Bigos z młodej kapusty


Jak ja uwielbiam takie obiady, młode warzywa na talerzu, pełnia smaków i aromatów. Teraz króluje młoda kapusta, więc trzeba korzystać. Ja takie danie w sezonie robię dość często. Dodaje różne składniki, które lubię i które akurat mam pod ręką. Narobiłam cały wielki garnek i jedliśmy taki bigos przez trzy dni, można podać go samego, z chlebem lub ziemniakami. Smakuje zawsze, ja nawet zabrałam sobie porcję na drugie śniadanie do pracy. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 2 główki młodej kapusty
- pęczek młodej marchewki razem z nacią
- 2 małe papryki czerwone szpiczaste
- cebula dymka - pęczek razem ze szczypiorem
- pęczek koperku
- 200 g dowolnej szynki - u mnie filet z kurczaka wędzony
- kawałek pora
- 1 duży pomidor
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
- szczypta lub dwie chili
- 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Kapustę siekamy i wrzucamy do garnka, zalewamy dwoma szklankami wody i wstawiamy na gaz.
W tym czasie siekamy cebulę dymkę razem ze szczypiorkiem, obieramy i kroimy w plasterki marchewkę i dodajemy do garnka. Nać z marchewki myjemy i siekamy, dodajemy do kapusty, paprykę kroimy w kostkę i również dodajemy. Dodajemy pokrojony drobno por oraz pomidora, ząbki czosnku kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Teraz pozwalamy warzywom się dusić na małym ogniu. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na patelni. Jak już warzywa będą miękkie to wrzucamy podsmażoną szynkę, ketchup, doprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie chili. Na koniec wrzucamy posiekany koperek. Mieszamy.
Podajemy danie samo, z ziemniakami, z chlebem. Tak jak lubimy. 







Komentarze

  1. Młoda kapusta jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię młodą kapustę. Mogę jeść ją w każdym wydaniu. Twój bigos mnie kusi. Też bym zjadła taki pyszny bigosik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nabrałam ochoty na taki bigos. Już go zjadłam oczami :-D

    OdpowiedzUsuń
  5. moja mama teraz robi taki bigosik bardzo często:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bigos z młodej kapusty jest pyszny i to jedno z moich ulubionych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Każdy bigos jest dobry, a z młodej kapusty to już musi być absolutny hit. Chciałabym spróbować :) Pozdrowionka serdeczne! Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie wygląda! też robię bigos z młodej kapusty! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie bym taką zjadła w wersji bez kurczaka :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny bigosik Marzenko, a ja jeszcze w tym roku nie robiłam z młodej kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię. I chyba będę musiała go zrobić:)
    miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszny bigosik. Uwielbiam takie specjały z młodej kapusty :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiamy do takiego bigosu jeszcze dodać korzeń pietruszki czy seler :D Choć wtedy coraz mniej w tej potrawce bigosu :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ on wspaniale wygląda, głodna się zrobiłam okrutnie ;) muszę go mieć ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robię podobny i zawsze znika bardzo szybko- jest pyszny.
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  16. Apetyczny i aromatyczny obiadek :) moje klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszny, pachnący i delikatny. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Młoda kapusta znika u mnie błyskawicznie, a w formie bigosu z pewnością jeszcze szybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Z chęcią zjadłabym taką miseczkę bigosu, ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajna propozycja na bigosik z młodej kapustki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam takie młode wazrywa!
    A kapusta mniammmm

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszna jest taka micha kapuścianej dobroci na obiad :D Masz rację, trzeba korzystać z młodej kapusty póki jest, bo smak ma niepowtarzalny :)

    OdpowiedzUsuń
  23. w sezonie i ja często robię młodą kapustę :) pychota :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.