Dżem truskawkowy mojej babci
Ten dżem robiony jest w mojej rodzinie od lat. Pamiętam jak robiła go moja babcia, potem mama a teraz robię ja. Uwielbiam jego smak, zresztą dżem truskawkowy lubię najbardziej ze wszystkich smaków domowych przetworów. Ten przepis ma w sobie dwa wielkie plusy, jeden to pyszny dżem a drugi to pyszny sok. I takim sposobem mamy zapasy na zimę. Warto kupić kilka kilogramów truskawek i zrobić taki dżemik. Za oknem nareszcie słoneczko dzisiaj, więc życzę wam miłego dnia. Zostawiam przepis i zmykam do pracy.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 4 kg truskawek
- 500 g cukru
- sok z 1 cytryny
- 100 g cukru dodatkowo do soku
Wykonanie:
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy najpierw połowę cukru i zagotowujemy. Jak truskawki puszczą sok to łyżką (taką dużą do zupy) odlewamy go do innego garnka. Z 4 kg truskawek odlałam 1 litr soku.
Po odlaniu soku dodajemy do truskawek resztę cukru i gotujemy dżem na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, tak długo, aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. U mnie czas gotowania to tak około 4 godzin. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy na kilka minut do góry dnem.
Pozostały sok zagotowujemy, dodajemy jeszcze 100 g cukru i przelewamy gorący do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na kilka minut do góry dnem.
Oczywiście można dać do dżemu więcej cukru, to zależy od tego jak bardzo lubicie słodkie dżemy.
Babciny dżem i to bez okropnego żelfiksu - naturalny, niepowtarzalny w smaku, wyjątkowy i "z duszą" :)
OdpowiedzUsuńMarzenko, pracowita jesteś jak pszczółka. Robisz same pyszności. W zimie jak znalazł. U mnie też pomału spiżarnia się zapełnia. A lato przed nami...
OdpowiedzUsuńKrysiu bardzo lubię robić dżemy :-) na zimę będzie zapasik :-)
UsuńPychotka - babcine sposoby sa najlepsze!
OdpowiedzUsuńNie ma jak swojskie konfitury, a szczególnie z babcinego przepisu. Kłaniam się Marzenko!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :-)
UsuńSezon na truskawki trwa w najlepsze!
OdpowiedzUsuńDomowe dżemy truskawkowe są najlepsze
OdpowiedzUsuńMartuś zdecydowanie tak :-)
UsuńJednak nie ma to jak domowe, babcine receptury, zawsze najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńNajlepsze są takie klasyczne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dżemik wygląda bardzo smacznie. Zjadłabym z takim kanapeczkę ;) Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-) tak masz rację, warto przypominać takie przepisy, pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńŚwieża bułeczka i szklanka mleka do tego <3 ukochane śniadanie wakacyjne z dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńDżemy truskawkowe są pyszne i idealne na jesień i zimę :-)
OdpowiedzUsuńJa lubię takie najbardziej :-)
UsuńTakie dżemy są najlepsze!
OdpowiedzUsuńPyszny dżem. Nasze babcie wiedziały co dobre 😄
OdpowiedzUsuńJa też robię taki dżem. Najlepszy! Bez porównania z innymi
OdpowiedzUsuńMasz rację kochana, najlepszy :-)
UsuńNajlepsze takie domowe, stare, sprawdzone przepisy.
OdpowiedzUsuńPrzetwory pyszne, lubię na zimę otworzyć sobie takie słoik domowego dżemu.
Kajzerka z takim dżemem i serem białym - mniaaaam!
OdpowiedzUsuńPycha :-)
UsuńBabcine przepisy są najlepsze :) Pyszny dżemik <3
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńW
OdpowiedzUsuńsobote wypróbuję , nie mogę się doczekać
Bardzo się cieszę :-)
UsuńPotrzebna cierpliwość ,ale dżem cudny.
OdpowiedzUsuńJa własnie napisałam post, dlaczego warto zwrócić uwagę na truskawki.
OdpowiedzUsuńWiem, że każdy tęskni do tego sezonu truskawkowego, który jest bardzo krótki. I dlatego warto przetwarzać truskawki i zachowywać ich smak na zimę.
Czytałam, super :-) dlatego chyba jeszcze w weekend zrobię powtórkę :-)
UsuńIdealny. Dodajesz cytrynę, aby kolor zatrzymać Marzenko, czy dla smaku?
OdpowiedzUsuńDomowy dżem jest bezkonkurencyjny i nie na sobie równych :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak. To moja babcia zaszczepiła we mnie miłość do robienia domowych przetworów :-)
UsuńUwielbiam przetwory wszelkiego rodzaju. Muszę zacząć sezon truskawkowych przetwarzań :) Fajna babciny dżem. Zimą przypomni letnie dni :)
OdpowiedzUsuńSwojski najlepszy:) Uwinęłaś się piorunem;)
OdpowiedzUsuńCo roku robiłam taki dżemik domowy, w tym nie wiem czy się wyrobię, ale uwielbiam ! Na zimę jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńBabcine przepisy i patenty kulinarne zawsze najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowy dżem :)
OdpowiedzUsuńDobry domowy dżem truskawkowy nie ma sobie równych ;D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię robić przetwory na zimę. jedynie co mnie zniechęca robiąc dżem truskawkowy ,to to, że po pary miesiącach traci kolor i wygląda bardzo nieapetycznie,moze jest jakaś receptura o której nie wiem? .a może "BABI PRZEPIS JEST SKUTECZNY Proszę o wskazówki Gosia
OdpowiedzUsuń