Babka jogurtowa o smaku pomarańczowym


Kochani mam dla was kolejny pomysł na pyszną babkę. Ta baba jest już znana, robiłam ją wiele razy w różnych formach. Jest szybka i łatwa, jedyne co potrzebujemy do jej zrobienia to kubek 200 g od jogurtu naturalnego. Ja tym razem zrobiłam babę pomarańczową, która wyszła bardzo aromatyczna w smaku, tak pyszna, że nawet nie wiem kiedy zniknęła z talerza. Taką własnie zrobię na święta. Ja uciekam do pracy a was zostawiam z przepisem, miłego dnia życzę i smacznego. Miarką odmierzania składników jest kubek jogurtu.

Zapraszam :-)


Składniki:

- kubek jogurtu naturalnego 200 g
- 3 jajka
- 1,5 kubka cukru
- 3 kubki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 limonki
- 3 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- cukier puder do posypania lub lukier, płatki migdałów

Wykonanie:

Do miski wrzucamy jogurt i olej, dodajemy cukier, wbijamy jajka i mieszamy najlepiej trzepaczką (można także mikserem). Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i limonki (umyjmy skórkę i sparzmy ją lekko wrzątkiem) oraz łyżkę soku wyciśniętego z pomarańczy. Mieszamy i dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę, mieszamy trzepaczką. Na samym końcu dodajemy skórkę kandyzowaną z pomarańczy oraz pokrojone w paseczki morele i mieszamy. 
Blaszkę keksówkę (40cm) smarujemy olejem i wysypujemy mąką, przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 40 - 50 minut, do suchego patyczka. Po 40 minutach trzeba babkę wyjąć i sprawdzić czy już jest dobrze upieczona, bo piekarniki bardzo różnie pieką. 
Wyciągamy babę z formy i studzimy na kratce. Ja zrobiłam do niej lukier, ale możecie posypać tylko cukrem pudrem. Lukier - 2 łyżki soku z pomarańczy plus tyle cukru pudru, aż powstanie lukier, ja dodałam jeszcze czerwonego barwnika i posypałam płatkami migdałów. 








Komentarze

  1. Piękna.... Zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomarańczowe smaki w wypiekach to to, co tygryski lubią najbardziej :D Lubię jogurtowe ciasta za to, że tak łatwo i szybko się je robi, no i smakują wybornie :) Piękna jest ta "góra" w tej babce. Osobiście lubię takie słodkie, różowe dekoracje :) Pozdrowionka. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pysznie wygląda Twoja babka. Piekłam jogurtowe i piekłam pomarańczowe. Świetnie połączyłaś to co dobre. Zapisuję przepis Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dziwię się, że tak szybko zniknęła :)
    Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię babki ale jeśli chodzi o ich pieczenie to naprawdę rzadko mi wychodzą nie wiem gdzie tkwi problem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może taką spróbujesz, jest naprawdę prosta i szybka :-)

      Usuń
  6. Marzenko te baby mają to do siebie że znikają za szybko- człowiek nie może im sie oprzeć:)
    Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie babki. Szybkie i bardzo smaczne
    Pozdrawiam, miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  8. Co roku robię babke jogurtową ale bez pomarańczy i moreli, więc i w tym roku zrobię podobną :) Twoja wygląda bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się kochana :-) z pewnością będzie smakowała :-)

      Usuń
  9. piękna! lubię jogurtowe ciasta, są niezawodne;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Babek nie lubię, ale jogurtowa akurat stanowi wyjątek, bo nie jest taka sucha jak pozostałe. :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam babki:)
    pięknego dnia i smacznego kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomarańcze poza pomarańczami nie za bardzo mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Za babkami nie przepada ale z jogurtem musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj zjadłabym kawałek z masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze takiej nie robiłam, ale zachęcająco wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie babki robione na szybko mikserem uwielbiam. Są bardzo delikatne. Skórka pomarańczowa daje cudownego aromatu. Osobiście uwielbiam. Miałaś fajny pomysł z ozdobieniem wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jogurt pewnie musiał fajnego delikatnego smaku dodać :D Zdecydowanie wolimy taką niż majonezową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jogurtem smakuje rewelacyjnie, spróbujcie dziewczyny koniecznie :-)

      Usuń
  18. Babeczka jogurtowa - bardzo pierwsza klasa.
    Opcja - na bogato. Widac, ze znowu ida swieta. :-(
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  19. Znakomita :) Sama jeszcze nie robiłam babki odmierzanej metodą z kubkiem.

    OdpowiedzUsuń
  20. Pięknie wygląda, a jestem pewna, że jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziś rano upiekłam i już prawie nic nie zostało. ;) Wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
  22. Kubeczkowe ciasto zrobię na święta.
    Taka babka wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  23. pyszna babeczka z aromatem cytrusów i wilgocia od jogurtu :)

    OdpowiedzUsuń
  24. przepis sprawdzony, wychodzi bosko smaczna:))))))

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo smaczne ciasto. Słodziutkie, pachnące, wyczuwalne w smaku morele. Przepis wpadł mi do rąk jak zmuszona była do odesłania mojego robota kuchennego do naprawy. A że nie trzeba miksować w tym przepisie i wystarczy pomieszać trzepaczkę byłam wniebowzięta że wszystkie składniki mam w domu i raz ciach i już ciasto jest. W następnym tygodniu dzieciaki mają bal karnawałowy więc też coś muszę upiec, chyba skuszę się z Twojego przepisu na te ciasto bez pieczenia z wafelkami kokosowymi. Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Moniko, że mogłam pomóc i że baba smakowała. A ciasto bez pieczenia polecam, jest pyszne i zawsze smakuje wszystkim i sprawdza się przy takich imprezach :-) pozdrawiam cieplutko i dziękuje :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.