Ciasto kawowe na zimno
To ciasto skradło serca wszystkich domowników i gości. Każdy kto go spróbował od razu wołał o kolejny kawałek. Pyszny krem o smaku kawy, delikatne biszkopty i ciasteczka, połączenie wprost idealne. Pomysł na to ciasto powstał podczas oglądania programu kulinarnego w telewizji, gdzie Bosanoga Contessa tworzyła bardzo pyszne ciasto. Ja go nieco zmodyfikowałam. Koniecznie musicie takie ciacho zrobić, oczywiście jeżeli lubicie smak kawy w słodkościach.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 750 ml śmietany 30%
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 5 łyżeczek kawy inki
- 5 łyżek cukru pudru
- opakowanie biszkoptów
- 140 g herbatników
- łyżeczka masła do wysmarowania tortownicy
Wykonanie:
Tortownicę smarujemy masłem (26 cm). Wykładamy na spód biszkopty, przerwy uzupełniamy kawałkami biszkoptów. Do misy miksera wlewamy schłodzoną w lodówce śmietanę, dodajemy serek mascarpone, cukier, cukier z wanilią i kawę. Wszystko razem miksujemy, aż masa zgęstnieje.
Wykładamy 1/3 masy na biszkopty, układamy połowę herbatników (2 herbatniki zostawmy na wierzch). Następnie wykładamy kolejną porcję masy (1/3) i znowu układamy herbatniki.
Kolejna porcja masy na herbatniki (ostatnia). Pozostałe dwa herbatniki kruszymy i posypujemy ciasto. Na wierzchu posypujemy też odrobinkę kawy inki. Przykrywamy folią i schładzamy przez noc w lodówce. Następnie kroimy na kawałki.
W przygotowaniu tego ciasta pomógł mi supermarket internetowy https://www.frisco.pl/. Nie wiem jak wy, ale ja bardzo często robię zakupy przez internet. Spytacie dlaczego, dla mnie to oszczędność przede wszystkim czasu, nie muszę jechać do sklepu i chodzić pomiędzy półkami oglądając i wybierając produkty, nie muszę stać w kolejkach a potem tego wnosić do domu. Wniesie mi kurier a ja w zaciszu własnego pokoju na spokojnie wybieram sobie co potrzebuje i już. Jest to także oszczędność finansów, ponieważ sami wiecie, że często kupujemy produkty z promocji, które tak naprawdę nie są nam w danej chwili potrzebne.
Wystarczy się zarejestrować na stronie, podać kod zamieszkania i wybierać. Nie wszystkie produkty są dostępne w każdym mieście, ale jak wpiszecie swój kod to od razy wam wyskoczą produkty, które możecie kupić bez problemu. Ja takie rozwiązanie bardzo polecam.
co prawda kawy nie piję,nie lubię,ale w deserach czy ciastach lubię,i to bardzo.nie wiem czy tylko ja tak mam
OdpowiedzUsuńJa kawę uwielbiam :-) i deserki też :-)
UsuńNie tylko :) ja również kawy nie pijam, za to wszelkie desery i ciasta kawowe uwielbiam!!! :)
UsuńI ja tak mam :-)
UsuńA może być rozpuszczalna kawa prawdziwa? Tam gdzie mieszkam nie ma coś takiego jak Inka.
UsuńTak oczywiście może być :-)
UsuńObłędnie się prezentuje. Smaka mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńI zapewniam że tak smakuje :-)
UsuńWspaniałe niedzielne ciasto:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńPiękne ciasto i do tego ten smak :)
OdpowiedzUsuńDzięki :-)
UsuńTo ciasto to moje.smaki, musi być pyszne ;-)
OdpowiedzUsuńOj pyszne Gabrysiu, bardzo :-)
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńKingo dzięki :-) pozdrowionka :-)
UsuńNA PEWNO WYPRÓBUJĘ.. BO PIEC TRADYCYJNIE NIE POTRAFIĘ.. A TAKIE DESERKI WPROST UWIELBIAM.. dziękuję!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) spróbuj bo naprawdę warto :-) pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńsuper,musze poszukac w Szkocji serka mascarpone :( niewiem jak sie nazywa .
OdpowiedzUsuńmilej niedzieli
Poszukaj z pewnością jest coś takiego :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńMam nadzieję, że to tylko chwilowe zaćmienie.. a jak zamawiasz spaghetti lub tiramisu to jak tłumaczysz? :)) mascarpone to nazwa własna dlatego zachowuje się oryginalną włoską pisownię. Ewentualnie możesz pytać o "mascarpone cheese"
UsuńTiramisu nie lubię, kawę uwielbiam, ciekawa jestem jakby smakował mi taki kawowy wypiek. :-) Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńKochana ma nieco inny smak niż tiramisu, więc ci polecam :-)
Usuńczym mozna zastapic mascarpone? mozna twarog rozrobic z jogurtem np?
