Bigos z młodej kapusty
Jak ja uwielbiam takie obiady, młode warzywa na talerzu, pełnia smaków i aromatów. Teraz króluje młoda kapusta, więc trzeba korzystać. Ja takie danie w sezonie robię dość często. Dodaje różne składniki, które lubię i które akurat mam pod ręką. Narobiłam cały wielki garnek i jedliśmy taki bigos przez trzy dni, można podać go samego, z chlebem lub ziemniakami. Smakuje zawsze, ja nawet zabrałam sobie porcję na drugie śniadanie do pracy.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 2 główki młodej kapusty
- pęczek młodej marchewki razem z nacią
- 2 małe papryki czerwone szpiczaste
- cebula dymka - pęczek razem ze szczypiorem
- pęczek koperku
- 200 g dowolnej szynki - u mnie filet z kurczaka wędzony
- kawałek pora
- 1 duży pomidor
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
- szczypta lub dwie chili
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Kapustę siekamy i wrzucamy do garnka, zalewamy dwoma szklankami wody i wstawiamy na gaz.
W tym czasie siekamy cebulę dymkę razem ze szczypiorkiem, obieramy i kroimy w plasterki marchewkę i dodajemy do garnka. Nać z marchewki myjemy i siekamy, dodajemy do kapusty, paprykę kroimy w kostkę i również dodajemy. Dodajemy pokrojony drobno por oraz pomidora, ząbki czosnku kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Teraz pozwalamy warzywom się dusić na małym ogniu. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na patelni. Jak już warzywa będą miękkie to wrzucamy podsmażoną szynkę, ketchup, doprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie chili. Na koniec wrzucamy posiekany koperek. Mieszamy.
W tym czasie siekamy cebulę dymkę razem ze szczypiorkiem, obieramy i kroimy w plasterki marchewkę i dodajemy do garnka. Nać z marchewki myjemy i siekamy, dodajemy do kapusty, paprykę kroimy w kostkę i również dodajemy. Dodajemy pokrojony drobno por oraz pomidora, ząbki czosnku kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Teraz pozwalamy warzywom się dusić na małym ogniu. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na patelni. Jak już warzywa będą miękkie to wrzucamy podsmażoną szynkę, ketchup, doprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie chili. Na koniec wrzucamy posiekany koperek. Mieszamy.
Podajemy danie samo, z ziemniakami, z chlebem. Tak jak lubimy.
Młoda kapusta jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię młodą kapustę. Mogę jeść ją w każdym wydaniu. Twój bigos mnie kusi. Też bym zjadła taki pyszny bigosik :)
OdpowiedzUsuńPerfekcyjna kombinacja smaków!
OdpowiedzUsuńNabrałam ochoty na taki bigos. Już go zjadłam oczami :-D
OdpowiedzUsuńmoja mama teraz robi taki bigosik bardzo często:)
OdpowiedzUsuńBigos z młodej kapusty jest pyszny i to jedno z moich ulubionych dań :)
OdpowiedzUsuńKażdy bigos jest dobry, a z młodej kapusty to już musi być absolutny hit. Chciałabym spróbować :) Pozdrowionka serdeczne! Miłego dnia.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda! też robię bigos z młodej kapusty! :-)
OdpowiedzUsuńChętnie bym taką zjadła w wersji bez kurczaka :D
OdpowiedzUsuńPyszny bigosik Marzenko, a ja jeszcze w tym roku nie robiłam z młodej kapusty :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię. I chyba będę musiała go zrobić:)
OdpowiedzUsuńmiłego dnia
Przepyszny bigosik. Uwielbiam takie specjały z młodej kapusty :D
OdpowiedzUsuńUwielbiamy do takiego bigosu jeszcze dodać korzeń pietruszki czy seler :D Choć wtedy coraz mniej w tej potrawce bigosu :P
OdpowiedzUsuńjaki kolorowy !
OdpowiedzUsuńAleż on wspaniale wygląda, głodna się zrobiłam okrutnie ;) muszę go mieć ;)
OdpowiedzUsuńRobię podobny i zawsze znika bardzo szybko- jest pyszny.
OdpowiedzUsuńbuziaki
Apetyczny i aromatyczny obiadek :) moje klimaty :)
OdpowiedzUsuńPyszny, pachnący i delikatny. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńMłoda kapusta znika u mnie błyskawicznie, a w formie bigosu z pewnością jeszcze szybciej :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym taką miseczkę bigosu, ciekawy :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja na bigosik z młodej kapustki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie młode wazrywa!
OdpowiedzUsuńA kapusta mniammmm
Pyszna jest taka micha kapuścianej dobroci na obiad :D Masz rację, trzeba korzystać z młodej kapusty póki jest, bo smak ma niepowtarzalny :)
OdpowiedzUsuńKlasyka w najlepszym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńw sezonie i ja często robię młodą kapustę :) pychota :)
OdpowiedzUsuń