Pieczona łopatka


Zachciało mi się dania mięsnego. Ostatnio ciągle robiłam warzywa i inne smakołyki, a tu takie coś, mój organizm domaga się białka w innej postaci. Dostałam ładny kawałek łopatki, więc postanowiłam ją upiec i wykorzystać na wiele sposobów. Jakich - już wkrótce się dowiecie. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- ładny kawałek łopatki bez kości (moja miała 1,2 kg)
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka balsamico
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka pasty curry
- pół łyżeczki pasty chili

Wykonanie:

Łopatkę przełożyć do miski. Czosnek wycisnąć i przełożyć do miseczki, dodać olej, balsamico, miód, sól, pieprz, pastę curry, pastę chili - jak nie macie takich past do dodajcie przyprawy (w sumie niecałą łyżkę wszystkiego razem - curry, imbir, kurkuma, kardamon) oraz chili w proszku - to już według uznania. Wszystko razem wymieszać i natrzeć mięso. Schować łopatkę z marynatą na noc do lodówki. Następnie upiec ją w naczyniu z pokrywą - najpierw przez 1 godzinę pod przykryciem w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół, następnie wyłączyć piekarnik i zostawić mięso na kolejną godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze mięso przez 40 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół. Wyciągnąć naczynie i przełożyć mięsko do pojemnika. Zostawić, aby przestygło. Jak będzie jeszcze ciepłe to widelcem odrywać kawałki mięsa. Można je wykorzystać na obiad i podać z sosem, można je położyć na kanapki, wykorzystać do zapiekanek czy farszu. Można także nie odrywać mięsa tylko kroić je nożem. 





Komentarze

  1. Pyszna karkóweczka do pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny kawałeczek mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie strzępki fajnie się nadają do sałatki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha!
    taka łopatka jest świetna i sprawdza sie w wielu przepisach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Również uwielbiam takie mięska zrobione samodzielnie w domu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Też tak mam! Raz na jakiś czas mięcho musi być i już. Swoją drogą do łopatki miodu i sosu balsamico nie dodaję. Ciekawa opcja.

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię podobnie i...przepadam za wieprzowiną!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. jak ja lubię takie mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam , uwielbiam takie mięsko nawet na kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mięska pieczone w domu bardzo lubię. Mają smak, którego w sklepie nie znajdziemy. Pyszna łopatka Marzenko. Ja takie mięska jem z chlebkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Delicje :) O tej porze nie powinnam oglądać takich pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mięsa nie jadam, ale przepis świetny, a danie apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Łopatka jest bardzo wdzięcznym mięsem do przygotowywania różnych dań. Przygotowujemy ją na różne sposoby: pieczona na mięsko do kanapek, w warzywach i w cebuli do obiadu, mieloną na pieczenie. Polecamy.
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  14. takie mięsko,aż chce się zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetyczne danie. Idealne na obiad w większym rodzinnym gronie. Dobre mięsko zawsze smakuje :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Taie swoje mięsko zawsze najlepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Gdybym zrobiła takie cudo, to narzeczony by mnie całował po stopach :D

    OdpowiedzUsuń
  18. U Ciebie jak zawsze pyszności! Narobiłaś mi wielkiej ochoty na takie mięsko:) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajna - i przynajmniej wiadomo co "jest w środku" :) Lubię sama piec mięsa - smakują zarówno na zimno jak i na ciepło

    OdpowiedzUsuń
  20. Doskonały przepis. U nas łopatka praktycznie w ogóle się nie pojawia, ponieważ zarówno ja jak i mąż nie do końca za nią przepadamy, ale Twoja wygląda tak kusząco, że sama chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. U mnie ile bym nie upiekła zawsze jest mało. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Takie mięsko to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Już sobie wyobrażam wrapa z sałatą, korniszonem, pomidorem i sosem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Czasami trzeba zjeść porządny kawał mięcha! Łopatka boska! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. uwielbiam :) muszę ją znowu zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszności ;) Pozdrawiam Marzenko.

    OdpowiedzUsuń
  27. Maniusia naturalnie na kanapki, sałatek nie tylko! Przepis godny polecenia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.