OdpowiedzUsuńSzczerze powiem, że nie wiem jak się zachowa śmietana i czy krem będzie taki gęsty. Nie próbowałam jeszcze zastąpić w tym przepisie serka mascarpone :-)
UsuńWspaniałe ciasto. Już sobie wyobrażam jak musiało smakować. Lubię takie kremy na bazie bitej śmietany i serka mascarpone :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Krysiu, wyszło bardzo smakowite :-)
UsuńZjadłbym chętnie, bo uwielbiam serek mascarpone ^^ a do tego prezentuje się pięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) i polecam naprawdę warto je zrobić :-)
UsuńWyobrażam sobie musi smakować pysznie
OdpowiedzUsuńA czy można kawę rozpuszczalną dodać zamiast Inki?😊
UsuńOj pysznie :-)
UsuńTak oczywiście można dać kawę rozpuszczalną, ale nie za mocną. Najlepiej też taką sproszkowaną a nie w granulkach.
UsuńA kawę rozpuszcza się w wodzie, czy taką sypką się daje?
UsuńDodaje się sypką :-)
UsuńCzy próbowałaś z kawą rozpuszczalną, a jeżeli tak to ile jej dać, bo ja wolę taką niż Inkę.
UsuńJeszcze nie próbowałam, ale można dać również kawę rozpuszczalną sypką. Ile - na początku daj pół porcji kawy, spróbuj a potem jak jest mało kawowa dodaj jeszcze.
UsuńPychotka ciasto Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńNie pijam kawy, ale uwielbiam jej smak w deserach. Bardzo interesujące ciasto:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńBardzo lubię kawowe ciasta. Chętnie się skuszę spisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńuściski kochana
Bardzo się cieszę, buziolki :-)
UsuńZakupy spożywcze przez internet faktycznie sporo ułatwiają. Czasami korzystam, bo co jak co ale dźwiganie nie jest moim ulubionym zajęciem. A ciasto mega. Koniecznie muszę je zrobić.
OdpowiedzUsuńOj tak najgorsze jest potem to wnoszenie :-) a ciacho spróbuj, jest obłędne w smaku :-)
UsuńWspaniałe ciasto. Ale bym takie zjadła.
OdpowiedzUsuńI w dodatku jest proste w przygotowaniu.
Dziękuje ❤
UsuńPomimo tego, że za kawą w słodyczach nie przepadamy to i tak byśmy spróbowały tego ciacha :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny możecie dać jakiś zamiennik ? Może cynamon lub karob :-)
UsuńUwielbiam takie proste ciasta na zimno ! Zawsze wychodzą i mascarpone z kremówką powodują, że masa jest taka jedwabista, ale zwarta zarazem :) Kawowy smak musi być super ! Ja zrobiłam ostatnio taki krem na tartę, ale dodałam spirulinę i miętę :)
OdpowiedzUsuńO pysznie kochana. Lubię spirulinę :-) można ją fajnie wykorzystać :-)
UsuńWspaniały deser! Obawiam się, że i ja na jednym kawałku nie poprzestałabym :)
OdpowiedzUsuńOj ciężko zjeść tylko jeden bo takie pyszne :-)
UsuńJa nie lubię smaku kawy w słodkościach. Ciasto jest jednak fajne i myślę, że mogłabym je zrobić z kakao :)
OdpowiedzUsuńJak sądzisz Marzenko?
Aguś jasne że tak :-) fajne wyjdzie :-)
UsuńO kurcze, super wygląda i pewnie tak tez smakuje. Zapisuje do wykorzystania kiedyś ;)
OdpowiedzUsuńDzięki Iwonko i smacznego :-)
UsuńBardzo lubię delikatny kawowy posmak w deserach. Piękne ciacho :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa też lubię takie smaki. Pozdrawiam Elu :-)
Usuńpyszna zrobiłam dzis zrobiłam niemoglam sie doczekac jutra i juz skosztowałam:) pyszne:) tylko zastnawiam sie czy ten krem bardziej "okrzepnie"? stężeje????
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje. Tak stężeje. Ciasto powinno spędzić noc w lodówce :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńŚmietankę najpierw Pani ubija i dopiero do tego dodaje mascarpone czy wszystko jednocześnie się miksuje?
