Brownie
Uwierzycie, ze nigdy nie robiłam brownie. Jadłam je już kilka razy, ale jakoś tak sama nie robiłam jeszcze nigdy. A bardzo go lubię, ten intensywnie czekoladowy, rozpływający się w ustach smak. Z pomocą pospieszyły mi moje serdeczne koleżanki, i zrobiłam ciacho z przepisu od Marty. Wyszło takie jakie oczekiwałam, pyszne, mocno czekoladowe z nutą ciągnącego się miejscami kajmaku. Po prostu wspaniałe, aż trudno od niego odejść i zjeść tylko kawałek. Jeżeli jeszcze nie robiliście tego ciasta to koniecznie spróbujcie, jest łatwe i szybkie do zrobienia.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 225 g gorzkiej czekolady (użyjcie dobrej czekolady min. 70 % kakao)
- 120 g masła
- 130 g cukru
- 6 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki kajmaku
Wykonanie:
Czekoladę połamać na kawałki. W większym garnku zagotować wodę, do mniejszego garnka włożyć czekoladę i wstawić go do większego garnka z wodą, można także postawić miskę. Do czekolady dodać masło i rozpuścić czekoladę z masłem, od czasu do czasu mieszając. Nie podgrzewajmy czekolady zbyt mocno. Masę przestudzić.
Kajmak również podgrzać, aby był bardziej płynny.
Do miski wbić jajka i ubić je mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie dodać mąkę i jeszcze chwilkę miksować. Na końcu dodać przestudzoną czekoladę z masłem i zamieszać delikatnie łyżką, aż składniki się ze sobą połączą.
Blaszkę wysmarować masłem i wysypać mąką (blaszka większa 38x25 cm), wylać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 240 stopni przez 10 minut. Następnie wyjąć i wystudzić. Kroić na kawałki.
Miseczkę dostałam od Graciarnia. Świetnie się nadaje do ciasteczek, ciast, owoców czy cukierków i orzechów. Bardzo fajnie wygląda i się prezentuje na stole oraz na zdjęciach. Piękny kawałek drewna, wykonany z wielką starannością i oddaniem. Zresztą wszystkie produkty, które wychodzą spod rąk mistrza są wspaniałe, każdy ma to coś. Dziękuje bardzo.
Robiłam już kiedyś takie ciasto ale była to kompletna klapa. Wyszedł mi zakalec którego nie dało się zjeść :-D
OdpowiedzUsuńCzęsto piekę brownie w dziesiątkach kombinacji,lubię ten wilgotny środek;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Chciałabym je jeść, jeść i jeść, Ale muszę ograniczać czekoladę. Szkoda. Chętnie wprosiłabym się do Ciebie Marzenko na taki kawałeczek browne :)
OdpowiedzUsuńJa też jeszcze nie robiłam, choć jadłam :D Z radością się poczęstuję:) Miska jest świetna!!
OdpowiedzUsuńWstyd przyznać, ale ja też nigdy nie piekłam brownie, muszę to nadrobić, Twoje wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńTeż jeszcze brownie nie robiłam :-) Twoje wygląda na pyszne.
OdpowiedzUsuńNie jadłam ale zawsze się zastanawiałam jak to smakuje
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam to ciasto :)pyszne Ci wyszło Marzenko :)
OdpowiedzUsuńCudowna miska <3 a ciasto jeszcze lepsze, nastraja świątecznie :D
OdpowiedzUsuńSama nigdy nie robiłam brownie, ale uwielbiam to autorstwa mojego siostrzeńca :D
OdpowiedzUsuńBrownie to z pewnością jedno z moich ulubionych ciast! Im więcej czekolady, ty lepiej! :)
OdpowiedzUsuńA ja robiłam w zeszły weekend brownie z kaszy jaglanej, niestety wyszedł bardzo smaczny i nie doczekał się sesji zdjęciowej :)
OdpowiedzUsuńPowiem tylko - pychota!
OdpowiedzUsuńmmm.. wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńOstatnio polubiłam się z takimi wypiekami. Dopóki nie jest suche, jestem na tak! To wydaje się idealne. :-)
OdpowiedzUsuńTeż niedawno robiłyśmy pierwsze nasze brownie (ale wiadomo, że troszkę przerobione na bez glutenu) i było tak dobre, że za dwa dni robiłyśmy kolejną porcję :D Od Ciebie też byśmy z chęcią spróbowały po kawałku :D
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast! Twoje wygląda spektakularnie! :)
OdpowiedzUsuńWyszło Ci idealne :)
OdpowiedzUsuńLubię brownie, często je robię i moi bliscy także je uwielbiają. Ale bym porwała taki kawałek. Nie ma to jak porcja pysznego, aromatycznego, mocno czekoladowego ciasta! Rozpływa się w ustach! Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńMocno czekoladowe,pyszniutkie:)
OdpowiedzUsuńPyszności i jeszcze ten karmel...to dopiero rozpusta :D
OdpowiedzUsuńBrownie uwielbiam, to dla mnie ideał ciasta czekoladowego.
OdpowiedzUsuńLubię takie intensywnie czekoladowe ciasta.
OdpowiedzUsuńBrownie jest bardzo smaczne :)
Idealne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje wpisy Marzenko aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńMarzenko, Twoje brownie wygląda obłędnie po prostu:)
OdpowiedzUsuńściskam Cię
Uwielbiam brownie! W ogóle to ni pogardzę żadnym ciastem czekoladowym;D
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda bardzo apetycznie:)
Uwielbiam brownie! Moja ulubiona wersja to ta z masłem orzechowym :)
OdpowiedzUsuńWyszły bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńBrownie.. jak cudownie to brzmi ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto Marzenko! :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam brownie, ale widzę, że jest świetne ;)
OdpowiedzUsuńCudna i miska i brownie:-)
OdpowiedzUsuńostatnio robiłam w wersji wegańskiej i jest cudowne - naprawdę :) proste i pyszne
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i czasami robię :-) PS. WESOŁYCH ŚWIĄT! :-)
OdpowiedzUsuńsama też jeszcze nie piekłam, choć jadłam w różnych miejscach, pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne, czekoladowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńChyba muszę się skusić :)
OdpowiedzUsuń