Koreczki po azjatycku


Bardzo lubię eksperymentować w kuchni, ciągle szukam nowych smaków, próbuję i dużo czytam książek oraz oglądam programy w telewizji, oczywiście kulinarne i podróżnicze. Mam dla was jeszcze dzisiaj bardzo ciekawe danie, wyszło naprawdę pyszne. Mam taką wielką książkę Azjatyckie Inspiracje i znalazłam tam wiele ciekawych przepisów. No i tak powstały koreczki. Smakują rewelacyjnie, ja osobiście uwielbiam takie smaki. 
Danie przygotowałam z produktów dostępnych w sklepach Lidl - tydzień azjatycki

Zapraszam :-)


Składniki:

- 300 g filetu z kurczaka
- 7 plastrów ananasa (u mnie z puszki, ale może być świeży)
- mała papryka czerwona
- garść szczypiorku
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- posiekany ząbek czosnku (1 duży lub dwa małe)
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru (u mnie marynowany, ale może być świeży)

Wykonanie:

Mięso z kurczaka kroimy na kawałki. Do miseczki wlewamy ocet ryżowy, sos sojowy, miód i mieszamy, dodajemy posiekany czosnek i imbir. Dodajemy do marynaty mięso i mieszamy, odstawiamy na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i układamy plastry ananasa - najlepiej jak jest to patelnia grillowa, podpiekamy i przekładamy na talerz. Kroimy każdy plaster na cztery części. Na tej samej patelni ponownie rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i podsmażamy mięso, nie smażmy na dużym ogniu, raczej na średnim, aby się nie przypaliło. Paprykę kroimy na kawałki. Na patyczki nadziewamy kawałek kurczaka, papryki, ananasa, ponownie kurczaka, paprykę i ananasa. I tak do wyczerpania składników. Przekładamy koreczki na talerz i posypujemy szczypiorkiem. 







Komentarze

  1. Marzenko kochana jaka z Ciebie kusicielka... Przepysznie wyglada.
    ściskam

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi i wygląda pysznie. Uwielbiam Twoje pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! Z chęcią bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis. I z pewnością smaczne te koreczki.

    OdpowiedzUsuń
  5. jak z ananasem to muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają niesamowicie i muszą być przepyszne :). Z chęcią bym ich spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł. Ale ten ananas super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny przepis. Spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowite, fajny pomysł na niebanalną przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się dodatek ananasa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Koreczki to zawsze świetny pomysł na przekąskie, a te są dodatkowo z naprawdę ciekawym połączeniem. :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa jestem jak to wszystko razem smakuje !

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie dałybyśmy się długo namawiać na spróbowanie takich koreczków :)

    OdpowiedzUsuń
  14. moje smaki, więc muszą być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. W takiej marynacie mięsko musi wybornie smakować. Ja też lubię połączenia mięsa i owoców. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  16. To moje smaki, choć tylko moje, bo domownicy raczej nie zjedzą...

    OdpowiedzUsuń
  17. Urocze te koreczki :) Już czuję ten smak grillowanego ananasa!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.