Chleb na drożdżach z pestkami dyni


Urlop, jak ja lubię mieć urlop. Kilka dni wystarczy, abym naładowała baterie i zupełnie inaczej się czuła. Odpoczęła, zrelaksowała się i oczyściła myśli. No i mam na wszystko czas, na pyszne śniadanie razem z rodzinką, na spacery, na moje ulubione jeżdżenie na rowerze, na gotowanie, na pieczenie, na wspólne spędzanie czasu i rozmowy. No i upiekłam wspaniały chlebuś, wyszedł mi po prostu pyszny. Chleb na drożdżach z pestkami dyni. Skusicie się na kromeczkę ?

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1000 g mąki pszennej typ 750
- 200 g mąki żytniej chlebowej
- 800 ml lekko ciepłej wody
- 4 łyżeczki suszonych drożdży (lub 40 g świeżych)
- 4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 100 g słonecznika
- 100 g siemienia lnianego

Wykonanie:


Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy sól, cukier, drożdże (jeżeli dodajecie świeże to rozpuście je w

wodzie). Wsypujemy słonecznik, siemię lniane i pestki dyni, dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto.
Nie musimy je długo wyrabiać, wystarczy chwila, aby się składniki ze sobą dobrze połączyły.
Następnie przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie
ponownie je wyrabiamy i zostawiamy jeszcze na godzinę. Potrzebujemy dwie blaszki keksówki - ja mam
40 cm i 35, smarujemy je olejem i wykładamy ciasto, po prostu jak wysmarujemy blaszki olejem to nasmarujmy
dłonie olejem i podzielmy ciasto na dwie części i zróbmy rulon i przełóżmy je do blaszek. Piekarnik nagrzewamy
do 200 stopni, grzanie góra dół i pieczemy chlebki przez godzinę i 10 minut. Następnie wyciągamy z blaszek
i studzimy je na kratce. 








Komentarze

  1. Mamy ostatnio mamy fazę na pestki dyni więc ten chlebuś jest w naszym klimacie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko ja się skuszę :) uwielbiam domowy chlebus :) z pestkami szczególnie lubię. Zresztą u mnie na blogu też dzisiaj jest:) A urlopu Ci nie zazdraszczam bo od jutra mam 4 dni:) Miłego odpoczynku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekstra może pokombinuję i taki upiekę

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiało powstać coś cudownego :) A najlepszy pewnie był jeszcze ciepły ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma nic lepszego niż taki chlebek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. musi mieć niepowtarzalny smak, taki własnoręcznie wykonany bochen :)

    OdpowiedzUsuń
  7. domowe chlebki najlepsze- Zawsze!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowy chlebuś drożdżowy według mnie zostawia w tyle inne pieczywo. Jest najwspanialszy, aromatyczny. Aż chce się jeść z przyjemnością kolejne kromeczki. Pozdrawiam serdecznie :) Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowego chleba nic nie przebije :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Po prostu cudowny ^^ uwielbiam domowe pieczywo i pestki z dyni, ale przyznam się szczerze, że dotychczas próby upieczenia chleba zakończyły się u mnie fiaskiem... za Twój pierwsza klasa :D

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam pieczywo z pestkami dyni:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie ma to jak domowe pieczywo. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pewnie, że bym sie skusiła, nie ma nic lepszego niż kromka świeżego chlebka z masłem i szczypiorkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Z pestkami dyni, mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglada obłednie, zjadłabym kromeczkę

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda bardzo smakowicie :)Domowy chlebuś najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Chlebek bajeczny i prosty w wykonaniu. Bardzo lubię pestki dyni w pieczywie. Koniecznie muszę upiec Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Niestety chleb zrobiony na drożdżach jest nie zdrowy dla naszego organizmu. Polecam wejść na jakąkolwiek stronę dotyczącą drożdży i ich bytowania w naszym ciele...trochę dłużej trwa, ale zakwas jest najzdrowszy..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na moim blogu można znaleźć chleby zarówno na zakwasie jak i na drożdżach. Ja lubię chleb jeden i drugi. A wiem, że nie każdy może jeść chleb na zakwasie i je na drożdżach, tak więc dla każdego coś dobrego. Ja akurat drożdżowe uwielbiam i dobrze się po nich czuje, ale dziękuje za zwrócenie uwagi na zdrowie :-) pozdrawiam anonimie - szkoda, że nie ma chociaż imienia :-)