OdpowiedzUsuńWkładam wszystko razem i miksuje :-)
UsuńCiasto prezentuje się świetnie. W dodatku wydaję się być dość szybkie w przygotowaniu:)
OdpowiedzUsuńDziękuje. Tak szybko się je robi. Trzeba tylko poczekać, aż się schłodzi w lodówce :-)
UsuńWygląda wspaniale <3!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńGenialne ciasto! Ostatnio strasznie za mną chodzą kawowe słodkości, z chęcią bym się załapała na kawałeczek
OdpowiedzUsuńZapraszam Aniu :-)
UsuńMoje smaki :*
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda i pewnie tak smakuje!
Serdeczności Marzenko :) Pozdrawiam!!
Elu zapewniam, że wyszło pyszne :-)
UsuńAle cudne ciacho.
OdpowiedzUsuń❤❤❤
UsuńRewelacyjne ciasto. Idealne do popołudniowej kawki
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne i bardzo szybko zniknęło :-)
UsuńTrochę jak tiramisu, ale z wykorzystaniem inki. Ciekawy przepis i pewnie ciasto rozpływa się w ustach :)
OdpowiedzUsuńTak troszku jak tiramisu, ale ma łagodniejszy smak :-)
UsuńMyy jakie pyszne :) to coś dla mnie bo uwielbiam wszystko co z kawą :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Asiu na ciacho i kawkę :-)
UsuńInka moja jedyna kawa, którą piję. Deser wygląda smakowicie :).
OdpowiedzUsuńDzięki kochana :-)
UsuńMmm, ale pysznie wygląda! Bardzo lubię kawowe desery i ciasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuje. Ja też kocham kawowe słodkości :-)
UsuńMniam, lubię kawowe słodkości, także chętnie się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńSmacznego Ewuś :-)
UsuńMarzenko ciasto chętnie wypróbuję, ale latem, straszny zmarzluch jestem :D
OdpowiedzUsuńRenatko nie ma problemu :-) spróbujesz jak się ociepli :-)
UsuńNiezła rozpusta :D
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńSpróbowałem przepisu, nie wyszło mi idealnie ale jeżeli chodzi o smak bardzo dobre, dziękuje :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. A co było nie tak, że wyszło nie idealne :-)
UsuńŚlinka już mi ciekła na FB, na widok tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuje. Spróbuj koniecznie :-)
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAguś i tak smakuje :-)
UsuńUwielbiam kawę i wypieki z dodatkiem kawy :D Myślę że twoje ciasto skradło by moje podniebienie :D
OdpowiedzUsuńOlu jestem tego pewna. Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńjako kawosz kocham wszystko z kawą :) pyszny torcik :)
OdpowiedzUsuńOj ja też :-)
UsuńMasę kawową bardzo lubię :) Ciasto wygląda na bardzo delikatne i pyszne :)))
OdpowiedzUsuńAguś takie właśnie jest :-)
UsuńWitam mam w lodowce mascarpone i wlasnie sie zastanawiałam co z nich zrobić 😊 Proszę napisać czy biszkopty trzeba nasączyć by nie były suche ?bo tak robię z sernikiem na zimno.
OdpowiedzUsuńWitaj. Biszkoptów nie trzeba nasączyć. Fajnie zmiękną pod kremen :-)
UsuńKawowa ciasto już od dawna za mną chodzi!
OdpowiedzUsuńPatrycjo to koniecznie musisz zrobić. Miłego wieczorku :-)
UsuńCzyli na tę pyszność kawową trzeba czekać całą noc...;) ;) Marzenko, ciacho z pewnością jest pyszne, a przepis już wciągnięty na listę "do zrobienia" ;)
OdpowiedzUsuńNo niestety. Potrzeba cierpliwości. Trzeba je zrobić i iść szybko spać :-)
UsuńŚlicznie się prezentuje to kawowe obłędne ciacho!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńDziękuje kochana :-)
UsuńIdealnie pasowałoby do kawy :)
OdpowiedzUsuńTak kochana :-)
UsuńMoje smaki:). Wyglada pieknie!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńMiałam zepsuty komputer i dawno do Ciebie nie zaglądałam,a tu takie zmiany na blogu. Pięnie jest . Brawo Marzenko ! A deser poezja .....
