Ciasteczka z płatkami ryżowymi
Mam dla was dzisiaj fajną propozycję na ciasteczka, ciasteczka w takiej zdrowszej wersji. Nie są zbyt słodkie - oczywiście jak lubicie bardziej słodkie desery to możecie dać więcej cukru. Mi wystarczy taka ilość, dodatkowo suszona żurawina fajnie dodaje słodkości, orzechy i płatki przyjemnie chrupią. Te ciasteczka świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie, podwieczorek i wtedy, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 250 g płatków ryżowych (od Cenos)
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 70 g cukru pudru
- 50 g orzechów (laskowe, nerkowca i brazylijskie)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 garście suszonej żurawiny
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka i miksujemy. Następnie dodajemy cukier puder i ponownie miksujemy, dodajemy porcjami mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż składniki się połączą. Wsypujemy płatki ryżowe (możemy je najpierw rozgnieść wkładając do woreczka i lekko utłuc wałkiem), dodajemy posiekane orzechy i żurawinę, mieszamy i odstawiamy masę na 15 minut.
Na blaszce (od piekarnika takiej dużej) wykładamy papier do pieczenia i nakładamy porcjami ciasto, najlepiej robić to 2 łyżkami. Lekko spłaszczyć ciasteczka i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią. Ciasteczka studzimy na kratce i przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Bardzo ciekawy pomysł :) Takich ciasteczek to ja jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne takie ciasteczka z płatkami ryżowymi :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczka. Jak dla mnie to może być właśnie ta twoja wersja, mniej słodka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy - pomysłowe i smaczne
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka to ja mogę jeść. Z wszelkimi orzeszkami bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńPysznie Marzenko. Przepis wypróbuję :)
Bardzo smakowite:)
OdpowiedzUsuńMniam :-) palce lizać
OdpowiedzUsuńO jeju jakie oryginalne ciasteczka! Muszą być wyborne!:)
OdpowiedzUsuńW płatkach ryżowych tkwi niesamowity potencjał, jak widać :-)
OdpowiedzUsuńPrzepadam za płatkami ryżowymi. Są bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńA takie ciasteczka to dopiero rarytas.
Ale super ciasteczka.Porywam jedno:)
OdpowiedzUsuńZ płatków ryżowych jeszcze nie robiłam. Pychotka!
OdpowiedzUsuńCiekawie wyglądają. Jeszcze takich nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńsmaczne ciacha :) fajny pomysł na wykorzystanie płatków ryżowych inaczej :)
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł na proste i pyszne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńSuper przekąska zamiast chipsów :) Na wieczór z filmem na pewno się przydadzą takie ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńO,superowe.
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze ciasteczek nie probowałam. Pomysł świetny
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka :) Zjadłabym kilka do kawy!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zdrowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowe ciasteczka! Lubię takie słodkie, bakaliowe eksperymenty :)
OdpowiedzUsuńCudowniaste ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńBajecznie smakowite ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPochrupałabym...
OdpowiedzUsuńZ orzechami i żurawiną muszę być przepyszne - wyglądają smakowicie i chrupiąco :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł z tymi płatkami ryżowymi! :)
OdpowiedzUsuńFajne pomysły kulinarne.
OdpowiedzUsuńPłatki ryżowe szczególnie musiały tutaj bardzo fajny smak dodać :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają, koniecznie muszę wypróbować przepis ! :D
OdpowiedzUsuńWydają się być takie leciutkie i delikatne. Wyglądają bardzo apetycznie. Muszę zaopatrzyć się w płatki ryżowe i... do roboty :D Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńProste i smaczne to najważniejsze :)
OdpowiedzUsuńOmnomnom, wyglądają przecudownie, a smakują pewnie 100 razy lepiej niż wyglądają!
OdpowiedzUsuńsmakowite ciasteczka, akurat mam dużo płatków :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł wykopalam dzisiaj worek tych płatków z dna kuchennej szuflady upieke na święta :D
OdpowiedzUsuń