Chleb ziołowy z płatkami owsianymi
W końcu udało mi się dołączyć do akcji i wspólnego wypiekania pieczywa u Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. Autorka bloga zaprasza raz w miesiącu do piekarni, tym razem kwietniowej. Już od jakiegoś czasu obserwuję takie pieczenie, ale jakoś nigdy nie udało mi się za to zabrać, teraz jestem. Piekliśmy wspaniały w smaku chlebek ziołowy z płatkami owsianymi. Wyszedł bardzo aromatyczny. Ja zrobiłam go z dodatkiem zakwasu żytniego, ale także można go przygotować z samych świeżych drożdży. Naprawdę warto go upiec.
Zapraszam :-)
zaczyn
- 4 łyżki mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki ciepłej wody
Wymieszać składniki i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Zioła (dodawane po 1 łyżeczce)
- majeranek, bazylia, oregano, tymianek, kolendra (dałam to co akurat miałam w kuchni - możecie dodać jeszcze szałwię, kminek, czarnuszkę, cząber)
dodatkowo - 1 łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki pieprzu
Wszystkie zioła + sól + pieprz zalać połową szklanki ciepłej wody i odstawić na 20 minut.
ciasto właściwe
- 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 1/2 szklanki płatków owsianych + garść do posypania blaszki
- 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- zaczyn drożdżowy
- woda z ziołami
- 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Do miski wsypać składniki na ciasto właściwe - mąkę, płatki owsiane, zakwas żytni. Dodajemy zaczyn, wodę z ziołami i wodę. Wymieszać i wyrobić ciasto, nie trzeba wyrabiać zbyt długo, ciasto ma być lekko luźne, ale nie lejące, w razie potrzeby trzeba dodać jeszcze odrobinę wody.
Blaszkę wysmarować olejem i wysypać płatkami owsianymi, przełożyć ciasto, posmarować je na wierzchu wodą - najlepiej dłońmi i posypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 1 godzinę, jeżeli będzie taka potrzeba przedłużcie pieczenie jeszcze o 10 minut, ja piekłam dłużej, w sumie 1 godzinę i 10 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z piekarnika i po 5 minutach wyciągamy go z blaszki i studzimy na kratce.
Możemy także upiec taki chlebek bez dodatku zakwasu dodając do zaczynu 30 g drożdży a do ciasta właściwego 3/4 szklanki wody.
Chleb ziołowy na blogach:
Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Fabryka kuliarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Konwalie w kuchni
Kulinarna Maniusia
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje kucharzenie
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
Smaki i Aromaty
Smakowity chleb
Stare gary
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Fabryka kuliarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Konwalie w kuchni
Kulinarna Maniusia
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje kucharzenie
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
Smaki i Aromaty
Smakowity chleb
Stare gary
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
Marzena,
OdpowiedzUsuńpiękny!
Dziękuję, że wzięłaś udział we wspólnym pieczeniu w naszej Piekarni.
Pozdrawiam Cię.
To ja dziękuje bardzo :-)
UsuńWygląda wspaniale. Idealny chlebek.
OdpowiedzUsuńPachnie, aż u mnie, domowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak, nie ma nic piękniejszego niż pieczenie własnego chlebka :-)
UsuńMusiało pięknie pachnieć, nie tylko świeżym pieczywem ale i ziołami :)
OdpowiedzUsuńKochana cudownie :-)
UsuńAleż on musi pięknie pachnieć.
OdpowiedzUsuńTakie domowe pieczywo najlepsze.
Niesamowicie wyrośnięty :-)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek. Aż u mnie pachnie:)
OdpowiedzUsuńściskam Cię
Podrzucam ci kromeczkę :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńWspaniały domowy chlebek.
