Klopsiki z kaszą jaglaną i warzywami





Bardzo dbam o to, aby moja dieta była zdrowa, pełna smaku i wartościowych składników. Chcę się odżywiać zdrowo i moja rodzina także. My jesteśmy jeszcze w miarę młodzi, ale co mają powiedzieć ludzie w starszym wieku. Czy zastanawialiście się, jak odżywiają się seniorzy i jak powinni się odżywiać. Czy my jako wnuki a nasi rodzice jako dzieci powinniśmy się tym zainteresować, zadbać o ich dietę i pomóc im w prawidłowym odżywianiu na co dzień. Ja uważam, że w przypadku każdego, czy do w młodszym wieku czy starszym, powinniśmy zadbać o nasze zdrowie poprzez prawidłowe odżywianie. Często seniorzy nie mają wiedzy, nie mają wystarczającej ilości pieniążków, aby zadbać o siebie. Wydają dużo w aptekach, mają niewielkie emerytury i często po prostu ich nie stać na lepszej jakości jedzenie. Czy to znaczy, że nie mogą się dobrze i zdrowo odżywiać.
Przeciwnie, wystarczy tylko, że odpowiednio zbilansują swoją dietę, będą dostarczać organizmowi odpowiednie składniki odżywcze. A my możemy im w tym pomóc. Przecież zależy nam na ich zdrowiu. Ja chcę wspierać moje babcie i dziadków, i dlatego wzięłam udział w akcji "Sokołów - dla zdrowia seniora". Zapraszam was na stronę, gdzie znajdziecie wiele propozycji dań dla waszych babć i dziadków, porady dla każdego oraz wiele ciekawych informacji na temat zdrowia, aktywności i stylu życia, koniecznie zajrzyjcie - Smaki dobrego życiaJa przygotowałam jedno danie, które możemy podać na dwa sposoby, w wersji zmiksowanej jako zupa z klopsikami i jako klopsiki z kaszą jaglaną i warzywami. Obie propozycje są smaczne, zdrowe, zawierają cenne składniki odżywcze, pomagają w trawieniu i sycą. Z łatwością takie danie przygotuje każdy, nie jest skomplikowane a składniki są ogólnie dostępne. Koszt przygotowania jednej porcji wynosi 8 zł. 

Zapraszam :-)


Składniki - na dwie porcję

- 300 g szynki wieprzowej Sokołów
- 1 marchewka
- 200 g cukinii
- mały brokuł
- 1 gałązka selera naciowego
- sól i pieprz
- łyżka ziół suszonych - bazylia, majeranek
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- szklanka wody do warzyw
- łyżka oleju

Wykonanie:

Szynkę mielimy, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzem, bazylią i majerankiem. 50 g cukinii miksujemy razem z kawałkiem brokuła (wystarczą dwie małe różyczki). Dodajemy do mięsa. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopsiki i odkładamy je na bok. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, brokuł dzielimy na małe różyczki, cukinię i seler kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy wszystkie warzywa. Posypujemy je odrobiną soli, pieprzu oraz ziołami. Na wierzchu układamy nasze klopsiki. Zalewamy wszystko szklanką wody. Zamykamy naczynie i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 1 godzinę. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną. Najpierw musimy kaszę przepłukać na sicie zimną wodą, następnie przepłukać gorącą, przegotowaną wodą, Kaszę jaglaną gotujemy w proporcjach 1;2 czyli np pół szklanki kaszy i szklanka wody. Dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, następnie odstawiamy jeszcze na 10 minut, aby kasza wchłonęła całą wodę. 
Gotowe danie podajemy na talerzu - pierwsza opcja - kasza jaglana z warzywami i klopsikami, polewamy sosem powstałym z warzyw, druga opcja - warzywa z powstałym sosem miksujemy blenderem, dodajemy kaszę jaglaną i podajemy w misce z klopsikami na wierzchu. 
Dania dla seniorów powinny być lekkostrawne, często gotowane, pieczone lub duszone. Należy unikać dań smażonych. Muszą być bogate w warzywa, chude mięso i kasze. Należy także zadbać o to, aby starsze osoby piły dużo wody a ich posiłki były łagodne w smaku, bez ostrych przypraw i z małą ilością soli.  Ważne są także owoce, jednak te warto podawać w postaci pieczonej lub gotowanej, kompoty, musy czy pieczone jabłka. Nie zapominajmy także o tłuszczach, tutaj cenny jest olej lniany i rzepakowy. 















Komentarze

  1. Jejku jak kolorowo i apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki wypasiony talerz, ile dobra :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam się głodna i to bardzo:):):)
    buziaki kochana

    OdpowiedzUsuń
  4. I babcia i wnuki chętnie zjedzą takie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne i zdrowe jedzonka. Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka, chętnie bym wpadła na taki obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie też dziś była kasza jaglana na obiad:) Twoja propozycja warta zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie wiem czy moje chłopaki byliby zadowoleni a takiego obiad,ale ja takkk

    OdpowiedzUsuń
  9. Myślę, że zdrowe odżywianie jest ważne dla wszystkich. Faktycznie w tym najstarszym pokoleniu brakuje trochę wiedzy, fajnie więc pokazywać jak może być smacznie i zdrowo,a do tego trochę inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. fajna akcja i bardzo smakowite klopsiki. Kasza nie musi być nudna, świetnie to udowodniłaś!

    OdpowiedzUsuń
  11. I kto by się nie skusił na taki pyszny obiad? :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały kolorowy i zdrowy obiad!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny pomysł na zdrowy i kolorowy obiad. Kasze należy doceniać :))

    OdpowiedzUsuń
  14. To coś dla mnie. A i młodzieniec tez to zje ze smakiem. Dzięki
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  15. Kasze jaglaną bardzo lubię. Marzenko tak pięknie i smakowicie przygotowałaś obiad, że już bym go jadła. Ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  16. PO mielonych teraz pulpeciki. Obie wersje mi bardzo pasują. Będę próbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. O widzę tu brokuła, ostatnio gotujemy brokuły na parze są pyszne. A obiad wygląda cudownie

    OdpowiedzUsuń
  18. danie bardzo w moim klimacie :) również zwracam uwagę na to co jem.

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetna opcja, uwielbiam i bardzo doceniam to, że przeplatasz zdrowe jedzenie ze słodkościami i innymi grzeszkami, równowaga jest najważniejsza ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.