Buraki w towarzystwie ryżu czyli pyszna sałatka
Nie wiem co się ze mną dzieje, ale ostatnio ciągle jem buraki. Może mój organizm czegoś potrzebuje i wysyła mi sygnały. Pan z warzywniaka już się śmieje, że mam u niego wykupiony abonament na buraki bo ciągle musi je dowozić.
Nawet mi już upust daje. Ostatnio pisałam wam o mojej ukochanej sałatce z buraków, z lat dzieciństwa, teraz zrobiłam ją lekko zmodyfikowaną. Buraki z ryżem świetnie zastąpią nam posiłek, może to być drugie śniadanie w pracy, obiad czy kolacja. Świetnie się sprawdza także na spotkaniach ze znajomymi. Polecam ją bo jest pyszna.
Nawet mi już upust daje. Ostatnio pisałam wam o mojej ukochanej sałatce z buraków, z lat dzieciństwa, teraz zrobiłam ją lekko zmodyfikowaną. Buraki z ryżem świetnie zastąpią nam posiłek, może to być drugie śniadanie w pracy, obiad czy kolacja. Świetnie się sprawdza także na spotkaniach ze znajomymi. Polecam ją bo jest pyszna.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 150 g ryżu białego
- 500 g pieczonych buraków
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 łyżki czubate jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotować we wrzącej i osolonej wodzie i wystudzić. Upieczone buraki (piekę w naczyniu z pokrywką w 200 stopniach przez 1 godzinę) pokroić w kostkę. Możecie także buraki ugotować w skórkach. Jogurt naturalny zmieszać z majonezem i wyciśniętym czosnkiem, dodać soli i pieprzu. Jogurt zmieszać z burakami, na koniec dodać ryż i wymieszać. Jeżeli nie lubicie czosnku lub nie możecie go jeść, możecie go pominąć. Pytacie o naczynie, w którym piekę - mam naczynie z pokrywą Tupperware. Można spokojnie upiec w innym naczyniu np żaroodpornym i dodać na dno odrobinę wody - tak pół szklanki wody.
A u mnie odwrotnie, nigdy nie miałam ochoty na buraki!!! Wiem, że powinnam. Czy piekąc je podlewasz odrobinę wodą lub smarujesz garnek tłuszczem?
OdpowiedzUsuńBasiu ja nie dodaje wody ani tłuszczu. Mam pojemnik Tupperware i nie potrzeba. Jak masz inny to dodaj troszkę wody, tłuszczu nie potrzeba. Buraki są zdrowe i powinno się je jeść chociaż raz w tygodniu. A sałatkę polecam bo jest pyszna. Miłego dnia :-)
UsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńJa lubię buraki i też jem na ciepło i na zimno. Sałatkę z buraków do słoiczka można pakować przez cały rok, więc uzupełniam zapasy, kiedy się skończą. A takie kombinacje z burakami jakie robisz też mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńKrysiu mam jeszcze kilka pomysłów w głowie na wykorzystanie buraczków :-)
UsuńBardzo lubię wszelkie odmiany takich buraczanych sałatek. Z ryżem to świetny pomysł, bo nadaje delikatności. Ja robię taką klasyczną buraczankę, ale wszelkie nowości z wielką chęcią przygarniam i testuję, więc jak najbardziej ta wersji mi się podoba. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńI kolejna pyszna wariacja buraczana :)
OdpowiedzUsuńKurcze, a ja zaś jem ich za mało! A są przecież takie zdrowe... chyba dziś je kupię :)
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowe i powinno się jeść je co najmniej raz w tygodniu :-)
UsuńMarzenko! Bardzo ciekawe i apetyczne danie. Dzięki, za przepis. Kłaniam się!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo. Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńSzczerze się przyznaję że buraki jadam często, bo je bardzo lubię. Świetne zestawienie u Ciebie, pycha
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja na smaczną sałatkę;)
OdpowiedzUsuńJa w tym tygodniu nie gotowałam buraków i czuję brak :P Sałatka wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje Aniu, ja ostatnio buraki na zmianę z awokado :-)
Usuńwygląda pysznie :-) uwielbiam buraczki :D
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńTakiej sałatki jeszcze nie jadłam, a że wygląda zachęcająco, pewnie niedługo u mnie zagości! Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńAguś spróbuj koniecznie :-) jest wspaniała w smaku :-) pozdrawiam kochana :-)
UsuńJa buraki lubię ale żeby jakoś często je jadać to już nie:)
OdpowiedzUsuńLubię buraki i z pewnością skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńMyślałam o bardzo podobnej sałatce na weekend! Też buraki i ryż ale w wersji z chrzanem...
