Zielono mi - wiosenne risotto
Kolejna moja propozycja na szybkie i pyszne danie obiadowe. Do zrobienia naprawdę w kilka chwil. I nie wymaga większego nakładu pracy, troszkę krojenia i mieszania i nic poza tym. Za to efekt powalający, smakowite i wiosenne danie dla każdego. Fajną zaletą tego dania jest to, że warzywa jakich używamy pozostają lekko chrupiące - nie są rozgotowane. I takie najbardziej mi smakują. Oczywiście możemy podać do takiego risotta kawałek mięsa, jakiś kotlecik jak ktoś chce, ale naprawdę nie potrzeba. Samo danie wystarczy, jest dość syte.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 300 g ryżu - najlepiej arborio do risotto
- dwie garście groszku cukrowego
- 5 szparagów zielonych
- pół czerwonej papryki
- 1 mała cukinia
- 2 garście szpinaku (miałam baby)
- 4 garście jarmużu (pokrojony na kawałki)
- kilka listków świeżej bazylii i oregano
- łyżka oleju
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- bulion warzywny (najlepiej tak około 1 litra)
- szczypta suszonych płatków chili
Wykonanie:
Do garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilkę ją podsmażamy i dodajemy ryż, mieszamy i także chwilkę go podsmażamy. Następnie zalewamy go bulionem, na początku nie wlewamy całego, będziemy go dolewać w trakcie gotowania.
Paprykę kroimy w kostkę, groszek kroimy na pół, ze szparagów odrywamy końce i resztę kroimy na kawałki, cukinię kroimy w kostkę razem ze skórką. Wszystko wkładamy do miski - dodamy warzywa w trakcie gotowania.
Mój ryż potrzebował 14 minut gotowania (według czasu podanego na opakowaniu). Po 8 minutach wrzuciłam do ryżu warzywa z miski i dolałam bulionu, trzeba risotto mieszać i w razie potrzeby dolewać bulionu, najlepiej łyżką od zupy. Ryż wchłonie tyle bulionu ile potrzebuje. Pod koniec gotowania dodajemy jarmuż, szpinak, porwane listki świeżej bazylii i oregano, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i chili, oraz dodajemy masło. Gdy risotto jest już gotowe przekładamy na talerze.
Mniam bardzo lubię risotto, szczególnie gdy jest w nim dużo warzyw :).
OdpowiedzUsuńMarzenko wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńPyszne daniu!
OdpowiedzUsuńlekko,zdrowo i pysznie:)
OdpowiedzUsuńTak lubię najbardziej :-)
UsuńPysznie i jakże wiosennie Marzenko :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na obiad! Zapisuję!!!
OdpowiedzUsuńPysznie, bardzo pozytywnie :-) Aż miło się patrzy na te kolorki. U mnie wczoraj był makaron ze szparagami, więc też było zielono :-)
OdpowiedzUsuńWidziałam, pysznie :-)
UsuńBardzo lubię, tylko niestety mój mąż nie przepada, więc często nie robię :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek Marzenko :) a do tego samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Asiu :-)
UsuńPrzepyszna kompozycja :)
OdpowiedzUsuńa ja jakos nei moge sie przekonac do risotto ;((
OdpowiedzUsuńKochana bo jeszcze nie jadłaś mojego :-) buziolki
UsuńPyszności :) moje klimaty :) uwielbiam takie propozycje :)
OdpowiedzUsuńNo, no - faktycznie pełno tu zielonych, zdrowych składników. Nigdy nie łączyłam jeszcze na przykład szpinaku z jarmużem. Super. Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńaż wstyd się przyznać,ale jeszcze nigdy nie robiłam risotto,wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńEwuś no to koniecznie musisz zrobić :-)
UsuńWspaniałe i mocno warzywne :)
OdpowiedzUsuńPyszna!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, ale napewno jest trochę zadużo dodatków, przecież w rissoto podstawowym składnikiem jest ryż :) (Proszę nie przyjmować to jako krytykę, to jest po prostu moje skromne zdanie :D )
OdpowiedzUsuńŁukasz ja cenię sobie każdą opinię :-) risotto każdy widzi inaczej i to jest chyba najfajniejsze :-) pozdrawiam :-)
UsuńNa pewno jest smaczne i zdrowe na dodatek .Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy robić taki ryżowy miks! :D
OdpowiedzUsuńCieszę się dziewczyny :-)
UsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPyszne, lekkie wiosenne danie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMarzenko danie wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńi może jest dość syte, to dla moich mięsożerców kawałek musiałabym dorzucić:)
Renatko dziękuje :-) możesz dorzucić kotlecika :-) a co tam :-)
UsuńWiosna na całej linii :0 pycha
OdpowiedzUsuńZ takimi warzywa risotto zjadłabym z wielką chęcią.
OdpowiedzUsuńMarzenko, uwielbiam szparagi i wszelkie dania z ich dodatkiem. Risotto pyszne. Moc smaków i aromatów :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła, Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepyszne wiosenne i lekkie danie :)
OdpowiedzUsuńRisotto idealne - smaczne, kolorowe i niezwykle apetyczne :D
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńuściski kochana
Ślicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na groszek cukrowy :D Przesmacznie się prezentuje w Twoim risotto Kochana :)
OdpowiedzUsuńpysznie i lekko :)
OdpowiedzUsuńMniam! Dzięki za pomysł, akurat nie wiedziałam, co mogę przygotować sobie na jutrzejszy lunch do pracy ;)
OdpowiedzUsuń