Zapiekanka z warzyw
Zostało mi ostatnio kilka pieczonych buraków, robiłam zupę krem i upiekłam ich dużo więcej niż potrzebowałam. Ale u mnie nic się nie marnuje bo uwielbiam buraki i zawsze coś z nimi zrobię. Tym razem powstała pyszna zapiekanka, inspiracją był dla mnie Ryszard, który podsunął mi pomysł na podobną zapiekankę. Powiem wam, że tak mi smakowała, że będę ją robić chyba raz w tygodniu na obiad. Smaki, które się wzajemnie przeplatają, aromat i jaki zapach. Koniecznie spróbujcie taką zrobić.
Zapraszam :-)
Składniki:
- około 1 kg ugotowanych ziemniaków
- około 500 g pieczonych buraków
- 150 g marchewki
- 500 g cebuli
- 150 g cukinii
- 1 czerwona papryka
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz
- mieszanka ziół - bazylia i oregano (3 łyżeczki)
- 2-3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Upieczone buraki kroimy w plastry - nie za grube, ziemniaki także. Buraki piekę w naczyniu żaroodpornym w skórkach, pod pokrywką przez godzinę w 200 stopniach.
Marchewkę kroimy na cienkie słupki, cebulę w plasterki, cukinię w plasterki, paprykę w paski. Ser żółty ścieramy na tarce. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy warstwę ziemniaków, buraków, papryki, cukinii i marchewki oraz cebuli, posypujemy solą i pieprzem oraz ziołami i łyżką oliwy. Następnie znowu warstwa ziemniaków, buraków, papryki, cukinii i marchewki oraz cebuli, posypujemy solą i pieprzem oraz ziołami i łyżką oliwy, ostatnią warstwą są ziemniaki, które także posypujemy solą, pieprzem i ziołami.
(dla ułatwienia - ziemniaki dzielimy na 3 części, buraki na 2, cukinię marchewkę paprykę na 2).
Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na 50 minut, następnie posypujemy zapiekankę serem i pieczemy jeszcze 10 minut już bez przykrycia. Przekładamy na talerze, zapiekanka nie będzie zwarta, będą to po prostu wspaniale upieczone warzywa z serową kołderką.
Fajny przepis, zrobię, tylko jakby ta mięta nie do końca mi pasuje.....a może ją sié nie znam ?
OdpowiedzUsuńAniu ale w przepisie nie ma mięty :-)
UsuńSmakowita, u mnie musiałby być jakiś dodatek-ryż,makaron,albo mięso, ale tak podane warzywa na pewno są pyszne:)
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja na pewno smaczna ,ale brak mi tu zielonego ;) ,a do wszystkiego daje coś zielonego ;)))
OdpowiedzUsuńW sumie pasuje mi to rukola, nie wiem dlaczego, może t przez to, że jem ją cały czas :-)
UsuńWygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraki w każdej postaci :)
Wspaniała zapiekanka
OdpowiedzUsuńDobreeee, podoba mi się i to bardzo :) Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana :-) miłego wieczorku :-)
Usuńczasem robię zapiekanki ale głównie makaronowe :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym tak a zapiekankę! :)
OdpowiedzUsuńApetytu mi narobiłaś!
OdpowiedzUsuńPatrycjo musisz koniecznie zrobić, jestem pewna, że będzie ci smakowała :-)
UsuńMarzenko, rozpieszczasz nas od samego rana:)
OdpowiedzUsuńcałusy
Przepis super oj zjadłabym takiej zapiekanki
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńAle pyszności, warzywka kocham, w takiej formie chętnie bym zjadła. :-)
OdpowiedzUsuńRobiłem wczoraj niemalże identyczną, tylko bez buraków. Najlepsza zapiekanka świata :D
OdpowiedzUsuńjuż wiem, że następnym razem upiekę więcej buraków;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :-) pozdrowionka :-)
UsuńPatrząc na składniki jestem pewna, że by mi posmakowała :-)
OdpowiedzUsuńwygląda ciekawie i zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam warzywne zapiekanki o tej porze roku :D A Twoje wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńZ chęcią byśmy się nią poczęstowały :)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńja również bardzo lubię buraki, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNo ja ostatnio jem je ciągle :-)
UsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu :-)
UsuńWygląda Booosko!
OdpowiedzUsuńO tak! Takie połączenie smaków musi smakować wyśmienicie i pachnie na pewno nieziemsko :)))
OdpowiedzUsuńA u Ciebie, jak zwykle, same pyszności!!!
OdpowiedzUsuńPycha, bardzo chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania, raz dwa, a smak nie do opisania ;)
OdpowiedzUsuńPróbowałam już różnych wariacji warzywnych zapiekanek, ale jakoś nigdy nie dodawałam do nich buraka. A wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZaintrygowałaś mnie tym dodatkiem buraka do zapiekanki. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńswietna zapiekaneczka! :)
OdpowiedzUsuń