..
OdpowiedzUsuń