Konkurs z PapilArt
Kochani zbliżają się Święta Wielkanocne, będziemy piec mazurki, baby, serniki i inne słodkości. Jestem pewna, że będziemy potrzebować do pieczenia różnych form i foremek. I tu
z pomocą przychodzi sklep z foremkami i innymi gadżetami potrzebnymi w kuchni PapilArt.
z pomocą przychodzi sklep z foremkami i innymi gadżetami potrzebnymi w kuchni PapilArt.
Dla wszystkich miłośników pieczenia mamy konkurs. Do wygrania będą paczki niespodzianki
z produktami ze sklepu PapilArt.
z produktami ze sklepu PapilArt.
Zasady konkursu:
- zajrzyj na stronę sklepu PapilArt, przejrzyj jaką mają ofertę i wybierz jedną z form, papilotek (jaką tylko chcesz i jaka ci się podoba) i podaj w komentarzu jaką formę wybrałaś/eś. Napisz również jakie pyszne danie przygotujesz przy pomocy danego produktu. Może to być przepis, może to być po prostu krótki opis co smakowitego zrobisz
- każdy może zgłosić tylko jedną propozycję, czyli napisać jeden komentarz
- konkurs trwa od soboty 05 marca 2016 roku do niedzieli 13 marca 2016 roku
- mamy dla was trzy nagrody czyli trzy paczki niespodzianki z produktami PapilArt
- ogłoszenie wyników nastąpi w dniu 20 marca 2016 roku
- nagrody zostaną wysłane tylko na terenie Polski
- w konkursie zgłoszenie może zostawić każdy, jeżeli zgłosisz się jako anonim to bardzo proszę zostaw chociaż swoje imię (możesz podać adres email)
- organizatorem konkursu jestem ja, sponsorem nagród jest PapilArt.
Dodatkowo wszystkie osoby, które złożą swoje zamówienie w sklepie na hasło WIELKANOC dostaną 10% zniżki na zakupy, promocja trwa od 9 do 20 marca 2016 roku.
Dodatkowo wszystkie osoby, które złożą swoje zamówienie w sklepie na hasło WIELKANOC dostaną 10% zniżki na zakupy, promocja trwa od 9 do 20 marca 2016 roku.
Wybieram Papilotki cupcake w serca. Moja córcia ze swoją koleżanką dzisiaj właśnie piekły babeczki. Dlatego papilotki , które wybrałam odzwierciedlają ich pracę. Dużo serca włożyły w te ciasteczka , ale na pewno starczy na następne przepisy. Następnym razem zrobią muffinki Misie. Przepis w większa ilością składników. .. ;-)
OdpowiedzUsuńGdyby nie to, że mam naprawdę zapas wszelakich papilotek i foremek to z chęcią bym wzięła udział w konkursie. Tym bardziej, że są naprawdę urocze i takie wiosenne. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWybieram papilotki kwadratowe brązowe. Zrobiłabym w nich serowe babeczki na kruchym spodzie. Pyszne i delikatne, pasujące na każda okazję jak również bez okazji. ;)
OdpowiedzUsuńWszystkie foremki, jak i akcesoria bardzo przypadły mi do gustu, wybór był ciężki, bo uwielbiam tego typu rzeczy. Po dłuższej chwili namysłu jednak zdecydowałam się na tradycyjną wysoką formę z kominem (Forma do pieczenia z kominem M159/84). Dlaczego taki wybór? Co roku przygotowuję z moją ukochaną babcią świąteczne wypieki, z wielką radością patrzę na nią kiedy ze starannością przygotowuje swój popisowy staropolski keks naszpikowany mnóstwem bakalii namoczonych w rumie przez całą noc. Do tego gotowa i ostudzona baba polewana jest śnieżnobiałym lukrem. Jest przepyszna i zawsze znika pierwsza ze stołu, w sumie wszystkie przepisy babci są rewelacyjne ! :)
OdpowiedzUsuńJa wybrałabym formę do pieczenia w kształcie Baranka w końcu zbliża się Wielkanoc :) Upiekła bym czekoladowego Baranka ;) Który byłby nadziany w środku kokosem, natomiast z wierzchu zrobiła bym mu wełenkę z bitej śmietany, oczka z czekolady i położyła bym go na sztucznej zielonej trawce :) Myślę że ślicznie by wyglądał, a i pewnie pysznie smakował w te Święta Wielkanocne.
OdpowiedzUsuńMój wybór padł na formy drewniane do pieczenia. Ponieważ wypiekam gigantyczne ilości chleba takie formy to skarb dla kucharza.
OdpowiedzUsuńUpiekłabym w nich chleb żytni na zakwasie z ziarnami słonecznika, dyni i lnu, posypany czarnuszką, długodojrzewający w niskiej temperaturze z maki żytniej razowej i sitkowej. Ale będzie pyszny.
Dorota Owczarek
dolores1264@o2.pl
Wybór jest tak obłędnie fantastyczny, że zdecydować się na jedno to prawdziwy cud ! Jednak po dłuższym namyśle, wybrałabym małe okrągłe formy Optima. Upiekłabym na nich tartaletki z kremem z serka mascarpone, bitą śmietaną i truskawkami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Życzę dobrej zabawy :)
OdpowiedzUsuńTylko jedną..? Najchętniej wybrałabym kilka: na wielkanocne jajeczka, na babkę, na muffinki... chodzą mi po głowie takie w wiosennych zielonościach ;) zaintrygowały mnie też te formy drewniane bo nigdy takich nie używałam....
OdpowiedzUsuńSkoro muszę wybrać jedną to wybieram okrągłą z tej serii
http://papilart.pl/formy-do-pieczenia/formy-okragle-pb-mbb/ na pyszny sernik z musem z rokitnika, na Wielkanoc idealny ;)
Witam :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią wezmę udział w konkursie!
Wybór bardzo ciężki, szkoda, że dopiero teraz dowiedziałam się o takim sklepie :D
Ja zakochałam się w pucharku 350 ml o podstawie skośnego kwadratu. Jest bardzo elegancki i nowoczesny. Serwowałabym w nim pyszne desery z owocami, kremami, ale także galaretki i wiele, wiele innych smakołyków, nie tylko na słodko ;)
W 100% zgadzam się ze słowami producenta: "Stworzone aby cieszyć oko swoją zawartością, która przy ich wykorzystaniu może stać się małym dziełem sztuki kulinarnej". Pozdrawiam!
Przyznam, że jestem mile zaskoczona tym jakie cudaśne foremki posiada sklep. Jestem fanką słodkości i wypieków. Kocham te świąteczne wypiekanie:)
OdpowiedzUsuńOczywiście cięzko wybrac jest ten właściwy wzór, bo wszystkie są bajeczne.
Ale jak zasady to zasady:) Dlatego wybieram oto te: http://papilart.pl/papilotki/pailotki-cupcake/papilotki-cupcake-zielono-bia-e-7a.html foremki, dlatego iż parę lat temu znalazłam przepis w książce kucharskiej mojej mamy na babkę cytrynową. Uwielbiam łączyć tradycję z nowoczesnością i zamiast babki upiekłam malutkie babeczki. Na to nałożyłam pyszny maślany krem- i oczywiście udekorowałam według inwencji twórczej. Od tej pory oprócz tradycyjnych bab wielkanocnych piekę oto te malutkie babeczki. Każdy zajda je z takim smakiem, że serce sie raduje:)
Pozwolę sobie jeszcze dodać na koniec, ze ZACHWYCIŁA mnie ta: http://papilart.pl/formy-do-pieczenia/formy-swiateczne/7434-forma-victoria-170x80x58-wielkanoc.html
Upiekłabym w niej pasztet według przepisu mojej kochanej babci. Pięknie w tej foremce pasztet prezentował by się na pewno na wielkanocnych, wisoennym i pełnym kwiatów stole.
Uściski posyłam:):):):)
Ja też jestem za foremką w kształcie baranka, upiekłabym super baranka na Wielkanoc.
OdpowiedzUsuńAle wybór jest trudny, bo wszystkie foremki by się przydały :)
Marzenko wybór bardzo trudny- ale zdecydowanie spodobały mi sie papilotki podłużne, kwadratowe i keksówki- jak dla mnie rewelacyjne i u mnie nie do dostania( mam nadzieje że to tylko chwilowe:)
OdpowiedzUsuńchoć te formy w groszki też są śliczne:(
pozdrawiam cieplutko:)
Pucharki do moich zdrowych owocowych deserów
OdpowiedzUsuńFormy świetne, warto wziąć udział
OdpowiedzUsuńZadanie to nie liche bo i produkty w sklepie kusza wszystkie! od razu spodobały mi się formy drewniane bo chleb piekę niemalże codziennie jednakże zbliżają się święta i w planach mam wypiek drożdżowych babeczek z drożdżowego ciasta zaparzanego, takich z żurawinami i jakimś pysznym lukrem dlatego też zdecydowałabym się na wybór form o nazwie Muffiny tulipan Royal bordo+złoto :) kuszą kolorem, mamią błyskiem i takie wielkanocne słodkości wspaniale by sie w nich prezentowały!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie!
Piękne foremki :) Takie kolorowe i wiosenne. Pozdrawiam i życzę udanego weekendu :)
OdpowiedzUsuńU nas wygralyby papilotki trójkątne , ponieważ mój syn 2.5letni jest absolutnym fanem trojkątów. Oczywiście upieklibyśmy w nich nasze ulubione babeczki z przepisu: www.gotowaniecieszy.blox.pl wykwintne muffinki z jablkami :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia w konkursie!
OdpowiedzUsuńpowodzenia!
OdpowiedzUsuńWybieram Formę Optima okrągła i upiekę w niej pysznego mazurka z masą krówkowo - orzechową :) Papilotki przecudne ;)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDo przygotowania świątecznego wypieku wybieram formy - babka karbowana PBA03.
OdpowiedzUsuńUpiekłabym w nich wielkanocne koszyczki- serniczki. Przepis podaje poniżej:
KRUCHE CIASTO:
• 250 g mąki pszennej
• 150 g masła
• 100 g cukru pudru
• 3 żółtka
• 2 łyżki gęstej śmietany
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
MASA SEROWA:
• 250 g mielonego sera białego
• 65 g masła
• 1 jajko
• 125 g cukru pudru
• 2 łyżki budyniu śmietankowego
• 2 łyżeczki soku z cytryny
DEKORACJA:
• 30 motylków cukrowych
• 75 kolorowych draży
• 1 opakowanie paluszków deserowych
• 1 opakowanie ryżu preparowanego
• 1 tabliczka czekolady gorzkiej
Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, masło oraz śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 1h.
Masło miksujemy tak, aby było puszyste i mieszamy z serem. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i łączymy je z masą serową. Następnie dodajemy sok z cytryny i budyń śmietankowy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy szklanką koła oraz tworzymy ruloniki, które posłużą za "rączki". Kołami z ciasta wylepiamy wysmarowane masłem foremki i wkładamy 2 łyżki masy serowej. Babeczki pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Natomiast "rączki" smarujemy białkiem i pieczemy ok. 5 minut również w temperaturze 180 oC.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą wykałaczki malujemy wzory na "pisankach" z draży.
Paluszki deserowe zanurzamy w czekoladzie i przyklejamy ziarenka ryżu preparowanego. Dzięki temu otrzymamy "bazie". Ozdoby pozostawiamy do wysuszenia.
Przestudzone babeczki smarujemy po bokach czekoladą i przyklejamy do nich "rączki", które zdobimy cukrowymi motylkami. Na koniec do koszyczków wkładamy pisanki i bazie.
Pozdrawiam,
Edyta Bracka :)
Spodobała mi się forma prostokątna Blum, brązowa ( http://papilart.pl/formy-do-pieczenia/formy-blum/). Urzekła mnie jej prostota, klasyk. I oczyma wyobraźni, widzę w niej mój drobiowy pasztet wielkanocny. Wypieczony na lekki brąz idealnie będzie komponował się z ową foremką. A pasztecik, tworzy się bardzo szybko i prosto :) Przepis podaję ze smakiem :
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 3 ugotowane udka z kurczaka
- 500g ugotowanych wątróbek drobiowych
- 2 jajka
- 1 cebula
-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- przyprawa do gyrosa
- bułka tarta ( opcjonalnie)
Wykonanie:
1 Wątróbkę i kurczaka mielimy przez maszynkę do mięsa.
2 Cebulę obieramy, drobno siekamy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
3 Do zmielonego mięsa wbijamy jajka, dodajemy cebulę, czosnek i przyprawy.
4. Całość mieszamy, jeśli masa jest za rzadka dodajemy trochę bułki tartej.
5. Pasztet przekładamy do formy ( keksówki). Pieczemy w nagrzanym piekarniku od 30 do 40 minut.
Cudowne formy, szczególnie dla takiego łasucha jak ja i moje dziecię :)Z takiego ogromu wybrałabym dla nas klasyczne formy na Panettone. Marzy mi się już od dawna taki drożdżowiec i mimo, że dla Włochów to wypiek bożonarodzeniowy, to ja zrobiłabym go w ramach baby drożdżowej na Wielkanocny stół (skoro w mojej rodzinie i tak wszystko na opak, jak na przykład barszcz z kiszonych buraków na Niedzielę Wielkanocną, to czemu by nie zamieszać jeszcze trochę :))
OdpowiedzUsuńPonadto, moja trzyletnia córka pomaga przy każdym pieczeniu (szkolę ją na Masterchefa ;)), wspaniale byłoby sprawić jej radość nowymi foremkami :)
Pozdrawiamy serdecznie, Marzenko!
(jak zwykle) chore Kasia i Malwina Załuskie :)
Wybieram okrągłe papilotki na muffinki czyli tradycyjne papilotki, ale właśnie z takiej prostoty powstają pyszne i nie tuzinkowe wypieki. Postanowiłam upiec czekoladowe muffinki z masą krówkową,układamy je na cieście i pieczemy, na taki spód muffinkowy wylewamy masę serową i powstaje nam niebanalny sernik z muffinkami czekoladowymi , nie tylko cieszy nasze oczy ale również i podniebienie.
OdpowiedzUsuńNie no... I ja mam wybrać jeden produkt? Przecież jak by mnie wpuścić do takiego sklepu to bym połowę rzeczy wykupiła :P No, ale ok, zastanówmy się... Nie będę pewnie oryginalna, ale wybrałabym Papilotki Cupcake, tylko proszę nie każcie mi wybierać koloru :) Uwielbiam piec babeczki i muffinki więc pasowały by idealnie do moich wypieków. Kolor dopasowałabym odpowiednio do smaku, dekoracji i okazji co daje bardzo dużo możliwości więc wypieki nie były by nudne :) Niebiesko-zielone pasowały by do wersji wielkanocnej, a w serduszka były by idealne na Walentynki, różowe w kropki na pewno spodobały by się dzieciakom, a niebiesko-srebrne są w sam raz na Boże Narodzenie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dagmara Wąsińska
wybrałabym muffiny na stelażu :) http://papilart.pl/muffiny/muffiny-na-stelazu/nts-2-6x4-colour-muffiny-kolorowe-stela.html część zrobiłabym na wytrawnie łosoś z warzywami, a część na słodko czoko-ser :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Mnie z oferty PapilArt oczarowały papilotki do muffinek i babeczek cupcake 50x32,5 kolorowe. Byłyby idealne do wypieku moich świątecznych babeczek, nie tylko za sprawą ciekawych kolorów, ale również dzięki uroczym kropką. Upiekłabym w nich Wielkanocne babeczki w kilku smakach. Głównie byłyby to mini babki piaskowe o smaku waniliowym i kakaowym, a dodatkowo babeczki cytrynowe i z nadzieniem sernikowym. Takie małe babeczki ładnie prezentują się w koszyku Wielkanocnym do poświęcenia :-)
OdpowiedzUsuńWybieram z oferty PapilArt formę optima prostokątną ponieważ najbardziej kocham piec i jeść oczywiście pasztety. A że zbliżają się święta Wielkanocne, a pasztetu nie może zabraknąć podczas świąt, w takiej własnie formie upiekłabym go w tym roku.
OdpowiedzUsuńPodaje przepis na pasztet wołowo-wieprzowy:
Składniki:
- 1 kg wołowiny, ja najczęściej używam szpondru wołowego
- 1 kg wieprzowiny ( łopatka, karkówka)
- 1/2 kg boczku wędzonego
- 200 gram wątróbki drobiowej
- 1 seler korzeń
- 3 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 2 bułki
- natka pietruszki, koper, seler naciowy
- przyprawy: soł, pieprz, majeranek suszony, liść, ziele angielskie
Wykonanie:
Do garnka wkładamy pokrojone mięsa (poza wątróbką), obrane cebule, marchew, pietruszkę, liść laurowy, zielę i pieprz. Zalewamy wodą, tak by przykrywała mięso i gotujemy pod przykryciem ok. 2 godz., aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania wkładamy na 15 minut wątróbkę.
Garnek zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do wystygnięcia.
Bułkę moczymy w mleku. Ugotowane mięsa wraz z bułką i jarzynami mielimy 1 raz przez maszynkę. Dodajemy żółtka, sól, pieprz, przyprawy, zioła i dobrze wyrabiamy ręką. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do wyrobionej masy, delikatnie mieszając.
Brytfannę wysmarowaną tłuszczem wypełniamy do prawie pełna masą mięsną (zostawiamy 2-3 cm na zwiększenie objętości), wstawiamy na 1-1,5 godz do piekarnika nagrzanego do temperatury 200˚C.
Angelika Kasiak
angelika.kasiak@gmail.com
Wybrałabym http://papilart.pl/.../wsz.../papilotki-cupcake-w-serca.html
OdpowiedzUsuńPodałabym w nich moje autorskie babeczki http://bezglutenowewariacje.blogspot.com/2014/04/kruche-babeczki-bezglutenowe.html
Pozdrawiam ciepło :)
dizonaura85@gmail.com
o w tych http://papilart.pl/papilotki/papilotki-kwadratowe/papilotki-zielone-kwadratowe-art-1q.html
OdpowiedzUsuńzrobiłabym dla mojej rodziny medaliony warzywne, czyli pyszne warzywa pod jajeczną kołderką pełne aromatycznych przypraw ziołowych i odrobiny soli kłodawskiej posypane parmezanem:)uwielbiamy brokuły, kalafiory, groszek i wszystkie inne warzywa w tej postaci;) a w takiej papilotce mmm smakowałyby na pewno jeszcze lepiej;):):)
anya_86@wp.pl
Witam :) Kilka lat temu, kiedy zaczynałam przygodę z pieczeniem kupiłam wąską prostokątną formę, ponieważ zamarzył mi się keks. Niestety forma okazała się pechowa i absolutnie każde ciasto, które usiłowałam w niej przygotować, musiało być pieczone o wiele dłużej niż podano w przepisie, mimo to i tak często kończyło się zakalcem. Doszło do tego, że bałam się jej używać ;) i forma leży w spiżarni pod stertą innych. Z tego powodu formą, jaką bym dla siebie wybrała, jest śliczna prostokątna Optima 200g w kolorze zielonym. Na nadchodzące święta Wielkanocne marzy mi się keks z mnóstwem bakalii, oblany dużą ilością lukru i ozdobiony skórką pomarańczową. Taki keks, stojący na świątecznym stole w wiosennie zielonej foremce, w towarzystwie wazonu z baziami, byłby idealnym dopełnieniem radosnej atmosfery.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Monika Broniec
Z tego sklepu osobiście nie korzystałam, ale ich produkty znam. Wybrać jedną formę jest trudno, ponieważ wiele jest fajnych. Są kolorowe, apetyczne i aż zachęcają do pieczenia. Tradycyjnie nie mogę się oprzeć papilotkom do muffinów, ale ponieważ zbliżają się święta i w planach mam zrobienie pasztetu, to wybieram Formę Victoria 170x80x58 Wielkanoc.
OdpowiedzUsuńhttp://papilart.pl/formy-do-pieczenia/formy-swiateczne/7434-forma-victoria-170x80x58-wielkanoc.html
A jaki będzie mój pasztet? Będzie pasował do formy :)) Ona ślicznie wygląda, on będzie ślicznie pachniał. Ona przyciąga wzrok, on będzie przyciągał przyrumienionym wierzchem. Ona wygląda świątecznie, on będzie zrobiony na święta. Ona ma wygląd kojarzący się z ciepłem domowego ogniska, on będzie w domu i z miłości do domu zrobiony. Jednym słowem polski, pyszny, domowy pasztecik wieprzowo- drobiowy. Pełny przepis pojawi się na blogu :))
Mnie najbardziej przypadły do gustu owijki okrągłe. Śliczne i kolorowe. Każda babeczka będzie w nich pięknie wyglądała. To jak biżuteria, która dodaje tylko blasku i uroku, a odpowiednio dobrana sprawi, że każda moja "babeczka" poczuje się wyjątkowo. Szczególnie wtedy, gdy używam zwykłych szarych papilotek, które po upieczeniu nie prezentują się zbyt dobrze.
OdpowiedzUsuńA co przygotuję? Muffiny i babeczki. Jeszcze nie wiem jakie, bo pomysły rodzą się niespodziewanie. W najbliższym czasie mam zamiar upiec babeczki nawiązujące do Wielkanocy...ale nic więcej nie zdradzę :)
http://papilart.pl/formy-do-pieczenia/formy-swiateczne/forma-do-pieczenia-jajko-wielkanocne.html
OdpowiedzUsuńCo roku piekę mazurki i ozdabiam różnościami -
siedzę po nocach i we dnie, wybuchowa jak dynamit,
gdy mi ktoś przeszkodzić zechce, bo dla mnie to jest rytuał
- każdego mazurka dotknąć musi dłoń natchniona, czuła...
Powstają góry mazurków, kruche ciasto swym zapachem
zniewala zmysły rodziny, kiedy tylko wyjmę blachę
z piekarnika... Marcepany, suszone różne owoce,
dżemy, kremy, czekolada ukazują też swe moce...
I właśnie mój cud mazurek w takiej formie jajowatej
upiekłabym, aby wysłać go siostrze, co się przed światem
skrywa hen, w dalekim Cardiff. Zawsze paczkę z pysznościami
przygotowujemy z mamą - a z Papilart foremkami
mogłybyśmy zaoszczędzić choć na wadze opakowań,
w których się niejeden mazur, babka albo sernik chowa...
To istotne, bo w ten sposób w paczce można więcej zmieścić
pysznej, słodkiej, wielkanocnej i bardzo pożywnej treści...
Toteż na pytanie, co chcę upiec w formie od Papilart,
nie będę tutaj w bawełnę ni w inne rzeczy owijać:
chcę mazurka upiec - jajo - i go wysłać bez stłuczenia
do siostry, bo ona sztukę mą cukierniczą docenia,
a Papilart mi zapewni godną tej sztuki oprawę...
Fajnie jest tak piec co roku - mam przy tym super zabawę! :)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206105526104375&set=a.2214871418512.2129337.1449381022&type=3&theater
Mnie Marzenko z oferty PapilArt zauroczyły te prostokątne foremki w cudne małe kropeczki, już widzę w nich puszystego, pachnącego drożdzowego keksa z bakaliami i kruszonką :)
OdpowiedzUsuńCudnie by wyglądały pieczone w moim nowym piekarniku,który teraz jest montowany ;)ach...rozmarzyłam się :)
Wybrałabym miks kolorowych papilotek papilotek: http://papilart.pl/papilotki/wszystkie-papilotki/papilotki-cupcake-50x32-5-kolorowe-mix.html.
OdpowiedzUsuńNa dzień dziecka w żółtych papilotkach upiekłabym babeczki bananowe dla Zuzi, W czerwonych malinowe dla małej Martynki, a w zielonych dla najstarszej córki pistacjowe. Potem ułożyłabym z nich gąsienicę. Była by długa, kolorowa i każdy maluch znalazłby swój ulubiony smak:)
Wspaniałe dodatki , trudno się zdecydować na jedną rzecz , ale w tym roku mam za zadanie zrobić tort na komunie dla pewnej słodkiej Natalki, ale pomyślałam ,że oprócz tortu upiekę jej prześliczne babeczki, połowa będzie fiołkowa ,a połowa różana i do tego potrzebne są mi owijki , najlepiej w kolorze ecru . Babeczki będą z ciasta ucieranego , pewnie z dodatkiem migdałów , a krem z bitej śmietanki i sera mascarpone , cukru pudru i konfitury z tartych róż(tą już mam) lub tartych fiołków( te zrobię na wiosnę) W tych owijkach będą wyglądać przepięknie chyba skasują nawet piętrowy tort z kwiatkami z marcepanu (jaki jest w planie :D) mail: margot11@gazeta.pl
OdpowiedzUsuńhttp://papilart.pl/.../papilotka-royal-okr-g-a-br-zowa.html. Papilotek użyłabym do babeczek mocnooo czekoladowych. Środek nadziałabym kremem z białej czekolady, a wierzch udekorowała bitą śmietaną i malutką, czerwoną wisienką. Myślę, że takie babeczki ślicznie eksponowałyby się w takich eleganckich papilotkach.
OdpowiedzUsuńBardzo prosze o zestaw papilotek sa piekne i upieklabym babeczki na swieta z wisniami udekorowane bita smietana :) moje kochane wnusie bardzo je lubia :) Wiesława
OdpowiedzUsuńWybrałabym papilotki "Muffiny Tulipan Royal".. dlaczego? Urzekły mnie swoją prostotą a zarazem elegancją, to złote wnętrze wygląda obłędnie. Idealne pasują mi do tego karmelowe muffiny, w których ciasto jest jasne, nadziane karmelowymi batonikami a na górze duża porcja bitej śmietany opakowane w takie ładne foremki. Na pewno wpadłby w niejedno oko.. Czyż nie wyglądają pięknie jak sobie to wyobrazimy? Od razu przychodzi chęć na zjedzenie nie tylko jednej... Taka propozycja pasuje na każde święto czy też na każdy dzień tak po prostu.. A teraz przepis na te pyszne karmelowe muffiny do tego te piękne papilotki i dzień stanie się piekniejszy.. Składniki (ok.15 sztuk ) :
OdpowiedzUsuńciasto:
- 250 g mąki
- 70 ml oleju
- 100 cukru
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 3 batoniki typu Snickers
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropelek aromatu waniliowego
dodatkowo:
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 500 ml śmietany 30% lub 36% ( mocno schłodzona )
- 3-4 batoniki typu Snickers
Wykonanie :
Do miski wsypać mąkę,cukier,proszek wymieszać. Następnie dodać jajko,mleko,olej i olejek. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką np. plastikową ;) Batoniki pokroić na malutki kawałki, można również rozgnieść i dodać do powstałej już masy. Masę przelać do papierowych papilotek, warto je umieścić w specjalniej foremce do babeczek wtedy wszystkie są równiutki i pięknie wyglądają ;) Napełnić foremki do połowy wysokości. Piec ok. 20 min w 180 stopniach ;)
Upieczone ostudzić następnie ubić śmietanę , pokroić batoniki i udekorować. Przechowywać w zimniejszym miejscu aby krem nam się nie zepsuł :) Można dodać do śmietany fix ,który uchroni przed zbyt szybkim zepsuciem :)
Smacznego !
Papilotki Cupcake 50x32,5 kolorowe mix
OdpowiedzUsuńPap000412
A dlaczego takie, ponieważ cała moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju muffinki a te są takie kolorowe i wesołe i w nich zrobiłabym swój ulubiony i szybki przepis na babeczki oto on:
Składniki:
- 350g mąki,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-1 jajko,
-1 szklanka mleka,
-pół szklani cukru,
-pół szklanki oleju u mnie z pestek winogron,
-1 domowy cukier waniliowy,
-ulubione dodatki, u mnie przeważnie czekolada lub powidła.
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski gdzie będziemy mieszać mikserem składniki, dodać pozostałe składniki i za pomocą miksera zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę. Wyłączyć mikser, na desce do krojenia pokroić czekoladę jaką kto lubi za pomocą silikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki wymieszać czekoladę. Przełożyć do foremek- napełnić do 2/3 wysokości papilotki. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni. Z tego przepisu wychodzi 17 sztuk pysznych babeczek :)
Moja córeczka, która bardzo chciałaby abyśmy wygrały tę piękną nagrodę, wybrała Papilotki Cupcake Polka 50/40 zielone i stwierdziła, że w takich papilotkach mogłaby zrobić pierwszy raz samodzielnie babeczki czekoladowe, które idealnie będą pasowały na nasz wielkanocny stół ;)
OdpowiedzUsuńWybrałam papilotki cupcake zielono-białe - cudowne, idealnie pasują na Wielkanoc :) Upiekłabym muffiny z masłem orzechowym, z lekką jak puch śmietankową pierzynką na wierzchu, ozdobione prażonymi orzechami :)) Z papilart to dziecinnie proste !
OdpowiedzUsuń