Rogaliki drożdżowe z kajmakiem
Kajmak jest bez wątpienia moją wielką miłością. Mogłabym go jeść i jeść, ale pozwalam sobie na niego tylko czasami. Bardzo lubię go dodawać do słodkości jakie robię w domu. Pyszny do naleśników, placków, babeczek czy tarty. Ja dzisiaj upiekłam z nim rogaliki. Przepis zapisałam w zeszycie już dosyć dawno a pochodzi od Ewy Wachowicz. Rogaliki są pyszne, dodałam do nich kajmak z solą morską, co sprawiło, że smak jest bardzo charakterystyczny, próbowaliście już połączenia słodkiego kajmaku z solą. Zestawienie idealne.
Zaraszam na rogalika :-)
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- kajmak z solą morską
- jajko do posmarowania rogalików
- cukier brązowy do posypania
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, szczyptę soli i pokroić masło. Siekać nożem tak długo, aż powstanie kruszonka. Uformować z mąki i masła kopczyk, zrobić wgłębienie i wbić jajka oraz wlać rozczyn z drożdży. Nożem zagarniać mąkę z masłem i jajkami z drożdżamu do środka, aż powstaną takie kluchy. Następnie szybko zagnieść ciasto i schować na pół godziny do lodówki. Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na placek, podzielić na 8 części. Na każdej części położyć łyżeczkę kajmaku i zawinąć rogaliki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypac brązowym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut, aż się zarumieniną. Studzić na kratce.
To nadzienie-pysznie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rogaliki i kajmak więc wyobrażam sobie ten smak :D
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić, mmniam!
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie jadłam już takich rogalików, a z konfiturą byłyby genialne! :-)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego. Uwielbiam rogale. Nawet dzisiaj jadłam ale w wersji bez nadzienia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ale pyszne rogaliki :) to ja jednym się częstuję :)
OdpowiedzUsuńWow, pycha! :D
OdpowiedzUsuńDawno już takich rogalików nie robiłam, dzięki za przypomnienie ;)
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł Marzenko. Muszę spróbować :))
OdpowiedzUsuńMało dietetyczne, ale to nie ważne :D
OdpowiedzUsuńUwielbiamy rogaliki i już nam babcia zapowiedziała, że specjalnie dla nas zamiast pączków będzie właśnie rogaliki robić :D
OdpowiedzUsuńKajmak to również moja miłość.
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić takie kolejnym razem.
Tez często robię tego typu rogaliki tylko raczej z marmoladą. Nie wpadłabym na połączenie z kajmakiem!
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńKajmak z solą hm... chyba nie przeszło by to u mnie, ale rogalika bym z chęcią spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńDrożdżowego z kajmakiem jeszcze nie jadłam, a tym bardziej nie piekłam. Ciekawe zestawienie :)
OdpowiedzUsuńJak z kajmakiem to się już dosiadam, pycha!
OdpowiedzUsuńKajmak jem zazwyczaj na Wielkanoc, przez pozostałą część roku jakoś o nim zapominam. Rogaliki są rewelacyjne, prezentują się świetnie i są na pewno przepyszne :)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam rogale drożdżowe z kajmakiem, a soli do ciasta trochę daję, ale do kajmaku jeszcze nie miałam okazji :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie nadziane! Coś czuję, że zjadłabym więcej niż jednego :D
OdpowiedzUsuńSłodki kajmak z solą? To musi smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńWOW ! obłędne, tak bym zjadła takie cudo, zapisuje przepis i koniecznie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńRogaliki z kajmakiem... Pycha
OdpowiedzUsuńprzepysznie wyglądają te rogaliki
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam i nigdy nie wpadłam na to, żeby je zrobić. Ale połączenie smaków bombowe, to musiało być przepyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam rogaliki chociaż zawsze sprawia mi kłopot ich sklejanie , wyglądają bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńWspaniałe rogaliki, dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNikt inny nie potrafi robic tak równych i pięknych no i oczywiście SMAKOWITYCH rogalików:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygladają:)
cudnego weekendu kochana
Z kajmakiem?! Uwielbiam! Kradnę jednego :)
OdpowiedzUsuńAleż tu pyszności u Ciebie! U mnie też w najbliższym czasie w planie rogaliki! :-)
OdpowiedzUsuńZ kajmakiem rewelacja rogaliki :)
OdpowiedzUsuńjeśli nie możesz doliczyć się i troszkę brakuje - to dwa my porwaliśmy:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe !!!
OdpowiedzUsuńPrzed włożeniem do piekarnika polecam posmarować delikatnie rozpuszczonym masłem aby ciasto nie przypalało się. Polecam użycie masła polskiego mlekovity.
OdpowiedzUsuńPrzepis doskonały,rogaliki są po prostu nieziemskie :)
OdpowiedzUsuńDziekuję i pozdrawiam serdecznie :)