Owsianka i jaglanka w jednym
Mam tak, że nie umiem się zdecydować co bardziej lubię jaglankę czy owsiankę. I naprawdę nie wiem jakie śniadanie bardziej mi smakuje. Tak więc postanowiłam połączyć te dwa ulubione śniadaniowe dania i powstała owsianko-jaglanka. Powiem wam, że połączenie wyszło pyszne.
Dodałam jeszcze mój ulubiony składnik - karmelizowane jabłka, ale możecie także dodać owoce, bakalie i orzechy, co tylko lubicie. Takie śniadanko zapewni energię na cały dzień, mocno zasyci i sprawi, że będziemy się dobrze czuć.
Dodałam jeszcze mój ulubiony składnik - karmelizowane jabłka, ale możecie także dodać owoce, bakalie i orzechy, co tylko lubicie. Takie śniadanko zapewni energię na cały dzień, mocno zasyci i sprawi, że będziemy się dobrze czuć.
Zapraszam :-)
Składniki:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 1-2 łyżki syropu daktylowego
- 100 g płatków owsianych
- 3 jabłka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Do garnka wlać mleko i wodę, dodać syrop daktylowy i wsypać płatki. Gotować kilka minut, aż zmiękną. Odstawić. Na patelnię wrzucić obrane i pokrojone w kostkę jabłka, dodać cukier i dusić, aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Doprawić do smaku cynamonem. Do garnka z ugotowanymi płatkami dodać ugotowaną kaszę jaglaną i wymieszać. Można jeszcze dosłodzić jak ktoś lubi syropem daktylowym. Dodać jabłka - część zostawić do dekoracji. Przełożyć do miseczek lub kubeczków i na wierzch wrzucić pozostałe jabłka.
Jak ugotować kaszę jaglaną - kaszę przepłukać na sitku zimną wodą, następnie przepłukać ją gorącą i przegotowaną wodą. Przełożyć do garnka i zalać gorącą i przegotowaną wodą. Wymieszać i przykryć. Gotować na małym ogniu najczęściej 15 minut (zawsze pisze na opakowaniu) i następnie zostawić ją jeszcze, aby doszła na chwilę - 5 minut wystarczy, następnie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy kaszy odpocząć. Możemy dodać do kaszy łyżeczkę oleju kokosowego i odrobinę soli. Proporcję są zazwyczaj na opakowaniu - na pół szklanki kaszy potrzeba ponad 1 szklankę wody - tak 1 i 1/8 szklanki.
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 1-2 łyżki syropu daktylowego
- 100 g płatków owsianych
- 3 jabłka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Do garnka wlać mleko i wodę, dodać syrop daktylowy i wsypać płatki. Gotować kilka minut, aż zmiękną. Odstawić. Na patelnię wrzucić obrane i pokrojone w kostkę jabłka, dodać cukier i dusić, aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Doprawić do smaku cynamonem. Do garnka z ugotowanymi płatkami dodać ugotowaną kaszę jaglaną i wymieszać. Można jeszcze dosłodzić jak ktoś lubi syropem daktylowym. Dodać jabłka - część zostawić do dekoracji. Przełożyć do miseczek lub kubeczków i na wierzch wrzucić pozostałe jabłka.
Jak ugotować kaszę jaglaną - kaszę przepłukać na sitku zimną wodą, następnie przepłukać ją gorącą i przegotowaną wodą. Przełożyć do garnka i zalać gorącą i przegotowaną wodą. Wymieszać i przykryć. Gotować na małym ogniu najczęściej 15 minut (zawsze pisze na opakowaniu) i następnie zostawić ją jeszcze, aby doszła na chwilę - 5 minut wystarczy, następnie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy kaszy odpocząć. Możemy dodać do kaszy łyżeczkę oleju kokosowego i odrobinę soli. Proporcję są zazwyczaj na opakowaniu - na pół szklanki kaszy potrzeba ponad 1 szklankę wody - tak 1 i 1/8 szklanki.