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo słoneczko :-)
UsuńDodałam do ulubionych. Chyba będzie mi się dzisiaj śniło :)))
OdpowiedzUsuńCieszę się i polecam :-)
UsuńAbsolutnie przepyszne! polecam:)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńUwielbiam ciasta z dodatkiem mas kawowych :) To jest super szybkie a do tego pięknie wygląda i z pewnością smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńSmakuje obłędnie :-)
UsuńZaczynam robić ! Jutro się pochwalę !
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i czekam na relację, jak smakowało :-)
UsuńBardzo się cieszę i czekam na relację, jak smakowało :-)
UsuńWygląda obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńCiekawy przepis, na pewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanie czy kawę dodajemy "sproszkowaną" czy taką zrobioną, "płynną" ?
Dziękuje. Dodajemy inkę - sam proszek :-) życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie :-)
Usuńwygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńCzy na zwykłym biszkopcie wyłożenie takiej masy, też musi odczekać nockę?
OdpowiedzUsuńNa zwykłym biszkopcie wystarczy 2-3 godziny schłodzenia :-)
UsuńSzkoda że nie mogę zapisać się na newslettera bo masz fajnego bloga i pewnie fajne przepisy ale odrzuca moje prośby i nie mogę nic poradzić.Pozdrawiam.Jola
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne ale biszkopty na spodzie nie zmiękły i były zbyt suche, następnym razem je sobie nasączę kawą inką z alkoholem ;-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie chcę zrobić ten deser ale jeszcze chciałam dopytać :)Z tego co zrozumiałam ;) kawy Inki nie rozpuszczamy w wodzie tylko po prostu wsypujemy do masy?
OdpowiedzUsuńTak po prostu wsypujemy proszek do masy :-)
UsuńBeata koleżanka z podstawówki
OdpowiedzUsuńTam mi się ten przepis spodobał iż dziś zrobiłam to ciasto,więc jutro powiem jak wyszło,tylko dodałam wanilię z burbonem,jak coś to na facebooka fotkę wrzucę,pozdrawiam ,Beata koleżanka z podstawówki.
OdpowiedzUsuńJakie pyszności... :-)
OdpowiedzUsuńtorcik cudnej urody i zapewne nie mniej pyszny w smaku;)
OdpowiedzUsuńIdealne ciacho :-) Takie właśnie lubię :-)
OdpowiedzUsuńCiacho pyszne! U mnie z kawą rozpuszczalną. Wszyscy zauroczeni smakiem. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Dziękuje i pozdrawiam :-)
Usuńwitam! zrobilam ciasto, ale jak dla mnei posmak kawy za delikatny. Spróbuje dodac wiecej.
OdpowiedzUsuńCieszę się. Oczywiście można dodać więcej kawy, aby smak był mocniejszy. Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńSkuszę się na to ciasto.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCudne,chyba wypróbuję ☺
OdpowiedzUsuńświetny przepis ,robiłam kilka razy pychotka,zamiast biszkoptów można dodać chebatniki we większej ilości.miam miam pychotka
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglada i zapewne tak smakuje :) Zrobie na niedziele
OdpowiedzUsuńMąż uwielbia wszystko co ma w sobie choć szczyptę kawy. Gdybym tylko znalazła jakąś dobrą kawę to ciasto mogłoby posłużyć jako naprawdę bardzo smakowity tort :)
OdpowiedzUsuńTak torcik już robiłam z tym kremem, jest pyszny :-)
UsuńChętnie sprubuje to ciasto o zrobię na męża imieniny.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo Małgosiu :-)
UsuńAleż smakowicie się prezentuje! Obłęd!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńO jakiej średnicy użyć tortownicę?
OdpowiedzUsuńW przepisie pisze jaką. 26 cm 😃
UsuńUwielbiam kawowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńA smietanka byla gesta czy rzadka?
OdpowiedzUsuńNa pewno wykorzystam w święta :) Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńnie wiem w czym tkwi mój błąd ale kiedykolwiek robię"masę" ze śmietany i sera mascarpone zawsze popłynie , nigdy się nie ubije a jak już to jest sztywna tylko na chwilę , takie połączenie często próbuje do pavlowej
OdpowiedzUsuńNie wiem bo mi zawsze wychodzi. Ale trzeba porządnie schłodzić śmietanę i serek 😃
Usuńczy można zamiast inki dodać kawę nesce
OdpowiedzUsuńTak można ale nie granulowaną a sypką jak kawa inka. Pozdrawiam 😃
UsuńSernik na zimno znam, ale z tym ciastem spotykam się po raz pierwszy.
OdpowiedzUsuńIdealne będzie na upały :)
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńDobre ciacho nie jest złe, ale takiego na zimno nigdy nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto:)
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń