Pieczona łopatka
Zachciało mi się dania mięsnego. Ostatnio ciągle robiłam warzywa i inne smakołyki, a tu takie coś, mój organizm domaga się białka w innej postaci. Dostałam ładny kawałek łopatki, więc postanowiłam ją upiec i wykorzystać na wiele sposobów. Jakich - już wkrótce się dowiecie.
Zapraszam :-)
Składniki:
- ładny kawałek łopatki bez kości (moja miała 1,2 kg)
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka balsamico
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka pasty curry
- pół łyżeczki pasty chili
Wykonanie:
Łopatkę przełożyć do miski. Czosnek wycisnąć i przełożyć do miseczki, dodać olej, balsamico, miód, sól, pieprz, pastę curry, pastę chili - jak nie macie takich past do dodajcie przyprawy (w sumie niecałą łyżkę wszystkiego razem - curry, imbir, kurkuma, kardamon) oraz chili w proszku - to już według uznania. Wszystko razem wymieszać i natrzeć mięso. Schować łopatkę z marynatą na noc do lodówki. Następnie upiec ją w naczyniu z pokrywą - najpierw przez 1 godzinę pod przykryciem w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół, następnie wyłączyć piekarnik i zostawić mięso na kolejną godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze mięso przez 40 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół. Wyciągnąć naczynie i przełożyć mięsko do pojemnika. Zostawić, aby przestygło. Jak będzie jeszcze ciepłe to widelcem odrywać kawałki mięsa. Można je wykorzystać na obiad i podać z sosem, można je położyć na kanapki, wykorzystać do zapiekanek czy farszu. Można także nie odrywać mięsa tylko kroić je nożem.
wyglada pysznie1
OdpowiedzUsuńPyszna karkóweczka do pieczywa :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko :)
OdpowiedzUsuńpyszny kawałeczek mięsa :)
OdpowiedzUsuńTakie strzępki fajnie się nadają do sałatki :D
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńtaka łopatka jest świetna i sprawdza sie w wielu przepisach :)
Super smaczne mięsko :-)
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam takie mięska zrobione samodzielnie w domu.
OdpowiedzUsuńTeż tak mam! Raz na jakiś czas mięcho musi być i już. Swoją drogą do łopatki miodu i sosu balsamico nie dodaję. Ciekawa opcja.
OdpowiedzUsuńRobię podobnie i...przepadam za wieprzowiną!!!!
OdpowiedzUsuńjak ja lubię takie mięsko:)
OdpowiedzUsuńMniam , uwielbiam takie mięsko nawet na kanapki :)
OdpowiedzUsuńMięska pieczone w domu bardzo lubię. Mają smak, którego w sklepie nie znajdziemy. Pyszna łopatka Marzenko. Ja takie mięska jem z chlebkiem :)
OdpowiedzUsuńDelicje :) O tej porze nie powinnam oglądać takich pyszności ;)
OdpowiedzUsuńPięknie upieczona:)
OdpowiedzUsuńMięsa nie jadam, ale przepis świetny, a danie apetyczne!
OdpowiedzUsuńŁopatka jest bardzo wdzięcznym mięsem do przygotowywania różnych dań. Przygotowujemy ją na różne sposoby: pieczona na mięsko do kanapek, w warzywach i w cebuli do obiadu, mieloną na pieczenie. Polecamy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
takie mięsko,aż chce się zjeść:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie. Idealne na obiad w większym rodzinnym gronie. Dobre mięsko zawsze smakuje :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie :)
OdpowiedzUsuńTaie swoje mięsko zawsze najlepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńWidać, że wyszła krucha :)
OdpowiedzUsuńGdybym zrobiła takie cudo, to narzeczony by mnie całował po stopach :D
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zawsze pyszności! Narobiłaś mi wielkiej ochoty na takie mięsko:) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńApetyczne mięsko :)
OdpowiedzUsuńFajna - i przynajmniej wiadomo co "jest w środku" :) Lubię sama piec mięsa - smakują zarówno na zimno jak i na ciepło
OdpowiedzUsuńRewelacja :)
OdpowiedzUsuńDoskonały przepis. U nas łopatka praktycznie w ogóle się nie pojawia, ponieważ zarówno ja jak i mąż nie do końca za nią przepadamy, ale Twoja wygląda tak kusząco, że sama chętnie bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńU mnie ile bym nie upiekła zawsze jest mało. :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTakie mięsko to ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam wrapa z sałatą, korniszonem, pomidorem i sosem czosnkowym :)
OdpowiedzUsuńCzasami trzeba zjeść porządny kawał mięcha! Łopatka boska! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :) muszę ją znowu zrobić ;)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńZjdałabym...
Pyszności ;) Pozdrawiam Marzenko.
OdpowiedzUsuńManiusia naturalnie na kanapki, sałatek nie tylko! Przepis godny polecenia.
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko :)
OdpowiedzUsuń