Grzanki z rukolą, pieczarkami i jajkiem
Dzień wolny, pospałam. Mogłam również przygotować mojej rodzince pyszne śniadanie, które zjedliśmy wspólnie. Za oknem mróz i od rana pada śnieg, pada i pada i już całkiem sporo go napadało. W końcu jest zima, cieszy mnie mróz bo wymrozi wszystkie zarazki. Ja już doszłam do siebie całkowicie, wirus został pokonany i wróciła energia. Więc pół dnia dzisiaj siedziałam w kuchni i gotowałam. Lubię tak spędzać czas. Teraz odpoczywam zajadając ptasie mleczko - mój nałóg - i popijając kawkę z pianką. Miłego wieczorku.
Zapraszam na kanapeczkę :-)
Składniki:
- chleb tostowy
- 5 jajek
- 250 g pieczarek
- rukola
- szczypiorek
- świeżo zmielony pieprz
- łyżka masła
Wykonanie:
Jajka gotujemy. Obieramy i kroimy w plastry. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni z łyżką masła. Kromki chleba tostowego wrzucamy do tostera i podpiekamy na rumiano. Grzankom pozwalamy chwilkę wystygnąć i na każdej układamy dużą garść rukoli. Potem układamy pieczarki, plasterki jajka i sos tatarski, na koniec posypujemy szczypiorkiem. Ja zrobiłam 9 grzanek.
Pyszne, aromatyczne i zdrowe kanapki :)
OdpowiedzUsuńAż mi zapachniało :)
Super wypasione grzanki :)
OdpowiedzUsuńZatem czuję się zaproszona:)
OdpowiedzUsuńWyglądają przecudownie - narobiłaś mi ochoty na kanapki !! :) Uwielbiam takie połączenia, a jajko ze szczypiorkiem komponuje się idealnie :)
OdpowiedzUsuńmoja mała wcinałaby aż by sie uszy trzęsły, ja zresztą też:D
OdpowiedzUsuńAż mi się jeść zachciało, pycha!
OdpowiedzUsuńSmaczniutkie, u nas dziś na śniadanie też były kanapki z jajkiem i ogórkiem :)
OdpowiedzUsuńsmakowite grzaneczki :)
OdpowiedzUsuńW praszam się Marzenko :)
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńpyszności :-)
OdpowiedzUsuńGrzaneczki przeapetyczne! :) Już planuję śniadanko na weekend ;)
OdpowiedzUsuńAle mi smaku narobiłaś tymi grzankami a na zegarku prawie północ :P Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń