Rogaliki drożdżowe z kajmakiem



Kajmak jest bez wątpienia moją wielką miłością. Mogłabym go jeść i jeść, ale pozwalam sobie na niego tylko czasami. Bardzo lubię go dodawać do słodkości jakie robię w domu. Pyszny do naleśników, placków, babeczek czy tarty. Ja dzisiaj upiekłam z nim rogaliki. Przepis zapisałam w zeszycie już dosyć dawno a pochodzi od Ewy Wachowicz. Rogaliki są pyszne, dodałam do nich kajmak z solą morską, co sprawiło, że smak jest bardzo charakterystyczny, próbowaliście już połączenia słodkiego kajmaku z solą. Zestawienie idealne.

Zaraszam na rogalika :-)


Składniki:

- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- kajmak z solą morską

- jajko do posmarowania rogalików
- cukier brązowy do posypania

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, szczyptę soli i pokroić masło. Siekać nożem tak długo, aż powstanie kruszonka. Uformować z mąki i masła kopczyk, zrobić wgłębienie i wbić jajka oraz wlać rozczyn z drożdży. Nożem zagarniać mąkę z masłem i jajkami z drożdżamu do środka, aż powstaną takie kluchy. Następnie szybko zagnieść ciasto i schować na pół godziny do lodówki. Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na placek, podzielić na 8 części. Na każdej części położyć łyżeczkę kajmaku i zawinąć rogaliki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypac brązowym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut, aż się zarumieniną. Studzić na kratce. 






Komentarze

  1. Uwielbiam rogaliki i kajmak więc wyobrażam sobie ten smak :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dawno nie jadłam już takich rogalików, a z konfiturą byłyby genialne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś wspaniałego. Uwielbiam rogale. Nawet dzisiaj jadłam ale w wersji bez nadzienia.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszne rogaliki :) to ja jednym się częstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno już takich rogalików nie robiłam, dzięki za przypomnienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajny pomysł Marzenko. Muszę spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Mało dietetyczne, ale to nie ważne :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiamy rogaliki i już nam babcia zapowiedziała, że specjalnie dla nas zamiast pączków będzie właśnie rogaliki robić :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Kajmak to również moja miłość.
    Muszę zrobić takie kolejnym razem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Tez często robię tego typu rogaliki tylko raczej z marmoladą. Nie wpadłabym na połączenie z kajmakiem!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kajmak z solą hm... chyba nie przeszło by to u mnie, ale rogalika bym z chęcią spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Drożdżowego z kajmakiem jeszcze nie jadłam, a tym bardziej nie piekłam. Ciekawe zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak z kajmakiem to się już dosiadam, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  14. Kajmak jem zazwyczaj na Wielkanoc, przez pozostałą część roku jakoś o nim zapominam. Rogaliki są rewelacyjne, prezentują się świetnie i są na pewno przepyszne :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam rogale drożdżowe z kajmakiem, a soli do ciasta trochę daję, ale do kajmaku jeszcze nie miałam okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fantastycznie nadziane! Coś czuję, że zjadłabym więcej niż jednego :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Słodki kajmak z solą? To musi smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. WOW ! obłędne, tak bym zjadła takie cudo, zapisuje przepis i koniecznie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. przepysznie wyglądają te rogaliki

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy nie jadłam i nigdy nie wpadłam na to, żeby je zrobić. Ale połączenie smaków bombowe, to musiało być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam rogaliki chociaż zawsze sprawia mi kłopot ich sklejanie , wyglądają bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniałe rogaliki, dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Nikt inny nie potrafi robic tak równych i pięknych no i oczywiście SMAKOWITYCH rogalików:)
    Ale pysznie wygladają:)
    cudnego weekendu kochana

    OdpowiedzUsuń
  24. Z kajmakiem?! Uwielbiam! Kradnę jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ależ tu pyszności u Ciebie! U mnie też w najbliższym czasie w planie rogaliki! :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. jeśli nie możesz doliczyć się i troszkę brakuje - to dwa my porwaliśmy:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Przed włożeniem do piekarnika polecam posmarować delikatnie rozpuszczonym masłem aby ciasto nie przypalało się. Polecam użycie masła polskiego mlekovity.

    OdpowiedzUsuń
  28. Przepis doskonały,rogaliki są po prostu nieziemskie :)
    Dziekuję i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.