Wieprzowina z warzywami
Czasami trzeba zjeść konkretny obiad, a taka jest właśnie ta wieprzowina z warzywami. Przepis znalazłam w książce Tomka Jakubiaka "Jakubiak Lokalnie". Tak ja wam pisałam wcześniej bardzo lubią oglądać programy z Tomkiem i podoba mi się jego podejście do kuchni, do gotowania i jego przepisy. Taką wieprzowinę z warzywami możecie podać na obiad samą, z bagietką, z ziemniakami czy ryżem.
Możecie ją rozdrobnić lekko widelcem z warzywami i sosem i podać na kanapce czy kebabie i tortilli. Możliwości jest wiele, wszystko zależy od waszej wyobraźni, pomysłu i smaku. Ja podałam ją z bagietką. Smakowała super. Kochani pytacie czy do szybkowaru nie trzeba dolać wody, już odpowiadam - ja nie dodawałam tym razem. Normalnie jak coś w nim robię to oczywiście dodaje, ale zrobiłam tym razem według przepisu bez. Jeżeli się obawiacie czy coś nie wybuchnie itd. to dodajcie szklankę wody dla spokoju :-) życzę wam smacznego :-) u mnie wszystko było w porządku. Przeczytałam jeszcze raz dokładnie instrukcję i pisze, że minimalna ilość w wody w przypadku mojego szybkowaru to szklanka wody. Tak więc dodaje ją do przepisu, w książce nie ma słowa o dodaniu wody. Ja jej nie dodałam, ale nie chciałabym, aby coś się stało, więc przeczytajcie czy jest wymagana u was woda.
Możecie ją rozdrobnić lekko widelcem z warzywami i sosem i podać na kanapce czy kebabie i tortilli. Możliwości jest wiele, wszystko zależy od waszej wyobraźni, pomysłu i smaku. Ja podałam ją z bagietką. Smakowała super. Kochani pytacie czy do szybkowaru nie trzeba dolać wody, już odpowiadam - ja nie dodawałam tym razem. Normalnie jak coś w nim robię to oczywiście dodaje, ale zrobiłam tym razem według przepisu bez. Jeżeli się obawiacie czy coś nie wybuchnie itd. to dodajcie szklankę wody dla spokoju :-) życzę wam smacznego :-) u mnie wszystko było w porządku. Przeczytałam jeszcze raz dokładnie instrukcję i pisze, że minimalna ilość w wody w przypadku mojego szybkowaru to szklanka wody. Tak więc dodaje ją do przepisu, w książce nie ma słowa o dodaniu wody. Ja jej nie dodałam, ale nie chciałabym, aby coś się stało, więc przeczytajcie czy jest wymagana u was woda.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 pomidory
- 1 papryka czerwona
- biała cebula
- czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka kolendry w ziarnach
- łyżeczka kopru włoskiego
- łyżeczka wędzonej papryki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- szklanka wody
- szklanka wody
Wykonanie:
Mięso należy pokroić na kawałki, doprawić do smaku kolendrą, koprem włoskim, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Ja zostawiłam mięso tak przyprawione na noc w lodówce. Następnie wrzuciłam je do garnka - szybkowara, dodałam pokrojoną cebulę białą i czerwoną, paprykę, pomidory, czosnek i szklankę wody. Zamknęłam pokrywę i gotowałam mięso z warzywami przez godzinę. Następnie przełożyłam danie do miseczek i podałam z bagietką. Możemy jeszcze doprawić do smaku jak lubimy, ale naprawdę to zestawienie smaków wystarczy.
Super, zrobię na pewno. Ale mam pytanie, czy do szybkowaru nie dajesz wywaru?
