Pierogi z twarogiem i bakaliami
Cały tydzień chodziły za mną pierogi. Najbardziej miałam ochotę na pierogi z twarożkiem, tak na słodko. No to musiałam je sobie zrobić. Te pierożki robi się bardzo szybko i ciasto jest rewelacyjne, świetnie się wałkuje i jest bardzo miękkie w smaku. Już robiłam z tego ciasta pierogi ruskie, więc śmiało wam polecam. Farsz możecie dać dowolny, zawsze wyjdą pyszne. I tak powstał wspaniały obiadek.
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
farsz
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 4 daktyle suszone
- jogurt naturalny
- cukier
- cynamon
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy i tłuczemy je tłuczkiem jeszcze gorące, studzimy. Następnie do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajka, wyrabiamy ciasto najlepiej ręką, aż składniki się połączą. Rodzynki, żurawinę i pokrojone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki i wykładamy ciasto, jeszcze zagniatamy, jakby ciasto było za bardzo klejące dodajmy jeszcze troszeczkę mąki. Ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką koła. Podsypujemy stolnicę mąką. Tak postępujemy, aż ciasto nam się skończy.
Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtka i cukier. Dodajemy odsączone bakalie i mieszamy. Na każdego pieroga nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy w gorącej wodzie z łyżką oleju, po wypłynięciu około 4-5 minut, na średnim ogniu. Pierogi wyciągamy z garnka i układamy na talerze, podajemy z sosem z jogurtu - jogurt mieszamy z cukrem i cynamonem.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam i teraz mam smaka :) Pierogi na słodko to smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńLubię czasami zjeść pierogi na słodko. Następnym razem zrobię z takiego ciasta z dodatkiem ziemniaków:)
OdpowiedzUsuńLubię pierożki na słodko:)
OdpowiedzUsuńZa mną chodzą już od dłuższego czasu :) Ale kusisz Marzenko :)
OdpowiedzUsuńSmacznie!
OdpowiedzUsuńPierogi z serem zawsze jadałam w dzieciństwie w letni słoneczny dzień. U babci w ogrodzie...
Jak to w ogóle jest możliwe, że taka pierożko-maniaczka jak ja nie jadła jeszcze pierogów z serem i bakaliami? No nie może być. Z serem i wanilią/miętą/jagodami i tak dalej i tak dalej już jadałam. A z bakaliami nie... Oj już wiem, jakie będą moje najbliższe pierogi ;) Pozdrowionka i miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńlubimy wszelkie pierogi niestety bakalie juz mnie, ale i tak narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńlubię pierogi na słodko,ale nigdy nie próbowała ich z rodzynkami..fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPierogi w wersji na słodko jak najbardziej
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pierogi. Choć robię je trochę inaczej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Na słodko, czyli dla mnie :D
OdpowiedzUsuńTakich pierogów jeszcze nie tworzyłam :) a przepadam za ich lepieniem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńAleż mi narobiłaś ochoty!
:)
Świetne :) Dawno nie jadłam pierogów, ale te z twarożkiem to jedne z moich ulubionych, a Twoje mają dodatkowo pyszne bakalie w sobie ;)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotykam się z ciastem pierogowym z ziemniaków... Koniecznie muszę wypróbować, więc podkradam ten patent :D
OdpowiedzUsuńChoć wolę słone pierogi, to Twoich chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńNie lubię bakalii, ale same pierogi cudowne!
OdpowiedzUsuńPierogi na słodko to jest to! Jakiekolwiek nadzienie by nie było zawsze te na słodko jemy jako pierwsze :D
OdpowiedzUsuńPierogi na słodko to nie moja bajka ale Twoje wyglądają smacznie ;)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysl z dodaniem bakalii do twarożku :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie pierożki :) pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierożki ze serem na słodko :) pyszne są :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić i spróbować :)
OdpowiedzUsuńCudowny przepis :) na pierogi zawsze warto się skusić :)
OdpowiedzUsuń..ależ bym w młóciła takie pierożki ;)
OdpowiedzUsuńTo dawaj ze trzy i masz mnie z głowy :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pierogi. Marzenko, jesteś dosłownie kulinarną czarodziejką:)
OdpowiedzUsuńcałuski
ale nabrałam ochoty na pierogi :) nie jadłam x czasu
OdpowiedzUsuńBakalii do farszu jeszcze nie dawałam, a pomysł super :)
OdpowiedzUsuńAleż mi smaka narobiłaś takimi pierożkami z twarożkiem, muszę też je zrobić bo dawno ich nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne pierożki, ale nabrałam na nie ochoty :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie zaintrygowało to ciasto, z ziemniakami? Jak na kopytka? Koniecznie muszę spróbować! A z serem na słodko uwielbiamy z córcią, zazwyczaj bakalie ograniczają się tylko do rodzynków/rodzynek :)
OdpowiedzUsuńPodbieram przepis. Nagle mnie naszło na takie cudowne pierożki :)
OdpowiedzUsuńFajnie nadziane :)
OdpowiedzUsuńMmm... dawno nie jadłam pierogów na słodko:)
OdpowiedzUsuńIdealne na słodki obiad :D
OdpowiedzUsuńCiasto z ziemniaków do pierogów? Super ten przepis, muszę koniecznie wypróbować:)
OdpowiedzUsuń