Brownie


Uwierzycie, ze nigdy nie robiłam brownie. Jadłam je już kilka razy, ale jakoś tak sama nie robiłam jeszcze nigdy. A bardzo go lubię, ten intensywnie czekoladowy, rozpływający się w ustach smak. Z pomocą pospieszyły mi moje serdeczne koleżanki, i zrobiłam ciacho z przepisu od Marty. Wyszło takie jakie oczekiwałam, pyszne, mocno czekoladowe z nutą ciągnącego się miejscami kajmaku. Po prostu wspaniałe, aż trudno od niego odejść i zjeść tylko kawałek. Jeżeli jeszcze nie robiliście tego ciasta to koniecznie spróbujcie, jest łatwe i szybkie do zrobienia. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 225 g gorzkiej czekolady (użyjcie dobrej czekolady min. 70 % kakao)
- 120 g masła
- 130 g cukru
- 6 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej

- 4 łyżki kajmaku

Wykonanie:

Czekoladę połamać na kawałki. W większym garnku zagotować wodę, do mniejszego garnka włożyć czekoladę i wstawić go do większego garnka z wodą, można także postawić miskę. Do czekolady dodać masło i rozpuścić czekoladę z masłem, od czasu do czasu mieszając. Nie podgrzewajmy czekolady zbyt mocno. Masę przestudzić.
Kajmak również podgrzać, aby był bardziej płynny.
Do miski wbić jajka i ubić je mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie dodać mąkę i jeszcze chwilkę miksować. Na końcu dodać przestudzoną czekoladę z masłem i zamieszać delikatnie łyżką, aż składniki się ze sobą połączą. 
Blaszkę wysmarować masłem i wysypać mąką (blaszka większa 38x25 cm), wylać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 240 stopni przez 10 minut. Następnie wyjąć i wystudzić. Kroić na kawałki. 





Miseczkę dostałam od Graciarnia. Świetnie się nadaje do ciasteczek, ciast, owoców czy cukierków i orzechów. Bardzo fajnie wygląda i się prezentuje na stole oraz na zdjęciach. Piękny kawałek drewna, wykonany z wielką starannością i oddaniem. Zresztą wszystkie produkty, które wychodzą spod rąk mistrza są wspaniałe, każdy ma to coś. Dziękuje bardzo.




Komentarze

  1. Robiłam już kiedyś takie ciasto ale była to kompletna klapa. Wyszedł mi zakalec którego nie dało się zjeść :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Często piekę brownie w dziesiątkach kombinacji,lubię ten wilgotny środek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam. Chciałabym je jeść, jeść i jeść, Ale muszę ograniczać czekoladę. Szkoda. Chętnie wprosiłabym się do Ciebie Marzenko na taki kawałeczek browne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też jeszcze nie robiłam, choć jadłam :D Z radością się poczęstuję:) Miska jest świetna!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wstyd przyznać, ale ja też nigdy nie piekłam brownie, muszę to nadrobić, Twoje wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też jeszcze brownie nie robiłam :-) Twoje wygląda na pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam ale zawsze się zastanawiałam jak to smakuje

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam uwielbiam to ciasto :)pyszne Ci wyszło Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowna miska <3 a ciasto jeszcze lepsze, nastraja świątecznie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Sama nigdy nie robiłam brownie, ale uwielbiam to autorstwa mojego siostrzeńca :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Brownie to z pewnością jedno z moich ulubionych ciast! Im więcej czekolady, ty lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja robiłam w zeszły weekend brownie z kaszy jaglanej, niestety wyszedł bardzo smaczny i nie doczekał się sesji zdjęciowej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio polubiłam się z takimi wypiekami. Dopóki nie jest suche, jestem na tak! To wydaje się idealne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Też niedawno robiłyśmy pierwsze nasze brownie (ale wiadomo, że troszkę przerobione na bez glutenu) i było tak dobre, że za dwa dni robiłyśmy kolejną porcję :D Od Ciebie też byśmy z chęcią spróbowały po kawałku :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Jedno z moich ulubionych ciast! Twoje wygląda spektakularnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię brownie, często je robię i moi bliscy także je uwielbiają. Ale bym porwała taki kawałek. Nie ma to jak porcja pysznego, aromatycznego, mocno czekoladowego ciasta! Rozpływa się w ustach! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszności i jeszcze ten karmel...to dopiero rozpusta :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Brownie uwielbiam, to dla mnie ideał ciasta czekoladowego.

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię takie intensywnie czekoladowe ciasta.
    Brownie jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam Twoje wpisy Marzenko aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  21. Marzenko, Twoje brownie wygląda obłędnie po prostu:)
    ściskam Cię

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam brownie! W ogóle to ni pogardzę żadnym ciastem czekoladowym;D
    Twoje wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam brownie! Moja ulubiona wersja to ta z masłem orzechowym :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyszły bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Brownie.. jak cudownie to brzmi ;D

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam to ciasto Marzenko! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jeszcze nigdy nie robiłam brownie, ale widzę, że jest świetne ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. ostatnio robiłam w wersji wegańskiej i jest cudowne - naprawdę :) proste i pyszne

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo lubię i czasami robię :-) PS. WESOŁYCH ŚWIĄT! :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. sama też jeszcze nie piekłam, choć jadłam w różnych miejscach, pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Rewelacyjne, czekoladowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.