Bezglutenowe gofry, pyszne i bardzo chrupiące
Miałam w ostatnim czasie dużo zapytań o wypieki bez glutenu, powiem szczerze, że nie jestem w tej dziedzinie specjalistką, ale korzystając z wolnego czasu poczytałam, poduczyłam się i pochylę się nad tym tematem na blogu. Będą się pojawiać również takie wypieki, dla wszystkich. Jako pierwszy przepis wypróbowałam gofry bezglutenowe od Lisiej Kawiarenki. Dorotko - te gofry dedykuje przede wszystkim tobie, bo od dawna mnie pytasz o dania bez glutenu, obiecuję, że będzie ich więcej.
Gofry wyszły wspaniałe w smaku, naprawdę pyszne. Pozostały chrupiące, ponieważ zostawiłam je na kratce a nie ułożyłam na talerzu. Potem schowałam je do pojemnika plastikowego i zamknęłam, na drugi dzień były mniej chrupiące, ale nie zrobiły się gumowate. Z powodzeniem można je zabrać na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły, a nawet na wycieczkę albo w podróż. Spróbujecie ?
Zapraszam :-)
Składniki:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru (dałam ksylitol)
- 1/3 szklanki oleju
- 350 ml wody
- 9 g proszku do pieczenia
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem na puszystą masę. Następnie wlewamy olej, wodę, wsypujemy proszek do pieczenia oraz wszystkie mąki, znowu miksujemy, aż składniki się połączą.
Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy ją delikatnie olejem - najlepiej za pomocą pędzelka, nakładamy łyżką porcję ciasta i pieczemy gofry na rumiano. Ja mam gofrownicę o małej mocy, tak więc u mnie pieczenie trwało dość długo. Ale warto naprawdę, bo gofry są pyszne. Po upieczeniu układamy gofry na kratce, aby wystygły, posypujemy cukrem pudrem. Nie układajcie gofrów na talerzu bo zmiękną. Możemy także podać gofry z bitą śmietaną, owocami lub dżemem czy frużeliną. Jest to propozycja gofrów dla osób, które nie tolerują glutenu.
Gofry na śniadanie z domowym dżemem - pychotka.
OdpowiedzUsuńMaruda
Marzenko
OdpowiedzUsuńnarobiłaś smaku aż ślinka cieknie, a gofry właśnie takie chrupiące chodzą za mną od dłuższego czasu.
Pozdrawiamy:)
Cieszę się, że narobiłam smaka bo warto je zrobić. Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńZawsze jestem głodna jak widzę gofry:)
OdpowiedzUsuńPyszne gofry. Ja używam mąki kukurydzianej i ryżowej. Ale to połączenie też musi być pyszne
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję z mąką kukurydzianą :-)
UsuńBardzo pięknie wyglądają.
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrobię, bo chrupiące gofry uwielbiam Marzenko :)
OdpowiedzUsuńAguś polecam, wyszły mega pyszne :-)
UsuńZ tych mąk wychodzą super gofry ;)
OdpowiedzUsuńPróbuję ciągle zrobić bezglutenowe bez jajka, ale moja gofrownica nie chce współpracować :P
Wieki nie jadłam gofrów! Już sobie wyobraziłam je w połączeniu z truskawkami i bitą śmietaną... :) Narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńKochana to musisz koniecznie takie zrobić :-)
UsuńPyszne i zdrowe :D Wygladają bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńJa raczej zawsze robię takie klasyczne. Ale lubię próbować też nowości :) Także jak najbardziej bym spróbowała. Pyszne goferki :) Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńpycha ! a do tego domowa konfitura <3
OdpowiedzUsuńPowidła :-) lub frużelina :-) i jest po prostu pysznie :-)
Usuńz bitą śmietaną i truskawkami:)
OdpowiedzUsuńmniam :)
Na pewno wypróbuję, dzięki za przepis Marzenko. :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się Małgosiu :-)
UsuńUwielbiam gofry, pycha z dżemem cukrem pudrem. A tutaj w dodatku bezglutenowe- świetne.
OdpowiedzUsuńAla ja lubię gluten :( chyba :D
OdpowiedzUsuńJa też, ale te są pyszne :-)
UsuńZaciekawił mnie Twój przepis - muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWyglądają SUPER! :)))
Już dawno postanowiłyśmy sobie, że w wakacje odkurzymy naszą gofrownicę :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie dziewczyny :-)
UsuńJa uwielbiam smak tego ciasta, ale chyba najbardziej lubię takie bez dodatków, bo niestety zawsze się nimi ubrudzę. Często te dodatki są bardzo sycące np bita śmietana, więc wolę delektować się samym ciastem. Jednak jeszcze nigdy gofrów nie robiłam samodzielnie!
OdpowiedzUsuńTo musisz koniecznie spróbować :-)
UsuńUwielbiam gofry ,za kształt i smak .
OdpowiedzUsuńJa też :-) bardzo :-)
UsuńMarzenko, ja uwielbiam gofry:) Więc sie wpraszam,a w szczególności na takie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńO, to coś dla mnie! Z nieba mi spadłaś z tymi goframi bezglutenowymi. :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo się cieszę :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńBardzo się cieszę :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńDawno nie jadłam gofrów, a te Twoje wyglądają tak przepysznie... Narobiłaś mi ogromnego smaka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ;)
Mam słabość do gofrów. Z glutenem czy bez wszystkie są pyszne :D
OdpowiedzUsuńTa to prawda :-)
UsuńNie ma to jak pyszne gofry :)
OdpowiedzUsuńGofry z bitą śmietaną i świeżymi owocami to coś, co jem gdy tylko zrobi się ciepło. Uwielbiam je a z przepisu z chęcią skorzystam :-)
OdpowiedzUsuńSuper Marzenko. No i muszę wreszcie zaopatrzyć się w gofrownicę, bo któregoś dnia zjem monitor ;)
OdpowiedzUsuńGofry bez glutenu jednak nie są takie proste w przygotowaniu. wiem coś na ten temat. poproszę więcej przepisów bez glutenu :)
OdpowiedzUsuńKochana obiecuję, że się nad tym pochylę i będzie więcej przepisów bez glutenu :-)
UsuńTeż dodaję mąkę ziemniaczaną do gofrów. Są wtedy właśnie takie fajnie chrupiące :)
OdpowiedzUsuńChrupiące gofry to jest to! *.*
OdpowiedzUsuńZe świeżymi owocami-cudo :)
na gofry zawsze chętnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam gofry z tego przepisu - wyszły "zjadliwe" i to wszystko. Dużo ciemniejsze niż te na zdjęciu bo przecież mąka gryczana jest ciemna - w smaku niestety bardzo odbiegają od glutenowych...
OdpowiedzUsuńPycha! Właśnie zrobiłam, zamieniłam wodę na kefir, rewelacja
OdpowiedzUsuń