      Usuń
    2. Ja robię podobny chlebek ,wyglada również smakowicie, dziękuje za przepis ,dla mojej rodziny piekę chleb na drożdżach bo na zakwasie im nie służy,poza tym nawet na drożdżach zrobiony własnoręcznie jest zdrowszy od kupnego .pozdrawiam :) marzena

      Usuń
    3. Moja koleżanka też mi powtarza, że powinnam wyeliminować zupełnie drożdże, ale jakoś z trudem mi to przychodzi :) A chlebek bardzo apetycznie wygląda :)

      Usuń
  20. Domowy chlebek najpyszniejszy! Wygląda smakowicie kochana:)
    ściskam majowo:)

    OdpowiedzUsuń
  21. wyrósł wspaniale :) domowy pachnie znakomicie w trakcie pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Marzenko, wyszedł świetnie ! Wyrośnięty, ładny i apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Drożdże są stare jak świat i jakoś nie przyczyniły się do wyginięcia gatunku ludzkiego.
    ostatnio czytałam jakąś mądralę, że...śniadanie nie są nam potrzebne. Zapytałam tego kogoś jak długo samochód ujedzie na pustym baku? Czy w ogóle da radę ruszyć z miejsca?
    Ujmę to krótko...ręce opadają.
    A chlebka dwie kromeczki na śniadanie zamawiam :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu zawsze ktoś zawsze coś. Ja uważam, że jedzmy wszystko z umiarem, unikajmy tego co nam nie służy a będziemy zdrowi :-)

      Usuń
  24. Cudowny, pożywny i bardzo smakowity chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak fajnie puszysty wyszedł :) Ja ostatnio robiłam chlebek ze słonecznikiem i lnem, ale wyszedł dość zbity, smaczny, ale jednak ..ciężki :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Marzenko, chleb pięknie Ci się upiekł! Dodatek dyni - super! ;) Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  27. Piękny chleb :) musi wspaniale smakować i pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu wyszedł wspaniały w smaku i bardzo długo utrzymywał świeżość :-)

      Usuń
  28. Uwielbiam domowe pieczywo i dlatego sama piekę ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Piękny!
    Masz dobrą rekę do chleba Marzenko.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  30. Piękny chlebuś, aż czuć jak pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Nie ma to jak domowy chlebek! W dodatku z pestkami. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Ja się skuszę na pewno i to na niejedną kromkę :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Piekłam już podobną wersję ze słonecznikiem, z żurawinką a ten Twój chlebuś tak kusi, że z dynią też zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Jakoś zawsze Z Twoich przepisów się udaje. Chlebek przepyszny i pięknie wyrośnięty ale rzeczywiście po drożdżowym mój mąż cierpi a po zakwasowym nie. Dla mnie nie ma to na szczęście znaczenia mniam ...)) pozdrawiam Marlena i na więcej czekam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marleno bardzo dziękuje i cieszę się, że korzystasz z przepisów. Ja zamieszczam te przepisy, które wypróbuje i które się udają. Robię wszystko sama i dopiero wtedy dzielę się tym z innymi :-) pozdrawiam cię serdecznie :-)

      Usuń
  35. Ile w dzieciństwie drożdżówek w szkole zjedliśmy, tego nikt nie wie:) A chlebek wygląda smakowicie i sama zjadłabym kromeczkę z wielką chęcią. Ściskam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Miałabym pytanko .Czy ten chlebek po włożeniu do formy nie powinien nam wyrosnąć ? Czy od razu bez wyrastania wkładamy do nagrzanego piekarnika ? Monika .

    OdpowiedzUsuń
  37. Chlebek rosnie, zobaczymy co wyjdzie , bo drozdze mialy jakies 3 tyg. Pieklam chleb moze ze 2 razy i ciagle szukam nowych przepisow . Dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać jak wyszedł :-) proszę bardzo i zapraszam częściej :-)

      Usuń
  38. Mogę zamienić którąś z mąk na orkiszową? Wygląda pysznie 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście. Zamiast pszennej można dać orkiszową ale jasną. Pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.