Placki z kaszy jaglanej
Bardzo polubiłam kaszę jaglaną, bardzo. Jem ją na zmianę z owsianką na śniadanie, kolację lub zabieram sobie do pracy. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i pyszna. Super syci i mamy pewność, że dostarczymy naszemu organizmowi wszystkiego co najlepsze. A jeżeli chodzi o kasze jaglaną na słodko z żurawiną, migdałami i siemieniem lnianym od firmy Sys to jestem już od niej wprost uzależniona. Powiem wam, że nawet jak nie za bardzo lubicie kaszy jaglanej to tą z pewnością polubicie. Z niecierpliwością czekam na inne smaki. Postanowiłam zrobić z tej kaszy smakowite placki, placki które będą smakowały nawet dzieciom. Koniecznie spróbujcie, ja szczerze polecam.
Zapraszam :-)
Składniki:
- woreczek kaszy jaglanej z żurawiną (125 g )
- 3 łyżki serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1 jajko
- olej kokosowy do smażenia
- serek homogenizowany
- owoce
- syrop daktylowy, miód
Wykonanie:
Kaszę jaglaną wrzucamy do gotującej się wody, dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego i szczyptę soli. Gotujemy przez 10 minut, następnie wyłączamy i zostawiamy jeszcze 10 minut pod przykryciem. Studzimy.
Następnie dodajemy serek homogenizowany, jajko, wodę i mąkę. Mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i kładziemy łyżką masę, formujemy niewielkie placuszki i lekko je spłaszczamy. Smażymy na niewielkim ogniu z dwóch stron na rumiano. Przekładamy na talerze. Podajemy same lub z serkiem, owocami, syropem daktylowym lub jeszcze innym składnikiem, który lubimy. Takie placki to fajny pomysł na śniadanie lub posiłek w pracy.