Babka jogurtowa o smaku pomarańczowym
Kochani mam dla was kolejny pomysł na pyszną babkę. Ta baba jest już znana, robiłam ją wiele razy w różnych formach. Jest szybka i łatwa, jedyne co potrzebujemy do jej zrobienia to kubek 200 g od jogurtu naturalnego. Ja tym razem zrobiłam babę pomarańczową, która wyszła bardzo aromatyczna w smaku, tak pyszna, że nawet nie wiem kiedy zniknęła z talerza. Taką własnie zrobię na święta. Ja uciekam do pracy a was zostawiam z przepisem, miłego dnia życzę i smacznego. Miarką odmierzania składników jest kubek jogurtu.
Zapraszam :-)
Składniki:
- kubek jogurtu naturalnego 200 g
- kubek oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 1,5 kubka cukru
- 3 kubki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 limonki
- 3 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 8 suszonych moreli
- cukier puder do posypania lub lukier, płatki migdałów
Wykonanie:
Do miski wrzucamy jogurt i olej, dodajemy cukier, wbijamy jajka i mieszamy najlepiej trzepaczką (można także mikserem). Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i limonki (umyjmy skórkę i sparzmy ją lekko wrzątkiem) oraz łyżkę soku wyciśniętego z pomarańczy. Mieszamy i dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę, mieszamy trzepaczką. Na samym końcu dodajemy skórkę kandyzowaną z pomarańczy oraz pokrojone w paseczki morele i mieszamy.
Blaszkę keksówkę (40cm) smarujemy olejem i wysypujemy mąką, przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 40 - 50 minut, do suchego patyczka. Po 40 minutach trzeba babkę wyjąć i sprawdzić czy już jest dobrze upieczona, bo piekarniki bardzo różnie pieką.
Wyciągamy babę z formy i studzimy na kratce. Ja zrobiłam do niej lukier, ale możecie posypać tylko cukrem pudrem. Lukier - 2 łyżki soku z pomarańczy plus tyle cukru pudru, aż powstanie lukier, ja dodałam jeszcze czerwonego barwnika i posypałam płatkami migdałów.
Piękna.... Zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńWspaniała babka Marzenko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Małgosiu :-)
UsuńPomarańczowe smaki w wypiekach to to, co tygryski lubią najbardziej :D Lubię jogurtowe ciasta za to, że tak łatwo i szybko się je robi, no i smakują wybornie :) Piękna jest ta "góra" w tej babce. Osobiście lubię takie słodkie, różowe dekoracje :) Pozdrowionka. Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda Twoja babka. Piekłam jogurtowe i piekłam pomarańczowe. Świetnie połączyłaś to co dobre. Zapisuję przepis Marzenko :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że tak szybko zniknęła :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
Kasiu nawet nie wiem kiedy :-) wyparowała :-)
UsuńWpadam po kawałek ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię babki ale jeśli chodzi o ich pieczenie to naprawdę rzadko mi wychodzą nie wiem gdzie tkwi problem
OdpowiedzUsuńMoże taką spróbujesz, jest naprawdę prosta i szybka :-)
UsuńMarzenko te baby mają to do siebie że znikają za szybko- człowiek nie może im sie oprzeć:)
OdpowiedzUsuńPyszności:)
Uwielbiam takie babki. Szybkie i bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, miłego dnia
Co roku robię babke jogurtową ale bez pomarańczy i moreli, więc i w tym roku zrobię podobną :) Twoja wygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana :-) z pewnością będzie smakowała :-)
Usuńpiękna! lubię jogurtowe ciasta, są niezawodne;)
OdpowiedzUsuńBabek nie lubię, ale jogurtowa akurat stanowi wyjątek, bo nie jest taka sucha jak pozostałe. :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam babki:)
OdpowiedzUsuńpięknego dnia i smacznego kochana:)
To tak jak ja :-) buziaczki słoneczko :-)
UsuńNa pewno jest bardzo pyszna!
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńPomarańcze poza pomarańczami nie za bardzo mi smakują :)
OdpowiedzUsuńAgatko każdy ma inne smaki kochana :-)
UsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńZa babkami nie przepada ale z jogurtem musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym kawałek z masełkiem :)
OdpowiedzUsuńPodrzucam duży kawałek :-)
UsuńJeszcze takiej nie robiłam, ale zachęcająco wygląda.
OdpowiedzUsuńTakie babki robione na szybko mikserem uwielbiam. Są bardzo delikatne. Skórka pomarańczowa daje cudownego aromatu. Osobiście uwielbiam. Miałaś fajny pomysł z ozdobieniem wierzchu :)
OdpowiedzUsuńJogurt pewnie musiał fajnego delikatnego smaku dodać :D Zdecydowanie wolimy taką niż majonezową :)
OdpowiedzUsuńZ jogurtem smakuje rewelacyjnie, spróbujcie dziewczyny koniecznie :-)
UsuńBabeczka jogurtowa - bardzo pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńOpcja - na bogato. Widac, ze znowu ida swieta. :-(
Maruda
Znakomita :) Sama jeszcze nie robiłam babki odmierzanej metodą z kubkiem.
OdpowiedzUsuńWygląda perfekcyjnie :-)
OdpowiedzUsuńPiękna babka :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, a jestem pewna, że jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziś rano upiekłam i już prawie nic nie zostało. ;) Wspaniały przepis.
OdpowiedzUsuńKubeczkowe ciasto zrobię na święta.
OdpowiedzUsuńTaka babka wygląda bardzo smacznie.
Mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńpyszna babeczka z aromatem cytrusów i wilgocia od jogurtu :)
OdpowiedzUsuńSuper:) pyszna
OdpowiedzUsuńprzepis sprawdzony, wychodzi bosko smaczna:))))))
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto. Słodziutkie, pachnące, wyczuwalne w smaku morele. Przepis wpadł mi do rąk jak zmuszona była do odesłania mojego robota kuchennego do naprawy. A że nie trzeba miksować w tym przepisie i wystarczy pomieszać trzepaczkę byłam wniebowzięta że wszystkie składniki mam w domu i raz ciach i już ciasto jest. W następnym tygodniu dzieciaki mają bal karnawałowy więc też coś muszę upiec, chyba skuszę się z Twojego przepisu na te ciasto bez pieczenia z wafelkami kokosowymi. Pozdrawiam Monika
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Moniko, że mogłam pomóc i że baba smakowała. A ciasto bez pieczenia polecam, jest pyszne i zawsze smakuje wszystkim i sprawdza się przy takich imprezach :-) pozdrawiam cieplutko i dziękuje :-)
Usuń