OdpowiedzUsuńNatalio w tym przepisie nie dodaje się wywaru. Ogólnie jak robię gulasz z mięsa to dodaje szklankę wody, ale spróbuj tą wersję bez :-)
UsuńW szybkowarze nie wolno dusić czegokolwiek bez płynu
UsuńSprawdziłam dokładnie instrukcję, minimalna ilość wody w szybkowarze to szklanka, tak więc dodajcie szklankę wody. Mi się chyba udało :-)
UsuńKupiłam szybkowar miesiąc temu i żałuję że wcześniej go nie kupiłam, teraz dużo gazu zaoszczędzam :)
OdpowiedzUsuńNo ja mam od roku i często go używam zwłaszcza jak robię danie z mięsem lub danie jednogarnkowe. Gotuje w nim także fasolę lub groch na zupę czy inne strączkowe :-)
Usuńlubię takie zestawienie smaków i często je robię. A szybkowar musze sobie kupić... teraz by sie przydał :) :*
OdpowiedzUsuńLubię taki dania o tej porze roku:)
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś wieprzowina, a mąż będzie się cieszył. Buziole
OdpowiedzUsuńNie mam szybkowara. Dlaczego? Nie wiem. Ale myślę, że się w niego zaopatrzę.
OdpowiedzUsuńWspaniały obiad zrobiłaś Marzenko. I jak szybko. Uwielbiam tak przygotowane mięso duszone we własnym sosie :)
Krysiu mi mąż kupił rok temu i bardzo mi przyspiesza pracę w kuchni :-)
UsuńBardzo fajne danie:D Muszę wypróbować xD
OdpowiedzUsuńMam kawałek szynki i chyba też dzisiaj ją będę dusiła na obiad :)
OdpowiedzUsuńIdealny obiad dla moich facetów ;-)
OdpowiedzUsuńKasiu dla moich także :-)
UsuńU Ciebie same pyszne rzeczy :)
OdpowiedzUsuńA u mnie karkówka :) pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńMmmm pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńAż ślinka cieknie, muszę i ja kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńIdealne dla głodnego mężczyzny :) Choć nie powiem, też bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńMusi bardzo aromatycznie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie,aż zrobiłam się głodna ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;*
Pozdrawiam Weroniko :-)
UsuńWieprzowine jadam generalnie tylko w Polsce, jade!
OdpowiedzUsuńp.s. wlasnie widze, ze papryka wedzona jest ostatnio dosc popularna. jeszcze nigdy nic nia nei doprawialam.
smakowite mięsko :)w sam raz na konkretny posiłek :)
OdpowiedzUsuńbardzo często duszę mięso w szybkowarze, ale zdecydowanie krócej - ok 20 minut.
OdpowiedzUsuńKochana to zdecydowanie specjalnie było trzymane dłużej, miało się wręcz rozpadać :-)
Usuńhmm, moje po 20 minutach też się rozpada i jest baaardzo mięciutkie i kruche. Czasem nawet się zastanawiam, czy nie dusić krócej, jeśli chcę mieć zgrabne całe kawałki;)
UsuńRobie nieco inaczej, ale i wiem że Twoje danie też jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzepis poleciał do zakładek! ;))
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) i pozdrawiam :-)
UsuńMarzenko wpraszam się na pyszne mięsko :)
OdpowiedzUsuńTakie obiadki to ja lubię zwłaszcza o takiej porze roku :-)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła taką porcyjkę mmmniamu
OdpowiedzUsuńSuper smaczne jedzonko - takie lubię :)
OdpowiedzUsuńMięsko palce lizać :)Ja do takich dań wykorzystuję multicooker, duszenie trwa trochę dłużej, ale też wrzucam wszystko, uruchamiam program i jedzenie samo się robi :)
OdpowiedzUsuńTeż robię takie mięsko, moja rodzinka bardzo je lubi.
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja obiadowa, zjadłabym
OdpowiedzUsuńmięsko pierwsza klasa
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńOooo...takie mięsko to my bardzo lubimy:)
OdpowiedzUsuńPyszne !
OdpowiedzUsuńNie mam szybkowaru. Ale jak tak słucham i czytam o nim, to myślę, że powinnam go kupić :)
OdpowiedzUsuńTakie mięciutkie mięsko uwielbiam :)
Prezentuje się bardzo smacznie :))
OdpowiedzUsuńPyszna wołowinka :)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania jednogarnkowe :) Syty obiad na weekend jak znalazł!
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie;)
OdpowiedzUsuń