OdpowiedzUsuńZ chrzanem będą pyszne, moja siostra dzisiaj zrobiła :-)
Usuńuwielbiam buraki i tez ostatnio tak mam ze tylko buraki i buraki , już pomysłów brak ;) skorzystam z Twojego , a ja pieke buraczki w piekarniku przy okzji jak cos innego pieke zawijam w folię umyte nie obrane , po upieczeniu obierami :)))
OdpowiedzUsuńa masz jkies przeisy do tupperware ? chetnie skorzystam bo mam garnuszek ;)
OdpowiedzUsuńKochana garnuszka nie mam :-) a nie ma na niego książeczki z przepisami ?
UsuńCiekawe połączenie! Muszę wypróbować. :-)
OdpowiedzUsuńUuuuwielbiam buraki, twoja sałatka wygląda tak cudnie. Mam wegańskiego mężczyzne więc każdy taki przepis muszę trochę zawsze doweganizować :D
OdpowiedzUsuńBuraki lekko mnie przerażają :)
OdpowiedzUsuńOj Agatko nie ma się czego bać kochana :-)
UsuńAle pysznie. świetny, pastelowy kolorek :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMimo, że kochamy buraki to jeszcze z ryżem ich nie jadłyśmy :D Bardzo fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny :-) i wypróbujcie bo naprawdę warto :-)
UsuńDawno nie jadłam buraków, muszę koniecznie nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńTakiego dania jeszcze nigdy nie jadłam, ale zaintrygowało mnie!
Pozdrawiam serdecznie :)
Takiej wersji sałatki z buraczkami nie znałam! Czas na wypróbowanie! :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :-)
UsuńSuper przepis. :-) Wygląda mega apetycznie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBuraczki Marzenko to jest coś, na co mnie nie trzeba namawiać. Potrafię jeść buraki w całości. Po prostu ugotowane. Cokolwiek robię z burakami, to je wyjadam. Muszę spróbować Twoją sałatkę. Buraczki są bardzo zdrowe, mają super kolor i sałatka jest bardzo prosta do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńAguś to masz tak jak ja :-) spróbuj, naprawdę warto. Buziaki :-)
Usuńwyglądają bardzo apetycznie, pozdrawiam i czekam na więcej takich pięknych dań :)
OdpowiedzUsuńteż czasem miewa różne fazy na jedzenie, u mnie ostatnio dla odmiany króluje brokuł :P
OdpowiedzUsuńZaintrygowałaś mnie! U mnie konkurs! Zapraszam na melodylaniella.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńBuraki to takie wdzięczne warzywo, do wszystkiego się nadają ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne buraki, przepadam za nimi :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić, wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńBuraki kocham, więc z pewnością wypróbuję ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńMusi być smaczna :)
OdpowiedzUsuńProsto, ale jak smacznie :-)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńA ja na poczatku ciąży miałam ciągle ochotę na buraki. W każdej postaci. Ale nie chce nic sugerować ☺. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńTakiej sałatki jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię buraki :) przyznam,że z ryżem jeszcze nie jadłam... czas spróbować ;)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że bardzo pyszna, a do tego zdrowa. Dzięki za kolejny pomysłowy przepis:)
OdpowiedzUsuń