Ciasto z makiem i kremem budyniowym
Przepis i zdjęcia znalazłam ostatnio w zakamarkach mojego komputera, gdzieś się zawieruszył. A że ciasto było pyszne i warto je zrobić, to je publikuje. Pierwszy raz upiekłam to ciasto na rocznicę ślubu moich rodziców, i od tamtej pory piekłam je już wiele razy. Super się sprawdza na różnego rodzaju spotkaniach ze znajomymi lub rodziną.
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 5 jajek
- 50 g masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 130 g mąki pszennej
- 1 szklanka maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
- 2 budynie waniliowe
- 2 budynie czekoladowe
- kostka masła
- 1 l mleka
- sok z 1 cytryny
- prażone płatki migdałów
- koraliki do ozdoby
- słoik dżemu porzeczkowego
Wykonanie:
Ciasto - rozpuszczamy w garnku masło i zostawiamy, aby wystygło. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier, miksujemy jeszcze chwilkę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. Na koniec wlewamy masło i mieszamy łyżką. Dno blaszki (u mnie prostokątna z odpinanymi bokami 30x25) wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto i wyciągamy go z blaszki.
Przygotowujemy kremy. Mleko dzielimy na dwie części po 500 ml, do garnka wlewamy 400 ml mleka i zagotowujemy, w pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy waniliowy. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Ja miałam budyń już z cukrem w środku. Tak samo robimy z budyniem czekoladowym. Studzimy. Następnie dzielimy masło (kostka 200 g) na pół. W misce miksujemy jedną część masła mikserem (powinno być w temperaturze pokojowej) i dodajemy po łyżce budyniu waniliowego oraz sok z połowy cytryny. Tak samo postępujemy z drugą częścią masła i budyniem czekoladowym. Nasze ciasto kroimy na 3 części. Na jednej rozsmarowujemy dżem porzeczkowy i przykrywamy drugim blatem. Następnie rozsmarowujemy masę budyniową jasną i przykrywamy trzecim blatem. Na wierzchu rozsmarowujemy masę budyniową ciemną. Posypujemy płatkami migdałów (podprażonymi na suchej patelni) i ozdabiamy koralikami.
Ciasto paluszki lizać:)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Poproszę kawałek ;)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana :-)
UsuńBardzo fajne ciasto,lubię jak jest mak;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Asiu :-)
UsuńUwielbiam ciasta z makiem szczególnie jeśli jeszcze są takie wilgotne, wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńTakie wspaniałe ciasto o rana? Wpraszam się do Ciebie :)
OdpowiedzUsuńWpadaj Krysiu :-) kawkę też zrobię :-)
UsuńWspaniałe ciasto Marzenko, zrobię je na weekend :-)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Kasiu :-)
UsuńTeż
OdpowiedzUsuńsię chyba skuszę Marzenko..
Polecam :-)
UsuńNie przepadam za makowcami, ale ten chętnie bym zjadła! :-)
OdpowiedzUsuńMy mak spokojnie możemy jeść przez okrągły rok :D Ciasto wymarzone dla nas :D
OdpowiedzUsuńCieszę się dziewczyny :-)
UsuńWygląda przepysznie! :))
OdpowiedzUsuńZnakomite. Wygląda trochę jak torcik :}
OdpowiedzUsuńMoże być potraktowane jako torcik :-)
Usuńciasto wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię właśnie takie gdzie nie trzeba mielić maku, mniej roboty a smak maku jest wyczuwalny:)
Bardzo lubię takie pieguski :)
OdpowiedzUsuńMakowe ciasta mogę jeść zawsze. Fajny pomysł na połączenie z kremem budyniowym. Pyszne ciacho Marzenko :)
Agnieszko u mnie najbardziej lubią ciasta z kremem :-) pozdrowionka :-)
UsuńO raju,pyszne:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)) Lubię ciasta z makiem :))
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńNa bogato :)
OdpowiedzUsuńo ja.. ależ bym zjadła.. <3 kocham masę makową, mak.. i masy budyniowe!
OdpowiedzUsuńPołączanie perfekcyjne :) aż mi ślinka pociekła.. :)
Tyle dobrych smaków :)
OdpowiedzUsuńOj wiele Iwonko :-)
UsuńBoskie to ciacho :) Podrzuć kawałek :P
OdpowiedzUsuńEkstra ciacho!
OdpowiedzUsuńJakie pyszności, uwielbiam prażone migdały na cieście, są bardzo smaczne ;).
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie! Świetne ciacho :)))
OdpowiedzUsuńTemperatura pieczenia 170 st. z termoobiegiem czy bez ;-P
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu, grzanie góra - dół :-)
UsuńBardzo dziękuje za odpowiedz :-)
UsuńJa chcęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęękawałek, od 4 na nogach jestem, podziel się posiłkiem :))
OdpowiedzUsuńJa oczywiście zamieniłabym masło w kremie na serek mascarpone, ale ogólnie superowe ciacho:-)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za ciastami z makiem,ale to wygląda naprawdę kusząco
OdpowiedzUsuńTakie proste, a niezwykle smaczne musi być. Super ciacho.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzooo kusząco :D
OdpowiedzUsuńSmakowite i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńOj kusisz mnie, kusisz ;) Moja dieta niech się schowa :P
OdpowiedzUsuńA czy mak ma być użyty taki "nieobrobiony"? nie zmielony i nie sparzony?
OdpowiedzUsuńTak zwykły nieprzerobiony mak😀
UsuńDziękuję bardzo, jutro postaram go zrobić dla moich chłopaków i zdam relacje ;)
Usuń