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek :) Dobrze że mam taki sam bo bym zazdrościła :D
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) prawda że jest pyszny :-)
UsuńSuper chlebek, domowe wypieki są świetne :)
OdpowiedzUsuńIdealny :)
OdpowiedzUsuńAle pyszniutki. Domowy chlebuś najlepszy. Poza tym można właśnie miksować dowolnie składniki wedle uznania. Kto co lubi. Z ziołami ciekawa propozycja. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńTak w pieczeniu chleba to jest najlepsze :-)
UsuńCudny chlebek ;)
OdpowiedzUsuńwyszedł porządnie, czasem moja Natalia też bawi się w wypiekanie chleba, co swój wypiek to jednak swój
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-)
UsuńPiękny chlebek :-)
OdpowiedzUsuńFajnie, że w końcu dołączyłaś Marzenko:-) I pięknie Ci się upiekł chlebuś!:-)
OdpowiedzUsuńJa też się cieszę Marzenko :-)
UsuńUwielbiam domowe chleby, są nie do porównania z kupowanymi.
OdpowiedzUsuńTwój prezentuje się smakowicie i pyszniutko :)
Pozdrawiam.
Dziękuję ża upiekłaś - chlebek bardzo urodziwy! Wspólne pieczenie to wspaniała akcja, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :) A Twój chlebek piękny.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńZ ziołami nie miałam okazji jeszcze próbować, wygląda pięknie :-)
OdpowiedzUsuńDomowy chleb najlepszy!
OdpowiedzUsuńZnakomity:)
OdpowiedzUsuńWyszedł wspaniały a jaki pyszny :-)
UsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki domowy chlebek, a Twój Marzenko wygląda idealnie :-)
OdpowiedzUsuńWidać ze jest łatwy w przygotowaniu i wygląda pyszniutko; )
OdpowiedzUsuńMałgosiu tak, polecam spróbuj :-)
UsuńCudowny chleb upiekłaś!
OdpowiedzUsuńBardzo udany chleb. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Renata
Dziękuje Renatko, pozdrawiam :-)
UsuńNie ma nic lepszego niż domowy chlebek, super! :-)
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek Ci się upiekł Marzenko :-) Dziękuję że dołączyłaś i piekłaś z nami :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że w końcu jestem z wami :-)
UsuńKromkę z grubą warstwą masła poproszę :-)
OdpowiedzUsuńMarzy mi się taki! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam albo zachęcam do upieczenia :-)
UsuńDomowy chlebek jest najlepszy! :)
OdpowiedzUsuńtaki chlebek to tylko pozazdrościć. Ja jakiś czas temu odłożyłam pieczenie pieczywa choć nie wiem dlaczego ;-)
OdpowiedzUsuńO jak pięknie wyszedł :) Cudne te twoje chlebki i bułeczki zawsze wychodzą :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńPiękny chlebek :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek. Dobrze, że dołączyłaś do Piekarni, dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńNo w końcu, bo już przymierzałam się kilka razy :-)
UsuńAż mi zapachniało tym chlebkiem, musi być pyszny
OdpowiedzUsuńNie ma jak domowy chleb :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię Marzenko!
Bardzo ladny! Fajnie, że dołączylaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńCudowny chlebuś. Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńKromka takiego chleba, żółty ser i pomidor <3 Taka kanapka nam się właśnie zamarzyła :D
OdpowiedzUsuńDziewczyny wpadajcie, parzę już herbaty dzbanek :-)
UsuńSuper, że udało Ci się dołączyć. :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że to nie ostatni nasz wspólny bochen!
Domowe pieczywo pachnie i smakuje obłędnie <3
OdpowiedzUsuńTaki chlebek po prostu musi być pyszny ! :D
Piękny, apetyczny domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ziołowe pieczywo! Ostatnio piekłam bułeczki, a teraz mam ochotę na twój chlebek:)
OdpowiedzUsuńPiękne i dobrze wypieczone bochenki. Pozdrawiam i do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńCudowny bochenki!
OdpowiedzUsuńMiło, że pieczesz z nami :)
Dziękuję za kwietniowy wspólny czas!
Pięknie wyrośnięty chlebek! Wygląda lepiej niż z piekarni :)
OdpowiedzUsuńMarzenko-chleb upiekł Ci się wspaniale. Miło było spotkać Cię we wspólnej piekarni, pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńŁadniusi ten Twój chleb. Prawie tak ładniusi, jak mój ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne kwietniowe pieczenie chleba.
Pozdrawiam
M.
Piękny chlebek :), dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuń