Ciasteczka z kardamonem i nerkowcami
Mam dla was dzisiaj pyszne ciasteczka do kawy lub herbaty, na drugie śniadanie do szkoły lub pracy, na zdrowy deser. Ciasteczka, które znalazłam w książce Beaty Pawlikowskiej z serii Szczęśliwe Garnki - kulinarna książka z przepisami na Ciastka, od Wydawnictwa Edipresse Książki. Jest to jedna z kilku książek z tej serii z przepisami kulinarnymi. Bardzo fajna propozycja na zdrowe słodkości. Mnie bardzo zainteresowały te ciastka i planuje spróbować zrobić jeszcze kilka.
Książka jest bardzo ciekawie wydania, zawiera aż 28 przepisów na ciasteczka. Są ciacha z owocami, bakaliami, ziarnami, z dodatkiem przypraw, ze słodkimi ziemniakami, z awokado czy marchewką. Naprawdę świetne propozycje. Zachęcam do zapoznania się z tą książką i ciasteczkami.
Książka jest bardzo ciekawie wydania, zawiera aż 28 przepisów na ciasteczka. Są ciacha z owocami, bakaliami, ziarnami, z dodatkiem przypraw, ze słodkimi ziemniakami, z awokado czy marchewką. Naprawdę świetne propozycje. Zachęcam do zapoznania się z tą książką i ciasteczkami.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- pół jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- ćwierć łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta żółtego curry
- 7 łyżek płatków owsianych
- 3 łyżki płatków żytnich
- 2 łyżki sezamu
- garść nasion słonecznika
- garść nasion dyni
- garść posiekanych nerkowców
- 6 fig pokrojonych w paseczki
- ja dodałam jeszcze łyżkę miodu dla słodkości
Wykonanie:
Banany należy rozgnieść widelcem i wymieszać ze startym na dużych oczkach jabłkiem. Dodaj przyprawy, orzechy i figi i wymieszać. Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia i za pomocą łyżki i własnych palców formować małe płaskie placuszki, ja po prostu przekładałam porcję masy na papier i formowałam palcami lekko dociskając. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut, grzanie góra dół. Studzimy. Przechowujemy w szklanym pojemniku z zakrętką.
Czasami robię ciasteczka owsiane, ale w porównaniu z powyższymi wydają się nudnawe :)
OdpowiedzUsuńŚwietne są te ciasteczka, za mną też jakieś tego typu chodzą :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasteczka :) Idealne do pochrupania :)
OdpowiedzUsuńSmakowite :)
OdpowiedzUsuńBardzo pracowicie spędziłaś dzień Marzenko:)przepis interesujący,warty podpatrzenia,książka również interesująca:)
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka najlepsze :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka jak z obrazka :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczka , uwielbiam takie z orzechami :)
OdpowiedzUsuńCzęstuję sie ciasteczkiem... Wyglądają przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńściskam cieplutko kochana
Fajne do pochrupania, a jak Pani Beata poleca to już w ogóle samo dobro :)
OdpowiedzUsuńZdrowe i pyszne;)
OdpowiedzUsuńMarzenko podrzuć takie jedno ciasteczko do herbaty
OdpowiedzUsuńCudowne :)
OdpowiedzUsuńciasteczka wyglądają bardzo ciekawie :) książkę z chęcią przejrzę :)
OdpowiedzUsuńLubie takie ciasteczka i porywam kilka do Kawki ;-)
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają i pewnie tez lepiej smakują od tych które robię :)
OdpowiedzUsuńZdrowe ciacha! Wyśmienite do zabrania w kieszeń do pracy na drugie śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńAleż bym teraz schrupał takie ciasteczko :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, bardzo lubię owsiane, bo szybko można je zrobić, a efekt jest super :)
OdpowiedzUsuńAle fajne ciasteczka. Pyszne. I jakie ładne nowe zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńGenialne! Uwielbiam takie najeżone bakaliami ciastka :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ciekawa jestem książki, bo te ciasteczka kuszą:-)
OdpowiedzUsuńPowinnam sie wreszcie zebrac i zrobic takie ciasteczka.
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmmmniam:)
OdpowiedzUsuńporywam do kawki :)
nerkowce to moja miłość! idealne!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy ciastka z tak bogatym zdrowym składem ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzechy, a ciasteczka wyglądają po prostu pysznie :)
OdpowiedzUsuń