Zapiekanka z ryżem i kurczakiem
Przepis jest pewnego rodzaju wyzwaniem, do którego zostałam zaproszona - "Blogerzy kontra Szef Kuchni - kto pokona Mistrza". Myślę, że moja propozycja zainteresuje Szefa Kuchni, ale czy go pokona - kto wie ?
Zapraszam :-)
Składniki:
- 2 woreczki ryżu białego (200 g)
- 6 ogórków konserwowych
- 3 płaty papryki konserwowej
- pół puszki kukurydzy
- 200 g ugotowanego bobu
- 200 g sera żółtego (użyłam morskiego od Mońki)
- 500 g filetu z kurczaka
- 10 zielonych oliwek
- łyżeczka przyprawy do kurczaka
- pół łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
- łyżeczka suszonej bazylii
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- 6 łyżek ketchupu
Wykonanie:
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (czas podany na opakowaniu). Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy - przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem, kurkumą, curry, imbirem, cynamonem, bazylią. Podsmażamy na łyżce oleju i dusimy aż zmięknie. Wystarczy naprawdę chwila, ponieważ kurczak dość szybko jest gotowy.
Ogórki konserwowe kroimy w kostkę, bób ugotowany obierany z łupinek, paprykę kroimy na kawałki, oliwki kroimy na plasterki.
Przygotowujemy sos - jogurt naturalny mieszamy z majonezem i ketchupem.
Naczynie do zapiekania smarujemy delikatnie olejem i na dno układamy ugotowany ryż. Wygładzamy i smarujemy 1/3 sosu oraz wykładamy 1/3 sera żółtego. Następnie wykładamy kurczaka i ponownie smarujemy 1/3 sosu i wykładamy 1/3 sera. Na koniec układamy bób, oliwki, paprykę, ogórki i kukurydzę, smarujemy pozostałym sosem i układamy pozostały ser.
Naczynie zamykamy pokrywką i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut, następnie odkrywamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyciągamy zapiekankę i pozwalamy jej odpocząć chwilkę - u mnie stała 15 minut. Przekładamy porcję na talerze.
Smacznego.