Na śniadania zamiast kasz wolę płatki np. Jaglane. Kasza mi się mocniej z obiadem kojarzy. Uwielbiam śniadaniowy budyń jaglany.
OdpowiedzUsuńtakie śniadania lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym ją w mgnieniu oka! ;)
OdpowiedzUsuńMadziu u mnie też szybko zniknęła :-)
UsuńOj zrobię sobie w weekend takie śniadanie:)
OdpowiedzUsuńśniadanie mistrzów :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńPyszne połączenie
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńCieszę się Aguś :-)
UsuńTo bardzo smaczne, pożywne i zdrowe śniadanie. Daje niezły kik na początek :)
OdpowiedzUsuńLubię owsiankę, lubię jaglankę, więc takie śniadanie to jak najbardziej :-)
OdpowiedzUsuńSmaczne, pożywne i zdrowe śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgosiu :-)
UsuńFajne połączenie owsianki i jaglanki :D Taki mix i nie trzeba rano dokonywać trudnych wyborów :D
OdpowiedzUsuńTe jabłuszka na wierzchu - palce lizać!
OdpowiedzUsuńMarzenko fajne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńDzięki kochana :-)
UsuńJak by mi ktoś zrobił takie śniadanie to była bym zachwycona
OdpowiedzUsuńPomysłowy sposób podania ;)
OdpowiedzUsuńAż slinka leci:)
OdpowiedzUsuńbuziaki kochana
Pysznie wyszła :-) pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńsprytnie to połączyłaś, a jabłuszka pierwsza klasa:)
OdpowiedzUsuńSłowo owsianka nigdy nie kojarzyło mi się jakoś specjalnie smakowicie, a tu proszę:)_, bardzo fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPolecam Moniko. Takie śniadanko jest pyszne :-)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJa na śniadanie wolę owsiankę, a na kolację jaglankę i lubię je tak samo bardzo :)
bardzo smaczne połączenie, idealne na smaczne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł
OdpowiedzUsuńKocham owsiankę!
OdpowiedzUsuńA widzę, że jabłka apetyczne, oj apetyczne!
:)
Jabłuszka najlepsze :-)
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio wrzucam do miseczki rano wszystko jak leci - płatki owsiane, jaglane, jęczmienne i chia. Takie mieszanki wychodzą bardzo smaczne. Co prawda z czysta kasza nie próbowałam, ale pomysł bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńOj na pewno byłą pyszna:-)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna Marzenko :-)
UsuńJakie zmiany, bardzo pięknie tak nowocześnie.
OdpowiedzUsuńA takie 2 w 1 to super sprawa.
O przenosiny? Na własny serwer? Super
OdpowiedzUsuńTak kochana :-) dziękuje :-)
UsuńMarzenko, jak tu ładnie się pozmieniało u Ciebie. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńA na śniadanie wolę jednak owsiankę. Jaglankę lubię, ale w późniejszej porze dnia :)
Pyszna sprawa :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńJakie fajne zmiany. Owsianka super
OdpowiedzUsuńJeszcze tak nie łączyłam - brzmi pysznie! :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj konuecznie :-)
UsuńPyszne śniadanko
OdpowiedzUsuńMarzena, piękna zmiana bloga! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Ewelinko :-)
UsuńOo miewam rano podobne dylematy. Z przyjemnością wypróbuję Twojego połączenia bo wygląda bardzo smacznie, a do tego solidna porcja zdrowia i energii :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne i wartościowe śniadanko :)
OdpowiedzUsuńHa, super połączenie!
OdpowiedzUsuńPyszności, chętnie bym wpadła na takie śniadanie :D
OdpowiedzUsuńsmak mnie zachęca juz samym opisem:)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie:) Jadam zarówno jaglankę, jak i owsiankę ale nie próbowałam ich łączyć ze sobą:) Spróbuję:)
OdpowiedzUsuń