Masło z koperkiem i pietruszką
Dzień dobry kochani. Obudziło mnie dzisiaj piękne słoneczko, sobota, dzień wolny od pracy. No i czas na spokojne i rodzinne śniadanie, bez pośpiechu. Zrobiłam masło z koperkiem i pietruszką, często robię takie różne masła smakowe na kanapki, do tego wystarczą ulubione dodatki, ser czy wędlina, u mnie są to warzywa. Do tego pyszna kawka z pianką i rodzinne śniadanie gotowe. Możne je zjeść wspólnie przy stole, z uśmiechem rozmawiając o wszystkim i o niczym. Miłego dnia życzę i pogodnego, teraz zaczyna się już chmurzyć i zapowiadają opady deszczu, ja zostawiam was z pysznym śniadankiem a sama lecę pojeździć na rowerze.
Zapraszam :-)
Składniki:
- kostka masła (200 g)
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- 2 łyżeczki koncentratu koperku
- 2 łyżeczki koncentratu pietruszki
Wykonanie:
Kostkę masła kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do misy blendera, dodajemy ząbek czosnku, koncentrat koperku i pietruszki oraz szczyptę soli. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Maseczko przekładamy do pojemnika, słoiczka i wykorzystujemy na kanapki.Przechowujemy w lodówce. Ja przygotowałam kanapki z rukolą, ogórkiem zielonym i papryką. Ale można dodać jeszcze ser żółty, pleśniowy, wędlinę, pomidora, co tylko chcemy i lubimy. Takie masło możemy także wykorzystać do ziemniaków gotowanych czy pieczonych.
Za koperkiem jakoś nie przepada, ale masło wygląda obłędnie, ten kolor! Miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam koktajle z dodatkiem pietruszki! Zawsze dodaję ją do soku z jabłek. :-)
OdpowiedzUsuńPyszne masełko Marzenko. Miłego dnia
OdpowiedzUsuńMniam ale aromatyczne masełko ;)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię takie smakowe masełko, dużo czosnku i ziół:)
OdpowiedzUsuńpychaaaaa
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie kombinacje z masełkiem...
miłej soboty :) :*********
Jakie kolorowe, zdrowe masełko.
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten smak i aromat :)
OdpowiedzUsuńMmm... Brzmi apetycznie!
OdpowiedzUsuńSmakowite :)
OdpowiedzUsuńTakie masło z domowym chlebem do tego musi być genialne :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwie wiosenne!
OdpowiedzUsuńZrobie je po powrocie.
Pozdrawiam Cie z Toskanii.
Pyszne, bardzo lubię takie wiosenne masełka :)
OdpowiedzUsuńMusiało być bardzo aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńPyszne masełko. Kiedyś nie przepadałam za pietruszką, ale teraz lubię. A i dodatek koperku to super pomysł. Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńtakie smakowe masełka są świetne :)
OdpowiedzUsuńMasła ziołowe bardzo lubię. Zastępują wszystkie dodatki. Takie masełko jest również idealne do pieczonych ziemniaczków :)
OdpowiedzUsuń