Domowe musli


Pyszne i zdrowe śniadanie dla każdego. Pamiętam czasy, kiedy nie jadłam wcale śniadań, wstawałam rano, szybko do pracy a tam pierwszym posiłkiem była kawa. Jak teraz o tym pomyślę, to wiem że to najgorsze co można dla siebie zrobić. Śniadanie to podstawa, to energia na cały dzień. Teraz nie wyjdę rano z domu bez śniadanie, nie wstaje wcale dużo wcześniej, wystarczy 15 minut. Stawiam na szybkie i pożywne śniadanie, takie które będą zdrowe i na długo dadzą mi uczucie sytości. Super pomysłem jest domowe musli. Przygotowuje je wieczorem, od razu większą ilość i chowam w słoiczku. A rano wystarczy jak zmieszam porcję z mlekiem, jogurtem czy maślanką. A do musli możemy dodać to co lubimy, lub to co akurat mamy w domu.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 2 szklanki płatków (użyłam mix 5 zbóż)
- 4 suszone figi
- 4 łyżki suszonych jagód goji
- garść orzechów pekan
- garść migdałów
- 3 łyżki nasion chia
- garść suszonej żurawiny

Wykonanie:

Na suchą patelnię wsypujemy płatki i chwilkę je prażymy cały czas mieszając. Przesypujemy do miski. Dodajemy nasiona chia, żurawinę, jagody goji. Figi kroimy na kawałki, orzechy także. Dodajemy do płatków i mieszamy. Przechowujemy w szklanych słoiku z zamknięciem. Podajemy z mlekiem, jogurtem, maślanką. Możemy zalać musli wcześniej i zostawić na kilka minut, będzie bardziej miękkie. 







Komentarze

  1. Takie musli powinno znaleźć się na sklepowych półkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko,jak wcześnie dodany wpis i na dodatek jaki pyszny :)
    Ja nie wychodzę z domu bez śniadania, gdy byłam dzieckiem Tata nigdy nie wypusil mnie bez śniadania i tak mi to weszło w krew, że kiepsko się czuje jak zdarzy mi się nie zjeść śniadania.
    Miłego i słonecznego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak własna mieszanka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja sie wlasnei przygotowuje do stworzenia wlasnego :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajnie skomponowane musli :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności :) dla mnie śniadanie jest bardzo ważne, nie wychodzę z domu bez niego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudeńko.. takiego musli w sklepach nie ma!

    OdpowiedzUsuń
  8. takie domowe musli czy granola i inne tego typu,zrobione w domu zawsze smakują najlepiej

    OdpowiedzUsuń
  9. No niestety, mądrość żywieniowa nie przychodzi mi nawet z wiekiem- nadal kawa, mocna, czarna, parzona!!!!skandal!

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam, uwielbiam takie domowe musli :)

    OdpowiedzUsuń
  11. W sklepowym zwykle nie ma aż tylu dodatków, więc domowe wydaje się być idealne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pamiętam raz jadłam takie musli u znajomej oj było pyszne

    OdpowiedzUsuń
  13. Musli uwielbiam i nie wiem dlaczego do tej pory nie zrobiłam go sama - muszę skorzystać z przepisu. :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie domowe musli :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam raz w życiu sama musli :)

    OdpowiedzUsuń
  16. I z naszymi ulubionymi figami <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Dobry pomysł z takim domowym musli ^^, chyba sam będę musiał spróbować, bo chętnie jem musli na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Domowe najlepsze. Bez zbędnych dodatków. Bardzo podoba mi się Twoja mieszanka. Ja ostatnio eksperymentuje z granolą ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kocham musli, a jak widzę ile skarbów kryje Twoje, to aż ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pysznie, kolorowo i bardzo zdrowo :) Ja na razie jeszcze nie nauczyłam się jeść takich śniadań, ale pracuję nad tym. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Oczywiście, że domowe najlepsze. W dodatku można je dowolnie komponować, tak jak się lubi. Ostatnio jakoś zapomniałam o istnieniu musli. Trzeba to zmienić. Pozdrawiam serdecznie :) Miłego wieczorku.

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam domowe musli, wyjadłabym je chyba w 2 dni!

    OdpowiedzUsuń
  23. Domowe musli zawsze lepsze od kupionego.
    Lubię dodać takie do jogurtu, coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  24. takie domowe też często robię, choć bardziej wolę granolę :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Lubię takie w wersji homemade :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Faktycznie, po co kupować, skoro pyszne musli można zrobić samemu :) Bardzo podpasował mi Twój dodatek fig.

    OdpowiedzUsuń
  27. A mnie się właśnie skończyła granola, uwielbiam ją ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.