Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą i hiszpańskimi oliwkami



Kilka dni temu miałam przyjemność uczestniczyć w wspaniałych warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Hiszpańskie Oliwki, a prowadził je Sebastian Olma. Warsztaty odbyły się w Warszawie w studiu Cook Up. Z wielką chęcią wzięłam w nich udział, bardzo lubię oliwki i pojechałam z nadzieją na nowe pyszne pomysły na ich wykorzystanie. 









Podczas warsztatów podzieliłyśmy się na cztery grupy i każda robiła jedno wybrane dania. Wszystkie zapowiadały się pysznie. Gotowałyśmy w miłych i kameralnym gronie, co bardzo mi się podobało, każdy z nas mógł bardzo aktywnie uczestniczyć w przygotowaniu i mieszaniu, próbowaniu, siekaniu, krojeniu, przyprawianiu i dekorowaniu potraw. Ja razem z Moniką
z bloga Sio Smutki, robiłam pyszną zupę z oliwek oraz grzanki z pastą. To danie bardzo mi smakowało i z pewnością zobaczycie je na moim blogu. Zupa wyszła bardzo aromatyczna
i cudownie zielona. 







Wspólne gotowanie odbywało się w radosnej atmosferze, Sebastian bardzo nam pomagał, służył radą i dzielnie odpowiadał na nasze pytania. Poznałam wiele nowych osób, co mnie bardzo cieszy, fajnie tak jak blogerki mogą się spotkać i pogotować razem. Takie spotkania bardzo lubię, mogę się czegoś nowego nauczyć, dowiedzieć, poznać i fajnie spędzić czas, zresztą na takie spotkania mogłabym jeździć codziennie. 








A to robiony przez nas chłodnik z oliwek i bagietka z pastą. Powiem wam, że wszystkie dania smakowały wspaniale, Sebastian zaproponował naprawdę super przepisy z oliwkami. Nigdy sama bym na to nie wpadła, aby zrobić zupę z oliwek. A naprawdę warto ją spróbować. 





Tutaj kolejne danie, ryba - dorsz z marynatą ziołową, ryba była owijana w folię i gotowana
w garnku. Podana z kaszą bulgur i dressingiem na bazie czarnych oliwek. Powiem wam, że ryba wyszła pyszna, naprawdę świetnie smakowała w takim połączeniu.







Jedna z grup robiła pierś z kurczaka z risotto z zielonymi warzywami i oliwkami, pyszne
i bardzo aromatyczne danie. Naprawdę każde bardzo mi smakowało, nie dałam rady zjeść wszystkiego i zabrałam część do domu dla chłopaków. No i ciasto czekoladowe z czarnymi oliwkami i malinami. Wspaniałe ciacho, mocno czekoladowe, mój Junior to nawet nie wyczuł, że tam są oliwki a ciasto bardzo mu smakowało, więc zrobię je i podzielę się przepisem. Bardzo chciałabym wszystkim podziękować za tak wspaniałe warsztaty, za świetną atmosferę, za radość i pyszne dania, dziewczynom za zdjęcia - ciężko by mi było wszystko fotografować
i gotować a zdecydowanie bardziej wolę się skupiać na gotowaniu. Było naprawdę super i mam nadzieję, że jeszcze kiedyś będziemy mogli się spotkać. 







Komentarze

  1. Wspaniałe warsztaty. Aż zazdroszczę. I jeszcze poznałaś Sebastiana... Wspaniale i gratuluje

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne warsztaty. Czekam na przepisy bo bardzo lubię oliwki- ta zupka mnie kręci:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne warsztaty i znakomite dania, chętnie poznam przepisy. Pozdrawiam wieczornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przeżycie;)) Ciekawa jestem przepisów;)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zazdroszczę ;) szczęściara, wspaniała relacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała przygoda :) Gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, warsztatów zazdroszczę i czekam na oliwkowe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowicie zazdroszczę, bo uwielbiam Sebastiana i to co czaruję na talerzu. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko bardzo interesujące pomysły! Super warsztaty. Nie dziwię się, że jesteś taka zadowolona po tych warsztatach. Ja ostatnio też byłam( po raz pierwszy bo Ty to już weteranka warsztatów jesteś :) i też wróciłam bardzo zadowolona, mam nadzieję że jeszcze kiedyś będę miała okazję uczestniczyć w takim wydarzeniu...

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale fajne warsztaty ;) I tyle pyszności mimo, że oliwek nie lubimy :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam oliwki, wszystko na pewno było pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie znam gościa. Oliwki lubię. Może to być ciekawe doświadczenie z takimi warsztatami.

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne warsztaty ! Widze, że przygotowaliście wiele pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajne warsztaty Marzenko. Aż zazdroszczę super spędzonego czasu. Bo takie warsztaty to nie tylko gotowanie, ale też fajni ludzie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pogratulować :)) A oliwkami jak śledziami możesz mnie wygonić :)) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Maniusia szalejesz w kuchni, jak zwykle ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. świetna ekipa zazdraszczam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kochana, super przygoda i wygladasz pięknie!!!
    całusy

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak zwykle wspaniałe warsztaty. Świetnie, że dodatkowo można pooglądać tyle zdjęć. Taka foto-relacja prawie przenosi nas na miejsce wydarzenia. Super. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń

  20. Ciekawa jestem smaku zupy z oliwek, ryba też świetnie się prezentuje, ale kurczak bije na głowę - poproszę o ten przepis, bo uwielbiamy drób - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zupa z oliwek brzmi bardzo ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetny temat na warsztaty! Czekam na Twoje przepisy i inspiracje z nich przywiezione :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.