Kotlety z indyka w sezamie
Zapraszam :-)
Składniki:
- 5 kotletów z indyka (400 g)
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- sól, pieprz
- 5 łyżeczek musztardy
- 6 łyżek sezamu
- 3 łyżki sezamu czarnego
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Kotlety lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy po jednej stronie musztardą. Po jednej płaskiej łyżeczce na każdego kotleta. Do głębokiego talerza wbijamy jajko i dodajemy mleko, mieszamy widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy sezam, mieszamy.
Każdego kotleta zanurzamy w jajku a następnie obtaczamy w sezamie. Smażymy kotlety na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron.
Podajemy z ulubioną sałatką, ziemniakami czy ryżem. Mogą także wylądować na kanapce z liściem sałaty i warzywami.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńPyszne kotleciki.Miłego dnia Marzenko
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńJa mięsko jem codziennie, uwielbiam mięso :)
OdpowiedzUsuńTakie kotleciki super są, no i ta panierka.
Kochana jestem w ogromnym szoku bo akurat wczoraj miałam ogromną ochotę na jakieś fajne mięsko z sezamem. Czytasz mi w myślach na odległość ;) Chętnie więc podkradam przepis i będę próbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i życzę smacznego :-)
UsuńBardzo się cieszę i życzę smacznego :-)
UsuńCzarny sezam? Brzmi ciekawie to połączenie z mięsem :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie i smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Danusiu :-)
UsuńZ początku jak zobaczyłam zdjęcia byłam lekko skonsternowana tym czarnym kolorem ;) Ale kotleciki wyglądają bardzo apetycznie. Indyk to delikatne mięsko. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie smaków :) takie kotlety można też upiec :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :-)
UsuńOczywiście, że tak :-)
UsuńBardzo fajny pomysł na kotlety ;-) podoba mi sie ta sezamowa panierka, będe musiała wykorzystać ten patent ;-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSezam jest zdrowy; ) Pyszne ,chrupiące kotlety. Pozdrawiam serdecznie Marzenko 😁
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgosiu, pozdrawiam :-)
UsuńUwielbiam czarny sezam ;) super apetyczne kotleciki!
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja... ja nie jem mięsa ale moja strasza siostra owszem i lubi takie "inne" panierki.... podeślę jej przepis i adres bloga ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńPyszne kotleciki z indyka. Do tego sałatka i pyszny lekki obiad gotowy :)
OdpowiedzUsuńKotlety ciekawie przyrządziłaś . Ja już też sezam używałam do panierowania i muszę to powtórzyć.
OdpowiedzUsuńMarzenko, ja też wolę inne dania zamiast mięsa, ale jak sama wiesz dla rodziny robi się to co im smakuje najbardziej. Serdecznie Cię pozdrawiam :)
Tak Krysiu, dania muszą być urozmaicone i pojawiać się także mięsne :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńMamy czarny sezam ale jakoś nie specjalnie nam podchodzi. Musimy go wykorzystać w podobnie ciekawy sposób :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja i muszę przyznać że sezam czarny jest bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuń