Mazurek i deser o smaku paschy - słodkości z warsztatów


Tak jak wam obiecałam, dzielę się wspaniałymi przepisami, które robiłam wczoraj podczas warsztatów z Pawłem Małeckim i Aleksandrą Sową-Trzebińską. Wypieki wyszły tak pyszne, że mam nadzieję, że przepisy się przydadzą i je spróbujecie zrobić na świąteczny stół. Mazurek to najlepszy mazurek jaki do tej pory jadłam czy piekłam.  No i deser pascha, do zrobienia nie tylko na święta. Zachęcam do spróbowania, naprawdę polecam te wypróbowane i bardzo dobre przepisy na świąteczne słodkości.

Zapraszam :-)


Mazurek migdałowo - pomarańczowy

ciasto kruche
- 200 g mąki pszennej, tortowej
- 50 g cukru pudru
- 50 g mąki migdałowej (lub zmielone na mączkę migdały)
- 1 żółtko jajka
- 80 g masła pokrojonego w kostkę
- 2-3 łyżki zimnej wody (jak będzie taka potrzeba)
- szczypta soli

masa marcepanowa na rozetkę
- 200 g masy marcepanowej
- 1 białko jajka
- 10 ml rumu (opcjonalnie)

konfitura pomarańczowa 
- 5 średnich pomarańczy (sparzonych i wyszorowanych)
- 300 g cukru

Ciasto - mąkę, mąkę migdałową i cukier puder przesiewamy na blat lub do miski. W środku robimy zagłębienie i dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki dużym nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto (jeżeli masa nie będzie chciała się połączyć to dodajemy zimnej wody). Następnie zawijamy ciasto w folię i schładzamy godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego prostokąt o wymiarach 20x15 cm. Przekładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. Ciasto po upieczeniu powinno być blade, studzimy. 
Masa marcepanowa - wszystkie składniki dokładnie mieszamy, najlepiej mikserem. Następnie masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką i robimy rozetki na obwodzie upieczonego wcześniej ciasta. Rozetki powinny być nieco wyższe, bo potem wypełnimy środek konfiturą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190-200 stopni, grzanie góra-dół przez 12-14 minut, aż ciasto się zarumieni. Studzimy.
Konfitura pomarańczowa - ścieramy z pomarańczy skórkę, białą warstwę odcinamy i wyrzucamy. Pomarańcze filetujemy - musimy uzyskać z obierania tylko same owoce bez białych błonek. Owoce kroimy w kawałki, miksujemy i wkładamy do garnka. Dodajemy cukier i skórkę z pomarańczy. Gotujemy tak 30-40 minut na średnim ogniu, aż nadmiar soku wyparuje a konfitura zgęstnieje. Gorącą konfiturę rozsmarowujemy na kruchym cieście, nie przykrywając rozetek. Gdy konfitura przestygnie dekorujemy mazurek bakaliami, kandyzowanymi owocami i orzechami. 






Deser o smaku paschy (na 10 porcji)

- 1 kg twarogu sernikowego mielonego (takiego z wiaderka)
- 120 g cukru pudru
- 150 g miękkiego masła
- ekstrakt z wanilii ( pół łyżeczki )
- 70 g moreli suszonych
- 70 g żurawiny suszonej
- 70 g karmelizowanych migdałów (lub zwykłych bez skórki)
- 70 g orzechów nerkowca prażonych na suchej patelni
- 2-4 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- dekoracje

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i wanilią, następnie stopniowo dodajemy twaróg i miksujemy. Na koniec dodajemy jogurt lub śmietanę (jeżeli będzie taka potrzeba - masa ma mieć konsystencję serka homogenizowanego). Dodajemy posiekane orzechy i bakalie. W zasadzie możemy dodać co lubimy, lub co mamy akurat w domu. Schładzamy deser w lodówce, powinien się chłodzić około 2 godzin lub zostawiamy go na noc. Dekorujemy świątecznymi ozdobami. 






Komentarze

  1. Wyglądają wspaniale, a pewnie smak jest miliard razy lepszy. Co prawda wielkanocne słodkości nie są do końca moimi ulubionymi, aczkolwiek takie z chęcią bym zjadła. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko jakie to wszystko musi być dobre !!! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dorotko polecam, jestem pewna, że będzie wam smakował :-)

      Usuń
  4. Nie wiem sama na co bym się najpierw zdecydowała, czy na mazurka, czy na ten deser... Dlatego porywam obydwa przepisy i już! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny, urokliwy mazurek :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny ten deser, mazurek też nieźle wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Po prostu nie mogę się napatrzeć :) Wygląda tak wspaniale, że naprawdę aż serce ściska, gdyby go trzeba było w końcu pokroić. Szkoda jeść! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu jestem pewna, że nie mogłabyś się od niego oderwać :-)

      Usuń
  8. Ależ piękny, smakowity mazurek:)
    ściskam Marzenko

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda świetnie :)
    Paschy nie jadłam, ale wiem że jest pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, mazurek w takiej wersji smakuje mi najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sama nie wiem co chciałabym najpierw spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A masa marcepanowa to jaka? Wygląda bosko:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko używaliśmy masy marcepanowej z Lidla :-) spróbuj jest naprawdę pyszny :-)

      Usuń
  13. Mi najbardziej smakował mazurek, ale "Pascha" tez pycha.... no nie wspomnę o miłym Towarzystwie!!!! Pysznych Świąt życzę! Sławek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Sławku i dziękuje. No mazurek wspaniały. Pozdrawiam i również życzę wspaniałych Świąt :-)

      Usuń
  14. Pyszności, kusisz kobieto niesamowicie !

    OdpowiedzUsuń
  15. Zastanawiałam się nad tym mazurkiem czy zrobić go na Wielkanoc - po twoim poleceniu upiekę go na pewno! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martuś zrób koniecznie, zobaczysz jaki jest pyszny :-)

      Usuń
  16. Ale pysznie wygląda ten mazurek, szkoda że u mnie nie ma tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  17. To musi smakować fantastycznie , bo tak wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudeńko. Jaka szkoda że mam dwie lewe ręce do pieczenia :(

    OdpowiedzUsuń
  19. Musi smakować wybornie i jak wygląda

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.