Kopytka z bazylią i natką pietruszki
Kolejny pomysł na kopytka, tym razem dodałam do ciasta świeżą bazylię i natkę pietruszki. Taki obiadek przygotowałam na małe spotkanie z przyjaciółmi, kopytka podałam z mięsnym sosem, na zdjęciu same kopytka. Stwierdziłam, że nie będę przy gościach biegała z talerzem i aparatem. Kopytka wyszły fajne w smaku, takie aromatyczne. To takie małe urozmaicenie zwykłych kopytek.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 450 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 12 listków świeżej bazylii
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej typ 500
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki studzimy i tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jajko oraz mąkę pszenną. Mieszamy wszystko razem, najlepiej za pomocą własnych rąk. Z ciasta odrywamy kawałek, formujemy wałeczek i rolujemy go na dłuższy pasek na stolnicy podsypanej mąką, spłaszczamy lekko i robimy wzorek nożem, kroimy na małe kawałki, tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i łyżką oleju, wrzucamy porcjami kopytka i gotujemy je około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, wyławiamy je łyżką cedzakową i układamy na talerze.