Ziemniaki pieczone z olejem kokosowym
Moja rodzinka bardzo lubi pieczone ziemniaczki. Smakują wspaniale i w zasadzie można je podać same, wystarczy do tego nawet sama surówka. Oczywiście można je podać z mięskiem jak ktoś chce. Obiad do zrobienia bardzo szybko i bez specjalnych składników.
Ja tym razem upiekłam ziemniaki z dodatkiem oleju kokosowego i muszę wam powiedzieć, że wyszły pyszne, bardzo nam smakowały. Spróbujcie koniecznie, oczywiście jak nie macie oleju kokosowego można dać zwykły olej. Ale zachęcam was do zrobienia właśnie z olejem kokosowym.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 3-4 łyżeczki oleju kokosowego (od Symbio)
- płaska łyżeczka soli
- świeżo zmielony pieprz
- łyżka słodkiej papryki w proszku
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Blaszkę (taka dużą z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem kokosowym (olej należy najpierw lekko podgrzać, aby miał płynną konsystencję). Układamy na blaszce nasze pokrojone ziemniaki, posypujemy solą, pieprzem i papryką oraz polewamy olejem. Mieszamy wszystko najlepiej dłońmi.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, grzanie góra-dół przez 30 minut, następnie na 5-10 minut włączamy na funkcję termoobiegu, aby się ładnie przyrumieniły.
Podajemy same lub z dodatkami, ja podałam z surówką - mieszanka sałat, pomidorki, papryka, szczypiorek, ogórki kiszone, sól, pieprz i jogurt naturalny. Można także podać z mięsem.
Zachęcam was do poczytania o oleju kokosowym tutaj.
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńOj lubię pieczone ziemniaczki;)
OdpowiedzUsuńChyba nie ma osoby, która ich nie lubi :-)
UsuńUwielbiam takie pieczone ziemniaczki! :)
OdpowiedzUsuńLubię takie piękne, zrumienione :>
OdpowiedzUsuńPyszności. U mnie w domu też się za takimi ziemniaczkami wprost przepada :)
OdpowiedzUsuńU mnie też szybko znikają :-) i muszę je często robić :-)
UsuńPyszne ziemniaczki!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy!
OdpowiedzUsuńRobię pieczone ziemniaczki z olejem, który mieszam z różnymi ziołami. Nie używałam do pieczenia ziemniaków oleju kokosowego. Pewnie smakują inaczej. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKrysiu są pyszne, polecam spróbuj :-)
UsuńKartofli na kokosowym oleju jeszcze nie jadlam. Moja ciocia smazy rybe na oleju kokosowym :)) BArdzo ciekawy smak!
OdpowiedzUsuńp.s. Swietna zmiana ;))
Dziękuje kochana :-)
UsuńUwielbiam takie ziemniaczki, a dawno już nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne i bardzo smakowite ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tym olejem kokosowym! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńJeszcze nigdy z olejem kokosowym nie robiłyśmy ziemniaczków ale prezentują się obłędnie :D
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnie (na normalnym oleju), tylko jeszcze z dodatkiem czosnku...
OdpowiedzUsuńMniam! :)
To jest to! U mnie dziś też pieczone ziemniaczki, ale z warzywami :)
OdpowiedzUsuńTakie dania są najlepsze :-)
UsuńBardzo chetnie wyprobuje z olejem kokosowym. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pieczone ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuńPiekłam już ziemniaczki miliony razy ale jeszcze nigdy nie używałam oleju kokosowego przy tym procederze! Jak dla mnie ekstra pomysł i strzał w 10! Muszę zrobić przy najbliższym pieczeniu. Koniecznie! Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się Madziu, że pomysł się spodobał. Zrób koniecznie :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńŚwietne danie. Kłaniam się Marzenko!
OdpowiedzUsuńPycha!.
OdpowiedzUsuńpieczone kartofle jadłam, ale w oleju kokosowym jeszcze nie :)
OdpowiedzUsuńNo to czas wypróbować inny wariant, bardzo pyszny :-)
UsuńUwielbiam takie własnie jakie podałaś. Zarumienione:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam kochana:)
Ziemniaki pieczone robię bardzo często, ale z olejem kokosowym jeszcze nie piekłam. Ciekawa jestem efektu. Ale mi smaku narobiłaś. Muszę jutro lub pojutrze zrobić, bo nie wytrzymam :)
OdpowiedzUsuńAguś spróbuj a jestem pewna, że będziesz takie często robić :-)
UsuńTakie jak lubię :)
OdpowiedzUsuńpachnące,chrupiące..mniam !
OdpowiedzUsuńpieczone ziemniaczki mogłabym jeść ciągle :)
OdpowiedzUsuńLubimy takie z chrupiącą skórką :D
OdpowiedzUsuńPieczone ziemniaczki plus surówka z czerwonej kapusty oj pycha
OdpowiedzUsuńPyszności :) zjadłabym z chęcią teraz takie :):)
OdpowiedzUsuńMuszą fantastycznie smakować :)
OdpowiedzUsuńCzy przed pieczeniem nie obgotowujesz krotko ziemniaków?
OdpowiedzUsuńNie. Nie ma takiej potrzeby. Ziemniaki upieką się w piekarniku i będą pyszne i chrupiące 😍
UsuńNie. Nie ma takiej potrzeby. Ziemniaki upieką się w piekarniku i będą pyszne i chrupiące 😍
Usuń