Pizza warzywna na cieniutkim spodzie


Bardzo lubię pizzę, bardzo na cienkim spodzie. I powiem wam, że raczej wolę taką wersję wegetariańską niż mięsną. Moje chłopaki za to wolą z mięsem, więc jak robię to różne warianty, tak aby każdy był zadowolony. Do pizzy wegetariańskiej możecie użyć składników, które lubicie, może to być cukinia, pomidor, pieczarki, cebula, fasola, groszek, kukurydza, papryka, rukola, burak, ziemniak, por czy jeszcze coś innego.
Kombinacji jest wiele. Ja dodałam groszek i fasolę z puszki takiej małej od Bonduelle. To warzywa na przygotowane na parze. Ja się zbieram do pracy a wam zostawiam pomysł na obiad.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 280 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (od Naturalnie Zdrowe)
- 4 g drożdży suchych (od Naturalnie Zdrowe)
- 130 g ciepłej wody
- pół łyżeczki soli i cukru
- 1 łyżka oliwy

- groszek z puszki 
- fasola biała z puszki 
- papryka konserwowa
- kilka pieczarek
- cebula 
- starty żółty ser (100 g wystarczy)
- suszona bazylia
- natka pietruszki
- 3-4 łyżki ketchupu

Wykonanie:

Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto - ja wyręczyłam się moim mikserem z hakiem. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na dwie godziny, aby wyrosło. Następnie dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Ser żółty ścieramy na tarce, pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni, na koniec wrzucamy na chwilkę pokrojoną cebulę, tak aby się tylko zeszkliła. Na plackach rozsmarowujemy ketchup lub inny sos pomidorowy, układamy pieczarki z cebulą, groszek i fasolę, pokrojoną w kawałki paprykę konserwową i natkę pietruszki (zostawmy kilka listków do dekoracji po upieczeniu). Posypujemy bazylią. Ja piekę swoją pizzę na kamieniu do pizzy, który musimy rozgrzać wcześniej w piekarniku, temperatura 230 stopni przez pół godziny. Mam też specjalną deseczkę drewnianą do pizzy, którą mi zrobił kolega z pracy. I na tą deseczkę sypię odrobinę mąki i kładę pizzę, następnie bez problemu zsuwam ją na gorący kamień do pizzy i piekę jeszcze 7-9 minut. Wyciągam pizzę (kamień zostaje w piekarniku, bo jest ciężki i bardzo gorący a przy wyciąganiu pomagam sobie dwiema drewnianymi łopatkami) i kroję na kawałki, tak samo postępuje z drugim plackiem pizzy. Dekoruję ją jeszcze natką pietruszki. Kamień do pizzy zostawiam w piekarniku, aby wystygł, przecieram go mokrą ściereczką. Z podanej porcji wychodzą dwie pizze, którymi naje się bez problemu 3-osobowa rodzinka. 
Jeżeli nie macie takiego kamienia możecie taką pizzę upiec także na blaszce. Tylko w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut. To zależy od piekarnika, grzanie góra-dół.









Komentarze

  1. Bardzo apetyczna pizza i na cienkim spodzie takim jak lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadam pizzy,ale przyznaję jest apetyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. co prawda wolimy na grubym spodzie, ale i taka znikłaby bardzo szybko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie pizze i to bardzo! Zawsze w pamieci mam taka na grubym spodzie w Toruniu. To byl lokal z jednym i jedynym rodzajem pizzy, a kolejki w niedziele kilkunastometrowe byly zeby ja zjesc. Mniam! Ciekawe czy jeszcze jest ten lokal ;)) Na cienkin tez bardzo lubie, bo teraz taka sie jada!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka pizza na cieniutkim spodzie jest najlepsza ! Zresztą, taką pizzę je się we Włoszech, a oni coś wiedzą na ten temat :) Fajna warzywna Ci wyszła i mocno serowa - mniam :}

    OdpowiedzUsuń
  6. Dużo dodatków, mało ciasta czyli tak jak lubimy najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma to jak domowa pizza :) u nas w domach też są zdania podzielone co do tego, która pizza (na cienkim, czy grubym, z mięsem czy bez) jest najlepsza, dlatego robimy różne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja również wolę pizzę na cienkim spodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też wolę warzywne pizze :) A Twoja wygląda super :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo jaka dobra! I bardzo podoba mi się, że warzywna. Muszę w końcu zrobić pizzę na cienkim spodzie, też taką wolę ale zawsze ulegam i robię na grubym. Następna będzie taka.

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś w sam raz dla mnie, uwielbiam na cienkim cieście

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha ! Nawet teraz bym zjadła taką pizze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda doskonale:) Uwielbiam domową pizzę i od czasu do czasu robię. Znika błyskawicznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Doskonała pizza, ale bym taką zjadła. Chyba się wpraszam do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. U nas jest tak samo chłopaki mięsna a ja wegetariańska :D Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  16. Marzenko, jak ja się teraz głodna zrobiłam:)Wygląda tak pysznie....
    całuski posyłam

    OdpowiedzUsuń
  17. Chętnie bym sięgnął po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę w końcu nauczyć się robić ciasto do pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ależ ta pizza wygląda apetycznie. Jestem miłośniczką pizzy domowej w każdej postaci. Robię często i jak widzę takie apetyczne zdjęcia, to zawsze od razu planuję ponownie zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  20. Z chęcią bym zjadła kawałek tej pizzy. Musiała być pyszna, bo wygląda genialnie. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  21. Pizza rewelacyjna ... Moja stonka nie lubi cebuli więc musieliśmy dzielić rózne dodatki na pół. Każde z dzieci przygotowąło swoja własną kompozycję na pizzy :) Oczywiście wrzuciły wszystko co miały pod ręką ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Takie domowe pizze są najlepsze, ja również lubię na cienkim spodzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękna i cudownie cienka. A ile dobroci na wierzchu! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Matko... co zrobiłaś, teraz pragnę pizzy. Właśnie takiej jak ta...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.